ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρτον και θεάματα

 30/12/2018 21:00

Λίγο πριν να ανατείλει το 2019, αναζήτησα θετικές ειδήσεις στο όνομα της θετικής ενέργειας, στην οποία κάποιοι φίλοι επενδύουν και συστήνουν ανεπιφύλακτα. Μέρες που είναι, συμφώνησα να αφεθώ στο εορταστικό σύννεφο που -έστω και με το στανιό- μας περιβάλλει. Οι πιο θετικές ειδήσεις που βρήκα με τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια ήταν τα 4.000 πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον πρωτοχρονιάτικο ουρανό της και τα εκατοντάδες χιλιάδες κιλά βασιλόπιτας που θα παρασκευάσουν τα αρτοζαχαροπλαστεία της.

Η… καλοζυγισμένη αφθονία με οδήγησε να αναλογίζομαι μαζί σας αν πρόκειται για τον ορισμό του «άρτον και θεάματα», που αμφότερα είναι καλό να παρέχονται στο λαό όταν θέλεις να τον έχεις χορτάτο κι ευτυχή, αντισταθμίζοντας έτσι τις μαύρες σκέψεις από τα βάσανα που περνάει.

Διαβάζω λοιπόν ότι το υπερθέαμα με τα 4.000 πυροτεχνήματα θα είναι εξ ολοκλήρου χορηγία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης, το οποίο συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο στον εορτασμό του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Για δέκα ολόκληρα λεπτά, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2018, ο ουρανός θα βρέχει πυροτεχνήματα από θαλάσσης, μέσα από φορτηγίδα που θα αγκυροβολήσει στον Θερμαϊκό, απέναντι από την πλατεία Αριστοτέλους. Πιο λαμπρή υποδοχή θα ήταν υπερβολή να περιμένει κανείς…

Για να στηριχθεί επαρκώς και το πρώτο μέρος της ιστορικής ρήσης, στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται να ζυμωθούν και να διατεθούν προς πώληση 210.000 κιλά βασιλόπιτας από τα περίπου 700 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης. Παραδοσιακές και πιο ευφάνταστες με το φλουρί στη θέση του, και μάλιστα στην περσινή τιμή.

Το κανονικό θέαμα, η «μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας» που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς, οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ ανεστάλησαν -τουλάχιστον τα Χριστούγεννα και αναμενόταν η απόφασή τους για την Πρωτοχρονιά όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές- γιατί οι ηθοποιοί, που βρίσκονται ήδη σε δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών για την παρακράτηση του 10% στο μισθολόγιό τους από το 2012, απεργούσαν.

Κύριο αίτημά τους να μην αναγράφεται στις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους ότι η παρακράτηση αυτή γινόταν με βάση μνημονιακούς νόμους. Απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, όταν το ζητούμενο είναι κατά κάποιον τρόπο ανάλογο της αναστάτωσης που προκαλεί. 

Τις μέρες που παραδοσιακά οι άνθρωποι πηγαίνουν θέατρο, οι σκηνές της Θεσσαλονίκης παραμένουν κλειστές, γιατί οι ηθοποιοί διεκδικούν τη μη μεταβολή των ΣΣΕ (ναι, έχουν ΣΣΕ!), γιατί θεωρούν «μνημονιακό» αυτό που τους προτείνει το υπουργείο και η διοίκηση της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας. Αν διεκδικούσαν δεδουλευμένα, θα ήταν δικαιολογημένη η απόφασή τους. 

Τώρα κρίνονται πιο αυστηρά, γιατί θα μπορούσαν να αναζητήσουν το δίκιο τους χωρίς να μπαίνει στη μέση το κοινό και να ζημιώνεται το θέατρο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018