ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρχαία και Νέα

 15/10/2019 09:00

Εξαρχής έλεγα ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με το μετρό. Το μετρό πρέπει να γίνει γιατί, αν δεν γίνει, θα είναι μεγάλη δυσκολία για τη Θεσσαλονίκη. Και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα αισθάνονται ότι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει, δεν έγινε. Μπορεί να εξυπηρετεί σχεδόν το 15% των μετακινούμενων, αλλά η προοπτική επέκτασης και η ενσωμάτωσή του σε ένα συνολικό σχέδιο θα κάνει τις συγκοινωνίες πιο εύκολες.

Σήμερα είναι αδύνατον να μετακινηθείς κάθετα στη Θεσσαλονίκη. Από την Τούμπα στην Ανάληψη πας μόνο με τα πόδια. Δύσκολο να πας από την Καλαμαριά στη Χαριλάου. Θα μου πείτε στο πανεπιστήμιο δεν μπορείς να πας, στη Χαριλάου κολλήσαμε;

Η υπόθεση Αρχαία δυστυχώς έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τα Αρχαία, κατηγορώντας τη ΝΔ που δεν ασχολείται, ο παλιός δήμαρχος εκθέτει τις απόψεις του, οι νέοι λένε τις δικές τους και ανάθεμα αν καταλαβαίνει κανείς κάτι. Από τα εγκαίνια του μουσαμά με τα οποία γελούσαμε θα πάμε σε εγκαίνια αρχαιολογικού χώρου. Εν τω μεταξύ και ο ΟΑΣΘ δεν προχωρά σε διευθετήσεις. Είναι γεγονός ότι τελευταία βλέπεις κάποιους ελεγκτές. Αλλά λόγω συνωστισμού, αποφεύγουν τα γεμάτα λεωφορεία και λόγω κοινωνικής πολιτικής δεν κάνουν ουσιαστικό έλεγχο.

Κανονικά θα έπρεπε όσοι δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, να μπορούν να μετακινούνται με κάρτα (μηνιαία) που θα εκδίδει ο αρμόδιος φορέας, πληρώνοντας το αντίτιμο στον ΟΑΣΘ. Π.χ. ο ΟΑΕΔ να εκδίδει μηνιαίες κάρτες που ο κάτοχος θα δίνει τα μισά λεφτά και ο ΟΑΕΔ θα δίνει το πλήρες αντίτιμο στον ΟΑΣΘ, το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής αντίστοιχα για τους συνταξιούχους, το Παιδείας για μαθητές και φοιτητές και λοιπά. Γενική αρχή: Κανείς δεν πληρώνει μειωμένο εισιτήριο για μία απλή μετακίνηση! Όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Να γίνει χρονικό εισιτήριο, για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη μετεπιβίβασης. Να γίνουν κάθετες και κυκλικές γραμμές. Ψιλά γράμματα. Αφού θα έχουμε μετρό. Κάποτε. Και θα έχουμε και υπόγειο αρχαιολογικό χώρο. Μια χαρά. Μέχρι τότε θα μαλώνουμε χωρίς προφανώς να ξέρουμε αν πρέπει να τα βγάλουμε και να τα ξαναβάλουμε, να τα βγάλουμε ή να τα αφήσουμε εκεί! Κομμάτια να γίνει. Δεν κάνουμε ένα δημοψήφισμα;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις