ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΘ: Τέλος στην κατάληψη της πρυτανείας με επέμβαση της ΕΛΑΣ (Βίντεο - Φωτ.)

Από τους 33 προσαχθέντες οι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο - Ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και drone συμμετείχαν στην επιχείρηση -Συνελήφθησαν 16 άτομα -αλλά αφέθηκαν ελεύθερα λόγω... κορονοϊού

 11/03/2021 07:13

ΑΠΘ: Τέλος στην κατάληψη της πρυτανείας με επέμβαση της ΕΛΑΣ (Βίντεο - Φωτ.)
INTIME NEWS

Σε 33 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για 26 άνδρες και 7 γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να εξεταστούν.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και «ολοκληρώθηκε ομαλά», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μιάμιση ώρα αργότερα.

Όπως ανακοινώθηκε, οι 33 προσαγωγές έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος. Σε ό,τι αφορά τους προσαχθέντες η αστυνομία γνωστοποίησε ότι «οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο». 

ekkenosi-apth9.jpg
ekkenosi-apth6jpg.jpg
ekkenosi-apth8.jpg


ekkenosi-apth3.jpg
ekkenosi-apth2.jpg
ekkenosi-apth5.jpg


Η Εγνατία οδός είναι κλειστή αλλά και δρόμοι περιμετρικά του πανεπιστημίου Κλούβες της ΕΛΑΣ βρίσκονται έξω από το Ίδρυμα.

Όσο ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και drone πετούσαν πάνω από το Ίδρυμα μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων τη Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και παρουσία εισαγγελέα.

Νωρίτερα, ομάδα περίπου 10 ατόμων προσπάθησε να πλησιάσει στο campus από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο ύψος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, και φώναξε συνθήματα κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Οι αστυνομικοί απώθησαν τα άτομα αυτά. Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται φοιτητές, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας. Γι' αυτό και οι ίδιοι καλούσαν τον κόσμο να προσέλθει για τη στήριξη της κατάληψης.

Η επέμβαση στης αστυνομίας για τη λήξη της κατάληψης έγινε σήμερα το πρωί και ενώ από χθες το βράδυ είχε ανακοινωθεί ότι οι φοιτητές αποφάσισαν στη συνέλευσή τους να σταματήσουν την κατάληψη. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές είχαν αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης, η οποία θα ανακοινώνονταν από τους ίδιους, μετά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιούσαν στις 11 το πρωί, με σημείο εκκίνησης το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Το ζήτημα της λήξης της κατάληψης από τους φοιτητές είχε συζητηθεί και στη συνέλευση της Δευτέρας, έπειτα από τα γεγονότα που σημειώθηκαν και την αστυνομική παρουσία γύρω από το χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο, οι φοιτητές όπως είχε γράψει το Makthes.gr δεν έλαβαν την απόφαση αυτή εκείνη την ημέρα καθώς "η στάση του Χρυσοχοΐδη", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και η "ανταπόκριση που είχαν από τους φοιτητές πάρα την απαγόρευση", οδήγησε στη συνέχισή της.

Τις τελευταίες ώρες η είδηση της λήξης της κατάληψης έκανε τον γύρω του διαδικτύου, ωστόσο η αστυνομική επιχείρηση έβαλε τέλος στην 18η ημέρα κατάληψη στο ΑΠΘ.

Οι 19 από τους προσαχθέντες δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας - Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 16 από τις 33 προσαγωγές

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας: 

"Σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση".

Δείτε παρακάτω βίντεο αλλά και φωτογραφίες  (από τη στιγμή της επέμβασης της αστυνομίας στην πρυτανεία αλλά και από το εσωτερικό αυτής), τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία:

prytaneia-ekkenosi1.jpg
prytaneia-ekkenosi2.jpg
prytaneia-ekkenosi3.jpg
prytaneia-ekkenosi4.jpg
prytaneia-ekkenosi5.jpg
prytaneia-ekkenosi6.jpg
prytaneia-ekkenosi7.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία η κατάληψη ήταν στην Πρυτανεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες.

Με απόφασή τους, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα συγκέντρωση, στις 11, στην Καμάρα και καταγγέλλουν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας απαιτώντας την άμεση απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο. 

Τι αναφέρει το ψήφισμα των φοιτητών: 

"Καταγγέλλουμε την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας. Από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό. 

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα: Ούτε να το σκέφτονται ότι θα αφήσουμε την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές μας ! Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους. Ακόμη μια φορά, η τρομοκρατία στόχο έχουν να μας ισοπεδώσουν, ακόμη μια φορά ωστόσο δεν θα το πετύχουν. Είναι οι αγώνες μας, η μαζικοποίηση και η δυναμική τους η απάντηση μας.

Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ. Καλούμε σε συγκέντρωση στις 11.00 στην Κάμαρα".

Κεραμέως: Ο νόμος εφαρμόστηκε

Δήλωση για τον τερματισμό της κατάληψης έκανε και η υπουργός Παιδείας: "Ο νόμος εφαρμόστηκε, η ομαλότητα επανέρχεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ξεκινά εκ νέου την λειτουργία του καθώς είχε διακοπεί κάθε διοικητική λειτουργία" δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η κ. Κεραμέως.


Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την εκκένωση της κατάληψης

«Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτιρίου, τονίζοντας ότι «η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ».

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ' ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του κτιρίου διοίκησης και τον τερματισμό της αναστολής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες κατά τον νόμο διαδικασίες και «όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και για την κατάσταση μέσα, θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», ενώ «άμεσα ενημερώθηκαν οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση».

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Αξημέρωτα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ, ενώ ήδη από χθες είχε ανακοινωθεί δημόσια ότι οι φοιτητές θα εγκατέλειπαν το κτίριο σήμερα το πρωί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προτίμησε αντί για την προαναγγελθείσα ειρηνική αποχώρηση, να στήσει ένα σόου χολιγουντιανής παραγωγής με κομμένα κινητά τηλέφωνα, ελικόπτερα και drones να πετάνε πάνω από το ΑΠΘ, απαγορεύοντας ακόμα και στους δημοσιογράφους να προσεγγίζουν τον χώρο ώστε να καταγράψουν τα γεγονότα», αναφέρει.

Ελεύθεροι λόγω... κορονοϊού οι συλληφθέντες

Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες κατά τη σημερινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους αφορά το αδίκημα της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία (168 παρ. 1 ΠΚ).

Λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι. Όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία θα οριστεί ρητή δικάσιμος.








Σε 33 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για 26 άνδρες και 7 γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να εξεταστούν.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και «ολοκληρώθηκε ομαλά», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μιάμιση ώρα αργότερα.

Όπως ανακοινώθηκε, οι 33 προσαγωγές έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος. Σε ό,τι αφορά τους προσαχθέντες η αστυνομία γνωστοποίησε ότι «οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο». 

ekkenosi-apth9.jpg
ekkenosi-apth6jpg.jpg
ekkenosi-apth8.jpg


ekkenosi-apth3.jpg
ekkenosi-apth2.jpg
ekkenosi-apth5.jpg


Η Εγνατία οδός είναι κλειστή αλλά και δρόμοι περιμετρικά του πανεπιστημίου Κλούβες της ΕΛΑΣ βρίσκονται έξω από το Ίδρυμα.

Όσο ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και drone πετούσαν πάνω από το Ίδρυμα μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων τη Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και παρουσία εισαγγελέα.

Νωρίτερα, ομάδα περίπου 10 ατόμων προσπάθησε να πλησιάσει στο campus από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο ύψος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, και φώναξε συνθήματα κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Οι αστυνομικοί απώθησαν τα άτομα αυτά. Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται φοιτητές, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας. Γι' αυτό και οι ίδιοι καλούσαν τον κόσμο να προσέλθει για τη στήριξη της κατάληψης.

Η επέμβαση στης αστυνομίας για τη λήξη της κατάληψης έγινε σήμερα το πρωί και ενώ από χθες το βράδυ είχε ανακοινωθεί ότι οι φοιτητές αποφάσισαν στη συνέλευσή τους να σταματήσουν την κατάληψη. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές είχαν αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης, η οποία θα ανακοινώνονταν από τους ίδιους, μετά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιούσαν στις 11 το πρωί, με σημείο εκκίνησης το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Το ζήτημα της λήξης της κατάληψης από τους φοιτητές είχε συζητηθεί και στη συνέλευση της Δευτέρας, έπειτα από τα γεγονότα που σημειώθηκαν και την αστυνομική παρουσία γύρω από το χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο, οι φοιτητές όπως είχε γράψει το Makthes.gr δεν έλαβαν την απόφαση αυτή εκείνη την ημέρα καθώς "η στάση του Χρυσοχοΐδη", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και η "ανταπόκριση που είχαν από τους φοιτητές πάρα την απαγόρευση", οδήγησε στη συνέχισή της.

Τις τελευταίες ώρες η είδηση της λήξης της κατάληψης έκανε τον γύρω του διαδικτύου, ωστόσο η αστυνομική επιχείρηση έβαλε τέλος στην 18η ημέρα κατάληψη στο ΑΠΘ.

Οι 19 από τους προσαχθέντες δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας - Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 16 από τις 33 προσαγωγές

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας: 

"Σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση".

Δείτε παρακάτω βίντεο αλλά και φωτογραφίες  (από τη στιγμή της επέμβασης της αστυνομίας στην πρυτανεία αλλά και από το εσωτερικό αυτής), τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία:

prytaneia-ekkenosi1.jpg
prytaneia-ekkenosi2.jpg
prytaneia-ekkenosi3.jpg
prytaneia-ekkenosi4.jpg
prytaneia-ekkenosi5.jpg
prytaneia-ekkenosi6.jpg
prytaneia-ekkenosi7.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία η κατάληψη ήταν στην Πρυτανεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες.

Με απόφασή τους, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα συγκέντρωση, στις 11, στην Καμάρα και καταγγέλλουν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας απαιτώντας την άμεση απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο. 

Τι αναφέρει το ψήφισμα των φοιτητών: 

"Καταγγέλλουμε την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας. Από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό. 

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα: Ούτε να το σκέφτονται ότι θα αφήσουμε την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές μας ! Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους. Ακόμη μια φορά, η τρομοκρατία στόχο έχουν να μας ισοπεδώσουν, ακόμη μια φορά ωστόσο δεν θα το πετύχουν. Είναι οι αγώνες μας, η μαζικοποίηση και η δυναμική τους η απάντηση μας.

Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ. Καλούμε σε συγκέντρωση στις 11.00 στην Κάμαρα".

Κεραμέως: Ο νόμος εφαρμόστηκε

Δήλωση για τον τερματισμό της κατάληψης έκανε και η υπουργός Παιδείας: "Ο νόμος εφαρμόστηκε, η ομαλότητα επανέρχεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ξεκινά εκ νέου την λειτουργία του καθώς είχε διακοπεί κάθε διοικητική λειτουργία" δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η κ. Κεραμέως.


Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την εκκένωση της κατάληψης

«Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτιρίου, τονίζοντας ότι «η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ».

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ' ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του κτιρίου διοίκησης και τον τερματισμό της αναστολής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες κατά τον νόμο διαδικασίες και «όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και για την κατάσταση μέσα, θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», ενώ «άμεσα ενημερώθηκαν οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση».

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Αξημέρωτα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ, ενώ ήδη από χθες είχε ανακοινωθεί δημόσια ότι οι φοιτητές θα εγκατέλειπαν το κτίριο σήμερα το πρωί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προτίμησε αντί για την προαναγγελθείσα ειρηνική αποχώρηση, να στήσει ένα σόου χολιγουντιανής παραγωγής με κομμένα κινητά τηλέφωνα, ελικόπτερα και drones να πετάνε πάνω από το ΑΠΘ, απαγορεύοντας ακόμα και στους δημοσιογράφους να προσεγγίζουν τον χώρο ώστε να καταγράψουν τα γεγονότα», αναφέρει.

Ελεύθεροι λόγω... κορονοϊού οι συλληφθέντες

Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες κατά τη σημερινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους αφορά το αδίκημα της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία (168 παρ. 1 ΠΚ).

Λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι. Όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία θα οριστεί ρητή δικάσιμος.








ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία