ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό

Η δύναμη των κομμάτων στην Κ. Μακεδονία, η εμπιστοσύνη στο έργο της κυβέρνησης, η καθαρή νίκη Μητσοτάκη στη μάχη της καταλληλότητας - Έρευνα της Tothepoint για τη «ΜτΚ»

 26/01/2020 18:25

Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου

Σαφές πολιτικό προβάδισμα έχει αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό προκύπτει από το ετήσιο πολιτικό βαρόμετρο της εταιρείας «tothepoint», που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» στις αρχές του 2020.

tzitzi.jpg

Σύμφωνα με τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερό και εμφανές, με τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να είναι της τάξης του 15%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ, ενώ στην τέταρτη θέση ισοψηφούν η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει καθαρά τον Αλέξη Τσίπα στο θέμα της καταλληλότητας ως πρωθυπουργού, με τη διαφορά να φτάνει τις 20 μονάδες, ενώ σημαντική είναι και η ανατροπή της εικόνας της αξιολόγησης από τους πολίτες της κυβερνητικής πολιτικής και του κυβερνητικού έργου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί που η αρνητική άποψη για το κυβερνητικό έργο ήταν πριν από έναν χρόνο στο 68,4% και αφορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σήμερα η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας έχει ανατρέψει τα νούμερα. Η αρνητική γνώμη έχει υποχωρήσει σημαντικά και έχει περιοριστεί στο 27,1%. Αντίστοιχα, η θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση από 16,6% που ήταν τον Ιανουάριο του 2019, και αφορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έφτασε σήμερα στο 39,1%, κάνοντας δηλαδή ένα θετικό άλμα που πλησιάζει το 23%.

zervas.jpg

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το 39,1% απαντά θετικό, το 27,1% αρνητικό, ενώ ένα ποσοστό 32,9% λέει «ούτε θετικό ούτε αρνητικό». Εδώ έχουν ενδιαφέρον οι ανατροπές που έχουν καταγραφεί στο διάστημα ενός έτους. Πέρσι τέτοια εποχή η αρνητική άποψη για την κυβέρνηση έφτανε το 68,4% και αφορούσε στην αξιολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα η αρνητική αξιολόγηση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ περιορίστηκε στο 27,1%, δηλαδή έκανε μια βουτιά της τάξης 41,3%. Αντίστοιχα, η θετική γνώμη για την κυβέρνηση, που ήταν πέρσι στο 16,6%, έφτασε σήμερα στο 39,1%, δηλαδή είχαμε αύξηση κατά 22,5% των θετικών γνωμών. Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι την πιο θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης την έχουν οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών (53,4% το βλέπουν θετικά) και τη χειρότερη οι ηλικίες από 25 - 34 (21,8%). Στην πολιτική απόχρωση της θετικής ή της αρνητικής γνώμης έχει ενδιαφέρον ότι το 36,8% της θετικής γνώμης για την κυβέρνηση προέρχεται από ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, καθώς και το ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ έχουν πιο αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση από ό,τι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (62,5% έναντι 54%).

Ασφάλεια και οικονομία τα δυνατά σημεία της ΝΔ

Ενδιαφέρον έχουν και οι τομείς όπου εκφράζεται η μεγαλύτερη ικανοποίηση εκ μέρους των ερωτηθέντων για το κυβερνητικό έργο. Πρώτος έρχεται ο τομέας της ασφάλειας του πολίτη με 48,5%, ένα νούμερο που το πιστώνεται η επιθετική πολιτική που έχει επιδείξει από την αρχή της θητείας του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ακολουθούν κατά σειρά η οικονομία με 44%, η διαχείριση των εθνικών θεμάτων με 41%, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων -η προσέλκυση νέων επενδυτών με 40,2% και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 36%, ενώ ακολουθούν η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης (32,2) και η παιδεία με 27,7%, καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας με 27,4%. Η χειρότερη επίδοση για την κυβέρνηση καταγράφεται στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, όπου η ικανοποίηση των πολιτών φτάνει μόνο στο 16,2%, ενώ «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι» απαντά ότι είναι το 67% των ερωτηθέντων. Εδώ το καμπανάκι για την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό.

Στο ερώτημα για το έργο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι πολίτες απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 38,1%, δυσαρεστημένο δηλώνει το 25,4%, ενώ «ούτε το ένα ούτε το άλλο» απαντά το 34,8% των ερωτηθέντων. Όσο για τη γνώμη των πολιτών για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα; Το 32,6% τον βλέπει θετικά και το 26,5% μάλλον θετικά, ενώ μάλλον αρνητικά το 17% και αρνητικά το 9%. Σύνολο θετικών γνωμών: 59,1%, σύνολο αρνητικών γνωμών 26%.

Καλά τα πάει ο Ζέρβας

Σχετικά με την εκκίνηση της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα η γνώμη των πολιτών είναι θετική. Το 66% την αξιολογεί θετικά και μόλις το 10,1% είναι αρνητικό, ενώ το 23,9% λέει «ούτε θετικά ούτε αρνητικά». Στο ίδιο κλίμα και η απάντηση στο ερώτημα αν η διοίκηση του κ. Ζέρβα συνέβαλε στο να έχει ο δήμος μια νοοτροπία πιο κοντινή σε αυτήν των δημοτών ή πιο μακρινή. Το 56,3% λέει πιο φιλική και το 21,8% πιο μακρινή, ενώ το 20,7% απαντά «ούτε το ένα ούτε το άλλο». Όσο για τη γνώμη τους για το νέο δήμαρχο, το 46,5% απαντά θετική, το 30,2% μάλλον θετική, το 9,3% μάλλον αρνητική και το 1,3% αρνητική. Εδώ το ισοζύγιο είναι 76,7% έναντι 10,5%.

Ο διχασμός της Βενιζέλου

Μία ερώτηση τέθηκε για το μετρό Θεσσαλονίκης και για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα αρχαία στη στάση Βενιζέλου και να τα επανατοποθετήσει στο ίδιο σημείο. Εδώ οι πολίτες φαίνεται να είναι διχασμένοι. Το 42,7% δηλώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 37,1% δηλώνει ότι διαφωνεί. Ούτε το ένα ούτε το άλλο απαντά το 13,5% των ερωτηθέντων.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις της έρευνας σε διάφορα άλλα θέματα. Το 86,2% είναι υπέρ του ευρώ και το 10% υπέρ της δραχμής, με τους οπαδούς του ευρώ να καταγράφουν σε σχέση με πέρσι ένα + της τάξης του 8,5%, ενώ οι φίλοι της δραχμής να έχουν υποχωρήσει κατά 10,5%.

Ένα ερώτημα αφορά το θέμα της ανάπτυξης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και κατά πόσο η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ έχει βοηθήσει ή όχι σε αυτό. Το 52,8% λέει ότι είναι νωρίς να κρίνει, το 29,9% απαντά ότι η κυβέρνηση έχει θετικό ρόλο και το 16,4% μιλά για αρνητικό ρόλο.

Ένα ερώτημα που τέθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ζητούσε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν ποια κυβέρνηση εξυπηρέτησε το εθνικό συμφέρον στο συγκεκριμένο θέμα. Εδώ οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Το 20,6% λέει η κυβέρνηση της ΝΔ και το 18,3% η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ υπερισχύει εμφανώς η απάντηση «καμία από τις δύο», την οποία ασπάζεται το 54,3% των ερωτηθέντων.

Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται και η ερώτηση που αφορά την τακτική της κυβέρνησης έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Το 28,9% λέει ότι η κυβέρνηση ήταν επαρκής και το 22,4% τη χαρακτηρίζει υπεύθυνη, συγκεντρώνοντας έτσι ένα σύνολο θετικής γνώμης που φτάνει το 51,3%. Αντίθετα, το 27,4% τη χαρακτηρίζει ανεπαρκή και το 13% ασχεδίαστη (σύνολο αρνητικής άποψης: 40,4%). Πιο επαρκή κρίνουν την κυβέρνηση οι γυναίκες (32,8%) και οι ψηφοφόροι ηλικίας από 55 - 64 χρόνων (38,1%), πιο ανεπαρκή οι άνδρες (34,5%) και οι ηλικίες από 35 έως 44 ετών (34,8%). Ασχεδίαστη απαντούν κυρίως οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ (34,4%), υπεύθυνη οι ψηφοφόροι της ΝΔ (42,9%), ανεπαρκή οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (50%) και της Ελληνικής Λύσης (53,8%) και επαρκή οι ψηφοφόροι της ΝΔ (41,8%), αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ (33,5%).

Ο νυν πρωθυπουργός είναι σαφώς ο καταλληλότερος

Στο ερώτημα της καταλληλότητας ως πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερισχύει καθαρά του Αλέξη Τσίπρα. Το 40,2% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αλέξη Τσίπα επιλέγει το 20% των ερωτηθέντων, ενώ «κανέναν από τους δύο» απαντά το 27,9% των ερωτηθέντων.

Τέλος, στο κρίσιμο ερώτημα της κάλπης, η ΝΔ εμφανίζει σαφές προβάδισμα. Αν διεξάγονταν πάλι εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα ήταν της τάξης των 15 μονάδων. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7%, η Ελληνική Λύση λαμβάνει 5,1% όπως και το ΚΚΕ, ενώ η ΜΕΡΑ 25 συγκεντρώνει ποσοστό 2% και θα έμενε εκτός Βουλής. Άλλο κόμμα απαντά το 5,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι της τάξης του 14,8%.

Η ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα της εταιρείας «tothepoint» ήταν ποσοτική, τηλεφωνική και έγινε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην έρευνα που διεξήχθη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν 1.020 πολίτες, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών κατά την περίοδο 10 μέχρι 16 Ιανουαρίου του 2020.

Ικανοποίηση για οικονομία και ασφάλεια, προβληματισμός για το μεταναστευτικό

katsadonis.jpg

Του Δημήτρη Κατσαντώνη*

Ο μήνας του μέλιτος για τις Αρχές που εξελέγησαν στο ξεκίνημα του περασμένου καλοκαιριού (τοπικές, περιφερειακές, κυβερνητικές) έγινε πλέον εξάμηνο. Τα ευρήματα της έρευνας της to the point για την Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του «Βαρομέτρου Εγνατία», που καλύπτει όλη τη Β. Ελλάδα, δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες των πολιτών από αυτές ή, στη χειρότερη ανάγνωση, μία θετική στάση αναμονής.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά (12 μονάδες υπεροχή της ικανοποίησης έναντι της δυσαρέσκειας), γεγονός πρωτοφανές για τα τελευταία εννέα χρόνια. Τα πιο ισχυρά ατού της είναι τα θέματα ασφάλειας του πολίτη και της οικονομίας. Η αχίλλειος πτέρνα της είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος, όπου η δυσαρέσκεια είναι 50 μονάδες ισχυρότερη από την ικανοποίηση. Σκιές ρίχνουν επίσης στο κυβερνητικό έργο (κατά σειρά) η καταπολέμηση της ανεργίας, η παιδεία και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι προφανές ότι αν δεν διαπιστωθεί στο μέλλον βελτίωση της κυβερνητικής δράσης στα προαναφερθέντα πεδία, οι σκιές θα γίνουν ευδιάκριτες ρωγμές και θα απειλήσουν τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες στην Κ. Μακεδονία.

Στο χειρισμό των εθνικών προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη ένταση της τουρκικής προκλητικότητας υπάρχει μία υπεροχή των θετικών αξιολογήσεων (επαρκής αντίδραση, υπευθυνότητα) έναντι των αρνητικών (ανεπαρκής και ασχεδίαστη αντίδραση). Όμως η εικόνα αυτή αντιστρέφεται στις ηλικίες που βρίσκονται μεταξύ 25 και 44 ετών (και κυρίως στους άνδρες).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας απολαμβάνει, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, ευρύτατης αποδοχής: Οι 2 στους 3 θεωρούν θετικό το έργο της δημοτικής αρχής, ενώ περίπου οι 3 στους 4 έχουν σχηματίσει θετική εικόνα για το πρόσωπο του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας καταγράφει και ο κ. Τζιτζικώστας (58% περίπου θετικές γνώμες- 30% περίπου αρνητικές), ενώ με 13 μονάδες περίπου διαφορά αξιολογείται θετικά και το έργο της περιφέρειας (διαχρονικό στοιχείο η μεγάλη διαφορά της προσωπικής δημοφιλίας του περιφερειάρχη, σε σχέση με την αξιολόγηση του έργου του).

Τέλος, ενδιαφέρον είναι και το εύρημα σχετικά με τη στάση των Θεσσαλονικέων έναντι του θέματος των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό: Υπερέχει μεν κατά 5,5 μονάδες η συμφωνία με τη διαδικασία απόσπασης/επανατοποθέτησης των αρχαίων στο συγκεκριμένο σημείο αλλά η σύγκρουση και ο «διχασμός» της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό ίσως είναι ακόμα σε αρχικά στάδια…

* Ο Δημήτρης Κατσαντώνης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point»

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιανουαρίου 2020

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου

Σαφές πολιτικό προβάδισμα έχει αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό προκύπτει από το ετήσιο πολιτικό βαρόμετρο της εταιρείας «tothepoint», που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» στις αρχές του 2020.

tzitzi.jpg

Σύμφωνα με τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερό και εμφανές, με τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να είναι της τάξης του 15%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ, ενώ στην τέταρτη θέση ισοψηφούν η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει καθαρά τον Αλέξη Τσίπα στο θέμα της καταλληλότητας ως πρωθυπουργού, με τη διαφορά να φτάνει τις 20 μονάδες, ενώ σημαντική είναι και η ανατροπή της εικόνας της αξιολόγησης από τους πολίτες της κυβερνητικής πολιτικής και του κυβερνητικού έργου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί που η αρνητική άποψη για το κυβερνητικό έργο ήταν πριν από έναν χρόνο στο 68,4% και αφορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σήμερα η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας έχει ανατρέψει τα νούμερα. Η αρνητική γνώμη έχει υποχωρήσει σημαντικά και έχει περιοριστεί στο 27,1%. Αντίστοιχα, η θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση από 16,6% που ήταν τον Ιανουάριο του 2019, και αφορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έφτασε σήμερα στο 39,1%, κάνοντας δηλαδή ένα θετικό άλμα που πλησιάζει το 23%.

zervas.jpg

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το 39,1% απαντά θετικό, το 27,1% αρνητικό, ενώ ένα ποσοστό 32,9% λέει «ούτε θετικό ούτε αρνητικό». Εδώ έχουν ενδιαφέρον οι ανατροπές που έχουν καταγραφεί στο διάστημα ενός έτους. Πέρσι τέτοια εποχή η αρνητική άποψη για την κυβέρνηση έφτανε το 68,4% και αφορούσε στην αξιολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα η αρνητική αξιολόγηση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ περιορίστηκε στο 27,1%, δηλαδή έκανε μια βουτιά της τάξης 41,3%. Αντίστοιχα, η θετική γνώμη για την κυβέρνηση, που ήταν πέρσι στο 16,6%, έφτασε σήμερα στο 39,1%, δηλαδή είχαμε αύξηση κατά 22,5% των θετικών γνωμών. Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι την πιο θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης την έχουν οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών (53,4% το βλέπουν θετικά) και τη χειρότερη οι ηλικίες από 25 - 34 (21,8%). Στην πολιτική απόχρωση της θετικής ή της αρνητικής γνώμης έχει ενδιαφέρον ότι το 36,8% της θετικής γνώμης για την κυβέρνηση προέρχεται από ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, καθώς και το ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ έχουν πιο αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση από ό,τι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (62,5% έναντι 54%).

Ασφάλεια και οικονομία τα δυνατά σημεία της ΝΔ

Ενδιαφέρον έχουν και οι τομείς όπου εκφράζεται η μεγαλύτερη ικανοποίηση εκ μέρους των ερωτηθέντων για το κυβερνητικό έργο. Πρώτος έρχεται ο τομέας της ασφάλειας του πολίτη με 48,5%, ένα νούμερο που το πιστώνεται η επιθετική πολιτική που έχει επιδείξει από την αρχή της θητείας του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ακολουθούν κατά σειρά η οικονομία με 44%, η διαχείριση των εθνικών θεμάτων με 41%, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων -η προσέλκυση νέων επενδυτών με 40,2% και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 36%, ενώ ακολουθούν η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης (32,2) και η παιδεία με 27,7%, καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας με 27,4%. Η χειρότερη επίδοση για την κυβέρνηση καταγράφεται στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, όπου η ικανοποίηση των πολιτών φτάνει μόνο στο 16,2%, ενώ «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι» απαντά ότι είναι το 67% των ερωτηθέντων. Εδώ το καμπανάκι για την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό.

Στο ερώτημα για το έργο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι πολίτες απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 38,1%, δυσαρεστημένο δηλώνει το 25,4%, ενώ «ούτε το ένα ούτε το άλλο» απαντά το 34,8% των ερωτηθέντων. Όσο για τη γνώμη των πολιτών για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα; Το 32,6% τον βλέπει θετικά και το 26,5% μάλλον θετικά, ενώ μάλλον αρνητικά το 17% και αρνητικά το 9%. Σύνολο θετικών γνωμών: 59,1%, σύνολο αρνητικών γνωμών 26%.

Καλά τα πάει ο Ζέρβας

Σχετικά με την εκκίνηση της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα η γνώμη των πολιτών είναι θετική. Το 66% την αξιολογεί θετικά και μόλις το 10,1% είναι αρνητικό, ενώ το 23,9% λέει «ούτε θετικά ούτε αρνητικά». Στο ίδιο κλίμα και η απάντηση στο ερώτημα αν η διοίκηση του κ. Ζέρβα συνέβαλε στο να έχει ο δήμος μια νοοτροπία πιο κοντινή σε αυτήν των δημοτών ή πιο μακρινή. Το 56,3% λέει πιο φιλική και το 21,8% πιο μακρινή, ενώ το 20,7% απαντά «ούτε το ένα ούτε το άλλο». Όσο για τη γνώμη τους για το νέο δήμαρχο, το 46,5% απαντά θετική, το 30,2% μάλλον θετική, το 9,3% μάλλον αρνητική και το 1,3% αρνητική. Εδώ το ισοζύγιο είναι 76,7% έναντι 10,5%.

Ο διχασμός της Βενιζέλου

Μία ερώτηση τέθηκε για το μετρό Θεσσαλονίκης και για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα αρχαία στη στάση Βενιζέλου και να τα επανατοποθετήσει στο ίδιο σημείο. Εδώ οι πολίτες φαίνεται να είναι διχασμένοι. Το 42,7% δηλώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 37,1% δηλώνει ότι διαφωνεί. Ούτε το ένα ούτε το άλλο απαντά το 13,5% των ερωτηθέντων.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις της έρευνας σε διάφορα άλλα θέματα. Το 86,2% είναι υπέρ του ευρώ και το 10% υπέρ της δραχμής, με τους οπαδούς του ευρώ να καταγράφουν σε σχέση με πέρσι ένα + της τάξης του 8,5%, ενώ οι φίλοι της δραχμής να έχουν υποχωρήσει κατά 10,5%.

Ένα ερώτημα αφορά το θέμα της ανάπτυξης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και κατά πόσο η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ έχει βοηθήσει ή όχι σε αυτό. Το 52,8% λέει ότι είναι νωρίς να κρίνει, το 29,9% απαντά ότι η κυβέρνηση έχει θετικό ρόλο και το 16,4% μιλά για αρνητικό ρόλο.

Ένα ερώτημα που τέθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ζητούσε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν ποια κυβέρνηση εξυπηρέτησε το εθνικό συμφέρον στο συγκεκριμένο θέμα. Εδώ οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Το 20,6% λέει η κυβέρνηση της ΝΔ και το 18,3% η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ υπερισχύει εμφανώς η απάντηση «καμία από τις δύο», την οποία ασπάζεται το 54,3% των ερωτηθέντων.

Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται και η ερώτηση που αφορά την τακτική της κυβέρνησης έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Το 28,9% λέει ότι η κυβέρνηση ήταν επαρκής και το 22,4% τη χαρακτηρίζει υπεύθυνη, συγκεντρώνοντας έτσι ένα σύνολο θετικής γνώμης που φτάνει το 51,3%. Αντίθετα, το 27,4% τη χαρακτηρίζει ανεπαρκή και το 13% ασχεδίαστη (σύνολο αρνητικής άποψης: 40,4%). Πιο επαρκή κρίνουν την κυβέρνηση οι γυναίκες (32,8%) και οι ψηφοφόροι ηλικίας από 55 - 64 χρόνων (38,1%), πιο ανεπαρκή οι άνδρες (34,5%) και οι ηλικίες από 35 έως 44 ετών (34,8%). Ασχεδίαστη απαντούν κυρίως οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ (34,4%), υπεύθυνη οι ψηφοφόροι της ΝΔ (42,9%), ανεπαρκή οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (50%) και της Ελληνικής Λύσης (53,8%) και επαρκή οι ψηφοφόροι της ΝΔ (41,8%), αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ (33,5%).

Ο νυν πρωθυπουργός είναι σαφώς ο καταλληλότερος

Στο ερώτημα της καταλληλότητας ως πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερισχύει καθαρά του Αλέξη Τσίπρα. Το 40,2% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αλέξη Τσίπα επιλέγει το 20% των ερωτηθέντων, ενώ «κανέναν από τους δύο» απαντά το 27,9% των ερωτηθέντων.

Τέλος, στο κρίσιμο ερώτημα της κάλπης, η ΝΔ εμφανίζει σαφές προβάδισμα. Αν διεξάγονταν πάλι εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα ήταν της τάξης των 15 μονάδων. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7%, η Ελληνική Λύση λαμβάνει 5,1% όπως και το ΚΚΕ, ενώ η ΜΕΡΑ 25 συγκεντρώνει ποσοστό 2% και θα έμενε εκτός Βουλής. Άλλο κόμμα απαντά το 5,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι της τάξης του 14,8%.

Η ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα της εταιρείας «tothepoint» ήταν ποσοτική, τηλεφωνική και έγινε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην έρευνα που διεξήχθη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν 1.020 πολίτες, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών κατά την περίοδο 10 μέχρι 16 Ιανουαρίου του 2020.

Ικανοποίηση για οικονομία και ασφάλεια, προβληματισμός για το μεταναστευτικό

katsadonis.jpg

Του Δημήτρη Κατσαντώνη*

Ο μήνας του μέλιτος για τις Αρχές που εξελέγησαν στο ξεκίνημα του περασμένου καλοκαιριού (τοπικές, περιφερειακές, κυβερνητικές) έγινε πλέον εξάμηνο. Τα ευρήματα της έρευνας της to the point για την Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του «Βαρομέτρου Εγνατία», που καλύπτει όλη τη Β. Ελλάδα, δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες των πολιτών από αυτές ή, στη χειρότερη ανάγνωση, μία θετική στάση αναμονής.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά (12 μονάδες υπεροχή της ικανοποίησης έναντι της δυσαρέσκειας), γεγονός πρωτοφανές για τα τελευταία εννέα χρόνια. Τα πιο ισχυρά ατού της είναι τα θέματα ασφάλειας του πολίτη και της οικονομίας. Η αχίλλειος πτέρνα της είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος, όπου η δυσαρέσκεια είναι 50 μονάδες ισχυρότερη από την ικανοποίηση. Σκιές ρίχνουν επίσης στο κυβερνητικό έργο (κατά σειρά) η καταπολέμηση της ανεργίας, η παιδεία και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι προφανές ότι αν δεν διαπιστωθεί στο μέλλον βελτίωση της κυβερνητικής δράσης στα προαναφερθέντα πεδία, οι σκιές θα γίνουν ευδιάκριτες ρωγμές και θα απειλήσουν τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες στην Κ. Μακεδονία.

Στο χειρισμό των εθνικών προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη ένταση της τουρκικής προκλητικότητας υπάρχει μία υπεροχή των θετικών αξιολογήσεων (επαρκής αντίδραση, υπευθυνότητα) έναντι των αρνητικών (ανεπαρκής και ασχεδίαστη αντίδραση). Όμως η εικόνα αυτή αντιστρέφεται στις ηλικίες που βρίσκονται μεταξύ 25 και 44 ετών (και κυρίως στους άνδρες).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας απολαμβάνει, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, ευρύτατης αποδοχής: Οι 2 στους 3 θεωρούν θετικό το έργο της δημοτικής αρχής, ενώ περίπου οι 3 στους 4 έχουν σχηματίσει θετική εικόνα για το πρόσωπο του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας καταγράφει και ο κ. Τζιτζικώστας (58% περίπου θετικές γνώμες- 30% περίπου αρνητικές), ενώ με 13 μονάδες περίπου διαφορά αξιολογείται θετικά και το έργο της περιφέρειας (διαχρονικό στοιχείο η μεγάλη διαφορά της προσωπικής δημοφιλίας του περιφερειάρχη, σε σχέση με την αξιολόγηση του έργου του).

Τέλος, ενδιαφέρον είναι και το εύρημα σχετικά με τη στάση των Θεσσαλονικέων έναντι του θέματος των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό: Υπερέχει μεν κατά 5,5 μονάδες η συμφωνία με τη διαδικασία απόσπασης/επανατοποθέτησης των αρχαίων στο συγκεκριμένο σημείο αλλά η σύγκρουση και ο «διχασμός» της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό ίσως είναι ακόμα σε αρχικά στάδια…

* Ο Δημήτρης Κατσαντώνης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point»

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιανουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία