ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Πώς ένας μεγιστάνας της Τουρκίας «έχτισε» τα πλούτη του με τη δολοφονία ενός Έλληνα επιχειρηματία

Η απίστευτη ιστορία της δολοφονίας του Γιώργου Παπαδόπουλου και της συζύγου του, οι προσπάθειες συγκάλυψης και το αποτέλεσμα

 05/01/2023 14:45

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Πώς ένας μεγιστάνας της Τουρκίας «έχτισε» τα πλούτη του με τη δολοφονία ενός Έλληνα επιχειρηματία

Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, γιος του αείμνηστου επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν και στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχτισε τον πλούτο του στα παράνομα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ενός επιχειρηματία από την ελληνική μειονότητα (Ρούμι) που δολοφονήθηκε βάναυσα στην Τουρκία.

Τα εμπιστευτικά έγγραφα που εμπλέκουν την οικογένεια του Ντεμιρορέν στη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων ενσωματώθηκαν σε δικαστικό φάκελο για πρώτη φορά το 2018 χάρη στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος κατέθεσε πώς κατάφερε να κρατήσει απόρρητα έγγραφα πληροφοριών και κυβερνητικά ανακοινωθέντα.

Τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor δίνουν τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που συνεχίστηκε ακόμη μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις όχλων στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν λαθραία από Τούρκους αρχές.

Ο Μπαρανσού, ένας εξέχων ερευνητής δημοσιογράφος που έγραψε δεκάδες πρωτοσέλιδα ειδήσεων στην καριέρα του, φυλακίστηκε άδικα από τον Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2015 ως μέρος μιας κυβερνητικής εκστρατείας για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές στον τουρκικό Τύπο και να εκφοβίσει τους ερευνητές.

mehmet-baransu.jpg

Ο Μεχμέτ Μπαρανσού


Ωστόσο, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα, ο Μπαρανσού κατάφερε να βάλει τη δολοφονία και τα επιβεβαιωτικά στοιχεία στο επίσημο αρχείο όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις γελοίες κατηγορίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για να τον κρατήσει στη φυλακή για πάντα. Χρησιμοποίησε την υπεράσπισή του για να εξηγήσει πώς η οικογένεια Ντεμιρορέν πλούτισε σε βάρος ενός Τουρκο-Έλληνα επιχειρηματία και πώς η υπόθεση αποσιωπήθηκε από τις αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν έγιναν μέρος της διαδικασίας σε δικαστήριο που δικάζει σοβαρά αδικήματα στην Τουρκία.

Καταθέτοντας στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2018, ο Μπαρανσού παρείχε λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο απέκτησε έγγραφα από ένα μέλος της οικογένειας Ντεμιρορέν ονόματι Φερούχ Καρακάς, ανιψιού του Ντεμιρορέν του πρεσβύτερου και ξάδερφος του Ντεμιρορέν του νεότερου, ο οποίος μοιράστηκε έγγραφα και επιστολές που αποκάλυπταν πώς έγινε ο φόνος και η κλοπή. Έλαβε επίσης μια έγγραφα από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου ενός αφεντικού του εγκλήματος που του ζήτησε ο Ντεμιρορέν να σκοτώσει το επιζών μέλος της ελληνικής οικογένειας.

Ο Καρακάς μοιράστηκε τα έγγραφα με τον Μπαρανσού εν μέσω μιας μακροχρόνιας οικογενειακής διαμάχης για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων που είχε ξεσπάσει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. Τα δυσαρεστημένα μέλη της οικογένειας που εξαπατήθηκαν από τον Ερντογάν Ντεμιρορέν και τον γιο του από την περιουσία που άφησε ο παππούς τους απείλησαν να βγουν στη δημοσιότητα και σκέφτηκαν ότι η έκθεση στα ΜΜΕ θα μπορούσε να τους δώσει δύναμη να διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν Ντεμιρορέν.

Σύμφωνα με τη δικαστική μαρτυρία του Μπαρανσού, ο Kαρακάς πλησίασε άλλους δημοσιογράφους για να παρουσιάσει την ιστορία, αλλά κανένας δεν τόλμησε να γράψει την έκθεση από φόβο για τις επιπτώσεις από τον ισχυρό επιχειρηματία Ντεμιρορέν και τους συνεργάτες του στην τουρκική κυβέρνηση. Δεδομένου του γεγονότος ότι η δολοφονία συγκαλύφθηκε με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της υπηρεσίας πληροφοριών, πολιτικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Ο Μπαράνσου ήταν διαφορετικός. Συμφώνησε να γράψει την ιστορία υπό τον όρο ότι οι ισχυρισμοί θα εξεταστούν και ότι οι ισχυρισμοί θα επαληθεύτηκαν από άλλες πηγές και μάρτυρες. Έκανε τη δέουσα επιμέλεια και δούλεψε την ιστορία για μήνες, εξετάζοντας εκατοντάδες έγγραφα, περνώντας από παλιά άρθρα εφημερίδων και παίρνοντας συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και από μη κυβερνητικές πηγές που είχαν γνώση της δολοφονίας. Η ιστορία δημοσιεύτηκε τελικά στην ανεξάρτητη καθημερινή Taraf στις 20 Μαΐου 2013, δύο χρόνια πριν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφασίσει να κλείσει την εφημερίδα.

Η θεία του Καρακάς που πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαΐου 2008, άφησε διαθήκη στα παιδιά της να εκθέσουν τον αδερφό της Ντεμιρορέν στο κοινό και παρέδωσε χειρόγραφες επιστολές μαζί με απόρρητα έγγραφα για να υποστηρίξει την αποκάλυψη. Μεταξύ αυτών των εγγράφων ήταν μια αναφορά σε μια έκθεση που συντάχθηκε από το MIT το 1982 που εμπλέκεται ο Ντεμιρορέν ως ο δολοφόνος δύο ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάστηκαν αργότερα σε αυτόν.

Αυτή η έκθεση εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αντίγραφά της σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες καταστράφηκαν, αν και το περιεχόμενό της αναφέρθηκε σε άλλα έγγραφα. Μετά από μια μακρά αναζήτηση, ο Μπαρανσού κατάφερε να βρει μήνες αργότερα ένα αντίγραφο από μια πηγή που δεν περίμενε ποτέ.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Ένας εκατομμυριούχος χωρίς κληρονόμους

Το θύμα αυτής της τρομερής ιστορίας ήταν ένας Έλληνας ονόματι Γιώργος Παπαδόπουλος (στα επίσημα αρχεία ήταν γνωστός ως Yorgi Papadopulo), ο ιδιοκτήτης του Arşimidis Müessesesi Otomobil Malzemesi Ticaret Türk Anonim Şirketi (Arşimidis), ένας έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Οι ρίζες του ήταν στη μικρή τουρκική επαρχία Niğde στην καρδιά της Ανατολίας, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως αγρότης. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη όταν ήταν 10 ετών και σπούδασε εκεί.

Άρχισε να εργάζεται στην Arşimidis, μια εταιρεία που πουλούσε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ποδηλάτων, τη δεκαετία του 1930, έγινε μέτοχος εγκαίρως και τελικά διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, ελληνικά και αραβικά. Παντρεύτηκε μια Ελληνίδα που την έλεγαν Αφροδίτη. Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, αλλά κανένα δεν επέζησε.

Το ζευγάρι πολυεκατομμυριούχων εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από προσώπου γης το 1963, σύμφωνα με έναν οικογενειακό γνωστό που ακολούθησε μια δεκαετία αναζήτησης για τα ίχνη τους. Τα αρχεία εμπορικού μητρώου για την εταιρεία που εξετάστηκαν από το Nordic Monitor δείχνουν ότι ο Γιώργος ζούσε τουλάχιστον μέχρι το 1967 αφού το όνομά του καταγράφηκε σε πρακτικά, συνεδριάσεις και καταθέσεις της εταιρείας. Αυτά τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις αρχειοθετήσεις του μητρώου εμπορίου υποστήριξης μπορεί κάλλιστα να έχουν παραποιηθεί καθώς ο Μπαρανσού ανακάλυψε αργότερα πολλές πλαστογραφίες στα έγγραφα της εταιρείας.

Η μυστηριώδης παραίτηση και η ανάληψη καθηκόντων από τον Ντεμιρορέν

Μια κατάθεση που έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1967 ανέφερε ότι ο Γιιώργος είχε στείλει μια επιστολή από τη Γενεύη στις 20 Μαρτίου 1967 λέγοντας ότι είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος και πούλησε τις μετοχές του. Ένας Τούρκος ονόματι Νεσντετ Τσομπανλί ο οποίος ήταν ο νομικός σύμβουλος του Γιώργου, τον αντικατέστησε ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στις 15 Απριλίου 1977 ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, αναπληρωτής του Τσομπανλί, ανέλαβε την εταιρεία σύμφωνα με τα αρχεία και ο Τσομπανλί παραιτήθηκε. Τον Ιανουάριο του 2013 η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της και συγχωνεύθηκε με την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Taksim Gayrimenkul Yatırımı ve Danışmanlık A.Ş., η οποία επίσης ανήκει και ελέγχεται από την οικογένεια Ντεμιρορέν.

Η συμμορία των τεσσάρων

Αποδείχθηκε ότι η «συμμορία των τεσσάρων» — Τσομπανλί, Ντεμιρορέν,, Αντνάν Μπασέρ Καφάογλου (οικονομικός σύμβουλος που αργότερα έγινε υψηλόβαθμος γραφειοκράτης και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών) και Βουράλ Αρικάν (λογιστής που έγινε επίσης αργότερα υπουργός Οικονομικών) — συνωμότησαν για να δολοφονήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία και τη σύζυγό του και να αρπάξουν παράνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Νόμιζαν ότι κανείς δεν θα έκανε τον κόπο να ερευνήσει και να διεκδικήσει την περιουσία τους, καθώς πίστευαν ότι το ζευγάρι δεν είχε συγγενείς.

yorgo-papadopolus-1140x517.jpg

Πώς έγινε η δολοφονία

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα, υποτίθεται ότι ο Ντεμιρορέν και ένας άλλος άνδρας που ταυτοποιούνταν μόνο με το μικρό όνομα Άλικο στραγγάλισαν τον Γιώργο είτε με γραβάτα είτε με κάποιο είδος υφάσματος στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας του Γιώργου πιστεύουν ότι η σύζυγός του Αφροδίτη δολοφονήθηκε επίσης την ίδια περίοδο και ότι το σώμα της πυρπολήθηκε με βενζίνη σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην περιοχή Χαλκάλι. Η εταιρεία Arşimidis και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας μεταβιβάστηκαν στον Τσομπανλί  και τους συνεργάτες του με πλαστά έγγραφα. Νόμιζαν ότι ήταν στο ξεκαθάρισμα και είχαν ξεφύγει με τις δολοφονίες και την παράνομη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Το αφήγημα

Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι ο Γιώργος έψαχνε ήσυχα τους συγγενείς του στην Τουρκία όταν ζούσε και είχε γνωρίσει μια αδερφή που δεν ήξερε ποτέ ότι είχε. Η αδερφή, Παναγιότ, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά της σε Ζεϊνέπ Ασλάν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ήταν παντρεμένη με έναν άντρα ονόματι Σίτκι Αραμπουλάν και ζούσε στην επαρχία Μερσίνης.

Η Ζεϊνέπ έφτασε στον Τσομπανλί για να ρωτήσει για τον Γιώργο. Ο Τσομπανλί απάντησε σε μια επιστολή στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και είπε ότι ο Παπαδόπουλος πέθανε στη Γενεύη και ότι η γυναίκα του επέστρεψε στην Ελλάδα. Ως απόδειξη, έστειλε ένα απόσπασμα ειδήσεων που δημοσιεύτηκε στη Hürriyet την ίδια μέρα που έγραψε την επιστολή που ισχυριζόταν ότι ο Γιώργο είχε πεθάνει οκτώ ημέρες νωρίτερα στη Γενεύη μετά από χειρουργική επέμβαση και είχε αφήσει πίσω του περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας κηδεύτηκε στη Γενεύη χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη της οικογένειάς του, οι φίλοι ή τα αγαπημένα του πρόσωπα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αφροδίτη μετακόμισε στην Αθήνα μετά από αυτό.

Η ιστορία της Hürriyet κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου χάρη στις προσπάθειες του Τσομπανλί και της επιρροής των συνεργατών του στην καθημερινή εφημερίδα. Ήταν έλεγχος ζημιών εν μέσω πανικού και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εύλογη αφήγηση για να συγκαλύψει τη δολοφονία και την παράνομη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αφού ένα μέλος της οικογένειας εμφανίστηκε για να διεκδικήσει την κληρονομιά του. Η συμμορία δημιούργησε επίσης πλαστά έγγραφα, όπως αρχεία εισόδου και εξόδου στα σύνορα από την αστυνομία που έδειχναν ότι το ζευγάρι πέταξε στο εξωτερικό αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Μπαρανσού είπε ότι τα επίσημα γραμματόσημα στα αρχεία ήταν όλα πλαστά.

Οι αμφισβητήσεις και οι φίλοι του Παπαδόπουλου

Η αδερφή του Γιώργου που βρέθηκε πρόσφατα και ο σύζυγός της αμφισβήτησαν τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και ξεκίνησαν μια δικαστική μάχη που δεν κατέληξε πουθενά, παρόλο που ένα οικογενειακό δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ήταν στην πραγματικότητα αδερφή με τον Γιώργο και είχε δικαίωμα κληρονομιάς. Στο μεταξύ, ο Τσομπανλί παρέδωσε την Arşimidis στο Ντεμιρορέν και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ζούσε από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου.

Ήταν ένα ηρωικό ζευγάρι Τούρκων που είχαν γίνει φίλοι με την οικογένεια Παπαδόπουλου όταν ζούσαν, που υπερασπίστηκε την εκστρατεία κατά της συμμορίας των δολοφόνων. Το ζευγάρι, ο γιατρός και απόστρατος συνταγματάρχης Χαϊρί Έσεν και η σύζυγός του Ιναγιέτ, δημιούργησαν στενούς δεσμούς με τον Παπαδόπουλο αφού η Αφροδίτη έγινε ασθενής του γιατρού και νοσηλεύτηκε στο ιατρείο του. Έμειναν σαστισμένοι όταν το ζεύγος Παπαδόπουλου εξαφανίστηκε ξαφνικά χωρίς ίχνος και χωρίς λέξη.

Πρώτη σελίδα μιας ιστορίας για τον Αρσιμίδη στην εφημερίδα Taraf:

Ο Έσεν πέθανε το 1970, αλλά η Ιναγιέτ, κατόπιν αιτήματος του Αραμπουλάν, τον οποίο γνώριζε από τη Μερσίνα, συνέχισε την εκστρατεία για να επιστρέψει τα άδικα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους και να δει τους δολοφόνους να τιμωρούνται. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο φίλων του αείμνηστου συζύγου της στον στρατό και την κυβέρνηση, η Ιναγέτ άρχισε να ψάχνει για να μάθει τι είχε συμβεί στην οικογένεια Παπαδόπουλου. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό περιοδικό 2000'e Doğru (Προς το 2000) στις 6 Νοεμβρίου 1988, εξήγησε πώς κατάφερε να μάθει τι είχε συμβεί στην ελληνική οικογένεια και ποιος την είχε δολοφονήσει.

Η Ιναγιέτ είπε διακριτικά από έναν πράκτορα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT τις λεπτομέρειες της δολοφονίας και πώς ο Ντεμιρορέν συμμετείχε προσωπικά στον πνιγμό του επιχειρηματία μέχρι θανάτου. Ο πράκτορας, επί χρόνια φίλος της Ιναγέτ, της είπε ότι έγγραφα για τη δολοφονία φυλάσσονταν στα αρχεία του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Με αυτές τις πληροφορίες, η Ιναγέτ υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία και τους ζήτησε να ανακρίνουν τον Ντεμιρορέν και τον συνεργό του στο φόνο. Αλλά ο τότε αρχηγός της αστυνομίας, ο Αχμέτ Ατεσλί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας ανθρωποκτονιών, την απείλησε με κράτηση, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να προκαλεί προβλήματα γύρω από μια παλιά υπόθεση που περιέγραψε ως απλώς τον θάνατο ενός «άπιστου» πριν από πολύ καιρό.

Συμμετοχή της αστυνομίας Κωνσταντινούπολης και πλαστά έγγραφα

Στην έρευνά του, ο Μπαρανσού ανακάλυψε ότι ο Ντεμιρορέν έλαβε βοήθεια από τον τότε αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χαϊρί Κοζακτσιόγλου για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων που έδειχναν φαινομενικά τα ταξίδια του ζεύγους Παπαδόπουλου στο εξωτερικό και δικαιολογούσαν τις παράνομες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Ανάμεσα στα πλαστά έγγραφα ήταν ένα διαβατήριο της Αφροδίτης με σφραγίδες εξόδου στα σύνορα καθώς και πληρεξούσιο που φέρεται να είχε το δακτυλικό αποτύπωμα της Αφροδίτης που έδειχνε τη συγκατάθεσή της. Τα έγγραφα έφεραν επίσημες σφραγίδες και υπογραφές που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστές σε μια δικαστική υπόθεση οικογενειακής διαφοράς στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τη διανομή περιουσιακών στοιχείων από μια περιουσία. Προφανώς όλα τα έγγραφα δημιουργήθηκαν για να δικαιολογήσουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Κοζακτσιόγλου έγινε αργότερα κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης και έκανε ό,τι μπορούσε για να εκτροχιάσει την έρευνα για τις δολοφονίες και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Σε αντάλλαγμα, ο Ντεμιρορέν απασχόλησε τον γιο του Κοζακτσιόγλου, Φερχάν, στη δική του εταιρεία για έναν αρκετά μεγάλο μισθό. Αν και ο γιος είχε ένα γραφείο στον ίδιο όροφο με τον Ντεμιρορέν, σπάνια εμφανιζόταν στη δουλειά, αλλά συνέχιζε να λαμβάνει μεγάλους μισθούς κάθε μήνα.

Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις

Μολονότι οι αρχικές της έρευνες σταμάτησαν, αυτό δεν εμπόδισε την Ιναγέτ να ψάξει περισσότερο. Έγραψε αναφορές στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και στον διοικητή της διοίκησης στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980. Καμία από τις έρευνές της δεν απέτυχε να κάνει τις αρχές να καταθέσουν κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν και των συνεργατών του. Ισχυρίστηκε ότι η συμμορία του Ντεμιρορέν ασκούσε σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση και πλήρωσε πολλές δωροδοκίες για να εξαφανιστεί η υπόθεση. Ωστόσο, οι καταγγελίες της Ιναγέτ κατάφεραν να κινήσουν τους τροχούς της κυβέρνησης και βοήθησαν στην καταγραφή και τη διερεύνηση αξιώσεων.

Η αποκάλυψη του Μπαρανσού το 2013 συνοδευόμενη από επίσημα έγγραφα συγκλόνισε την Τουρκία όταν αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές γνώριζαν για τις δολοφονίες. Τόσο η αστυνομία όσο και η υπηρεσία πληροφοριών έγραψαν αναφορές για τη δολοφονία του Γιώργο και της συζύγου του και ενέπλεξαν τον Ντεμιρορέν ως δολοφόνο. Σύμφωνα με έγγραφα του Γενικού Επιτελείου, μια έρευνα ξεκίνησε αφού η Ιναγέτ υπέβαλε καταγγελία στις 21 Οκτωβρίου 1981 στις στρατιωτικές αρχές που διοικούσαν τη χώρα εκείνη την εποχή.

Δύο ημέρες αργότερα το Γενικό Επιτελείο παρέπεμψε την καταγγελία στην Προεδρία Συντονισμού Στρατιωτικού Νόμου (Sıkıyönetim Koordinasyon Başkanlığı) στην Κωνσταντινούπολη, ένα όργανο που διοικούσε την πόλη υπό στρατιωτική εξουσία. Μια δεύτερη αλλά ανώνυμη καταγγελία ελήφθη επίσης από το Γενικό Επιτελείο περίπου την ίδια περίοδο, η οποία διαβιβάστηκε και στην Κωνσταντινούπολη.

Η Υπηρεσία Στρατιωτικού Νόμου (Sıkıyönetim Komutanlığı) στην Κωνσταντινούπολη έστειλε τις καταγγελίες στην υπηρεσία πληροφοριών MIT για έρευνα. Αφού ολοκλήρωσε τη δική του έρευνα, η MIT έστειλε δύο επιστολές στο Γενικό Επιτελείο, την πρώτη στις 28 Ιανουαρίου 1982 και τη δεύτερη στις 8 Απριλίου 1982, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι επιστολές του MIT υπογράφηκαν από τον αρχηγό πληροφοριών Μπουρχανετίν Μπιγαλί.

Το Γενικό Επιτελείο ζήτησε από την Πρώτη Στρατιά (1. Ordu), η οποία ήταν επιφορτισμένη με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη μετά το πραξικόπημα, να ερευνήσει και τις καταγγελίες. Ο στρατός έστειλε επίσης τα πορίσματά του στο Γενικό Επιτελείο, αρχικά στις 6 Απριλίου 1982 και στη συνέχεια στις 16 Ιουλίου 1982. Καμία από τις ανακοινώσεις που έλαβε το ΓΕΣ από τα δύο όργανα δεν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς στις καταγγελίες. Το Γενικό Επιτελείο συγχώνευσε όλες τις εκθέσεις και τις έστειλε στην Πρωθυπουργία στις 20 Αυγούστου 1982 για περαιτέρω ενέργειες.

Σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα ανυψώσει το θέμα στην εισαγγελία για μια ποινική έρευνα που σίγουρα θα είχε οδηγήσει σε μηνυτήρια αναφορά και σε δίκη. Αλλά η υπόθεση μαραζώνει στο γραφείο χωρίς καμία ενέργεια.

Ο φάκελος της υπόθεσης υποβλήθηκε για επανεξέταση στον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 1983 στις πρώτες εκλογές μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον στρατό σε πολιτική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Μπαρανσού, ο οποίος έλαβε τις πληροφορίες από μέλη της οικογένειας Ντεμιρορέν, ο φάκελος κλάπηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού από τη σύζυγο του Οζάλ, Σέμρα η οποία ήταν στενή φίλη μιας από τις αδερφές του Ερντογάν Ντεμιρορέν. Είχαν συναντηθεί σε μια γυναικεία ομάδα που ονομαζόταν Papatyalar (μαργαρίτες) στην Κωνσταντινούπολη.

Η αδελφή του Ντεμιρορέν έδωσε το έγγραφο στον αδελφό της και επισύναψε ένα σημείωμα που έγραφε: «Η Σέμρα Χανίμ μου έδωσε αυτό το έγγραφο. Απεστάλη στον πρωθυπουργό. Ένας από τους εχθρούς σας το έκανε αυτό να συμβεί. Δεν άφησε τον Οζάλ να το διαβάσει». Καταθέτοντας στο δικαστήριο το 2018, ο Μπαρανσού είπε ότι είχε επαληθεύσει τις χειρόγραφες σημειώσεις τόσο της αδερφής όσο και της Σέρμα Οζάλ που βρέθηκαν στον φάκελο της κλεμμένης υπόθεσης.

Οι λεπτομέρειες της δολοφονίας επαληθεύτηκαν επίσης από τον Μεχμέτ Εϊμούρ, έναν συνταξιούχο αξιωματούχο του MIT που υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις στο ειδικό γραφείο της υπηρεσίας και στα τμήματα αντιτρομοκρατίας και επιχειρήσεων για πολλά χρόνια. Μετά την αναφορά του Μπαρανσού  στο Taraf, μοιράστηκε όσα ήξερε για την υπόθεση στον δικό του ιστότοπο στις 27 Μαΐου 2013 και αποκάλυψε τα ονόματα των στελεχών του MIT που συμμετείχαν στον εκτροχιασμό της έρευνας και που βοήθησαν τον δολοφόνο να αποφύγει τη δικαιοσύνη.

Είπε ότι ο περιφερειακός πρόεδρος του MIT Κωνσταντινούπολης, Οσμάν Νουρί Γκούντες, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποσιώπηση των καταγγελιών. Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση πληροφοριών που διέρρευσε, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nokta στις 4 Σεπτεμβρίου 1988, ο Γκουντές και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση συμμετείχαν στην εκβίαση χρημάτων από μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν παρόμοιο με τα χρήματα προστασίας που ζητούσαν οι μαφιόζικες ομάδες και πολλοί άνθρωποι στη μειονοτική κοινότητα έπρεπε να πληρώσουν από φόβο ανταπόδοσης.

Η έκθεση ανέφερε επίσης την υπόθεση Arşimidis και ενσωμάτωσε μια λεπτομερή έκθεση που συντάχθηκε από την αστυνομική μονάδα λαθρεμπορίου και πληροφοριών της Κωνσταντινούπολης (Kaçakçilik İstihbarat Şube Müdürlüğü) στις 23 Νοεμβρίου 1984, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης από την υπηρεσία πληροφοριών.

Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι ο Ντεμιρορέν συμμετείχε στη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία και είχε κατασχέσει παράνομα τα περιουσιακά στοιχεία του θύματος με πλαστά έγγραφα. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο Ντεμιρορέν απείλησε να σκοτώσει τον Αραμπουλάν, ο οποίος προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο από το κράτος για τη σύζυγό του, από τον διαβόητο αρχηγό της μαφίας Ίντρις Οζμπίρ, γνωστό και ως Κούρδο Ίντρις (Kürt İdris) στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την απειλή, ο Αραμπουλάν, συνοδευόμενος από την Ιναγέτ, επισκέφτηκε τον αρχηγό της μαφίας και του είπε για τη συνομιλία που είχε με τον Ντεμιρορέν και την απειλή δολοφονίας.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Μπαρανσού είπε ότι μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του στο Taraf τον Μάιο του 2013, ο Ερντάλ Ιλιγκόζ, ο πρώην δικηγόρος του Οζμπίρ, επικοινώνησε μαζί του και παρέδωσε ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων εγγράφων πληροφοριών για τη δολοφονία. Τα έγγραφα, που εμπιστεύτηκε στον δικηγόρο ο αρχηγός της μαφίας πριν από το θάνατό του, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ. Ο Μπαρανσού έγραψε μια ιστορία για τη δολοφονία με βάση αυτά τα νέα έγγραφα.

Άλλες δολοφονίες που ενεπλάκη ο Ντεμιρορέν

Αυτή δεν είναι η μόνη δολοφονία για την οποία κατηγορήθηκε ο Ντεμιρορέν. Το έγγραφο του MIT τον ενέπλεξε και σε δύο άλλες δολοφονίες: έναν ανώνυμο κατασκευαστή τούβλων και έμπορο αερίου προπανίου Μετίν Τσαμ, οι οποίοι και οι δύο πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πριν κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τον Ντεμιρορέν.

Ο Μπαράνσου είπε ότι είχε επαληθεύσει τους ισχυρισμούς στα έγγραφα μιλώντας με κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν υπηρετήσει μεταξύ 1980 και 1990 και εργάστηκαν για μήνες για να βεβαιωθεί ότι η ιστορία ήταν σταθερή. Υπέβαλε το άρθρο του μαζί με τα επίσημα έγγραφα στη συντακτική επιτροπή του Taraf. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την αποκλειστική ιστορία που ήταν βέβαιο ότι θα έθεσε την ατζέντα στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Οράλ Τσαλισλάρ, ο πρόσφατα διορισμένος αρχισυντάκτης που ανέλαβε τη διαχείριση της συντακτικής πολιτικής, δεν ενθουσιάστηκε.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν ήταν ευχαριστημένη με τον Τσαλισλάρ, ο οποίος «σκότωσε» την ιστορία και δεν την δημοσίευσε ποτέ παρά τις αντιρρήσεις των δημοσιογράφων και ολόκληρης της ομάδας των συντακτών της εφημερίδας. Σήμερα ο Τσαλισλάρ εργάζεται στην εφημερίδα Posta, που ανήκει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. Βραβεύτηκε από τον Ντεμιρορέν για την αποσιώπηση της εκρηκτικής ιστορίας για το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας.

Ο Μπαρανσού όμως, αν και απογοητευμένος, δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε την έρευνά του και κατάφερε ακόμη και να πείσει το Γενικό Επιτελείο να επαληθεύσει όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του περίπου 30 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή της δολοφονίας σε στρατιωτικά έγγραφα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Έμαθε επίσης ότι η υπόθεση εναντίον του Ντεμιρορέν δεν έκλεισε ποτέ και εκκρεμεί ακόμη. 

Ο φάκελος της υπόθεσης υπ' αριθμ. 1984/1101, που κινήθηκε από την εισαγγελία στο Μπεγιόγλου, στάλθηκε αργότερα στο Δικαστικό Μέγαρο του Sultanahmet, όπου εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Μπαρανσού κάλεσε την επαφή του στο Γενικό Επιτελείο για να κατανοήσει το σχόλιο που εστάλη στην Taraf και έλεγξε ξανά αν η υπόθεση ήταν ακόμα ανοιχτή. Σε απάντηση, η επαφή του είπε ότι αυτό συμβαίνει στα αρχεία του ΓΕΣ. Αν είχε κλείσει, το δικαστήριο θα είχε ενημερώσει το Γενικό Επιτελείο, κάτι που δεν έκανε ποτέ.

Ο Οζμπίρ είδε την ευκαιρία να κερδίσει χρήματα από τη δεινή θέση του Aραμπουλάν. Αντί να βοηθήσει τον ίδιο και τη σύζυγό του, ο αρχηγός της μαφίας ζήτησε χρήματα από τον Ντεμιρορέν για να σιωπήσει και να μην αποκαλύψει τα μυστικά έγγραφα που έλαβε από τον Αραμπουλάν. Τελικά, ο Οζμπίρ πληρώθηκε 300 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από τον Ντεμιρορέν ως αντάλλαγμα για να μην συνεχίσει την υπόθεση. Ο Οζμπίρ πέθανε στο σπίτι του το 2002.

Μετά την αποχώρηση του Τσαλισλάρ από την Taraf, ο Μπαρανσού έστειλε το άρθρο του ξανά στον νέο αρχισυντάκτη, Νέζε Ντουζέλ, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της εφημερίδας στις 27 Απριλίου 2013. Ο Ντουζέλ συμφώνησε να το δημοσιεύσει καθώς και τις επόμενες ιστορίες στο τις παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Ντεμιρορέν. Ο Ντεμιρορέν, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων Milliyet και Vatan εκείνη την εποχή, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ιστορία την ημέρα που δημοσιεύτηκε. Αργότερα, σε ένα σύντομο σχόλιο στην τουρκική έκδοση της Wall Street Journal που δεν λειτουργεί πλέον, είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν όλοι σκουπίδια. Ο δικηγόρος του είπε ότι ο πελάτης του δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ έρευνα για φόνο.

erdogan-with-demiroren-family-1024x588.jpg

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τους Ερντογάν Ντεμιρορέν και Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν


Ο Ντεμιρορέν πέθανε στις 8 Ιουνίου 2018 χωρίς να λογοδοτήσει για τη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Ο γιος του Γιλντιρίμ διευθύνει τώρα την οικογενειακή επιχείρηση και συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Ερντογάν. Με δάνειο 750 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρκικό κρατικό δανειστή Ziraat Bank, ο όμιλος Ντεμιρορέν αγόρασε την Doğan Media στις 22 Μαρτίου 2018, η οποία περιελάμβανε την εφημερίδα Hürriyet, τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk και τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal D, μετατρέποντάς τους όλους σε κυβερνητικούς φερέφωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιλντιρίμ δεν αποπλήρωσε ποτέ το δάνειο και η κυβέρνηση αγνόησε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την τύχη του.

Σήμερα, το τουρκικό καθεστώς ακολουθεί την ίδια πολιτική λεηλασίας με παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δικαστήρια, που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αποτυγχάνουν να αποζημιώσουν εκείνους των οποίων ο πλούτος κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε στους φίλους του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Πηγή: Nordic Monitor

Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, γιος του αείμνηστου επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν και στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχτισε τον πλούτο του στα παράνομα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ενός επιχειρηματία από την ελληνική μειονότητα (Ρούμι) που δολοφονήθηκε βάναυσα στην Τουρκία.

Τα εμπιστευτικά έγγραφα που εμπλέκουν την οικογένεια του Ντεμιρορέν στη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων ενσωματώθηκαν σε δικαστικό φάκελο για πρώτη φορά το 2018 χάρη στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος κατέθεσε πώς κατάφερε να κρατήσει απόρρητα έγγραφα πληροφοριών και κυβερνητικά ανακοινωθέντα.

Τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor δίνουν τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που συνεχίστηκε ακόμη μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις όχλων στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν λαθραία από Τούρκους αρχές.

Ο Μπαρανσού, ένας εξέχων ερευνητής δημοσιογράφος που έγραψε δεκάδες πρωτοσέλιδα ειδήσεων στην καριέρα του, φυλακίστηκε άδικα από τον Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2015 ως μέρος μιας κυβερνητικής εκστρατείας για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές στον τουρκικό Τύπο και να εκφοβίσει τους ερευνητές.

mehmet-baransu.jpg

Ο Μεχμέτ Μπαρανσού


Ωστόσο, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα, ο Μπαρανσού κατάφερε να βάλει τη δολοφονία και τα επιβεβαιωτικά στοιχεία στο επίσημο αρχείο όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις γελοίες κατηγορίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για να τον κρατήσει στη φυλακή για πάντα. Χρησιμοποίησε την υπεράσπισή του για να εξηγήσει πώς η οικογένεια Ντεμιρορέν πλούτισε σε βάρος ενός Τουρκο-Έλληνα επιχειρηματία και πώς η υπόθεση αποσιωπήθηκε από τις αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν έγιναν μέρος της διαδικασίας σε δικαστήριο που δικάζει σοβαρά αδικήματα στην Τουρκία.

Καταθέτοντας στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2018, ο Μπαρανσού παρείχε λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο απέκτησε έγγραφα από ένα μέλος της οικογένειας Ντεμιρορέν ονόματι Φερούχ Καρακάς, ανιψιού του Ντεμιρορέν του πρεσβύτερου και ξάδερφος του Ντεμιρορέν του νεότερου, ο οποίος μοιράστηκε έγγραφα και επιστολές που αποκάλυπταν πώς έγινε ο φόνος και η κλοπή. Έλαβε επίσης μια έγγραφα από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου ενός αφεντικού του εγκλήματος που του ζήτησε ο Ντεμιρορέν να σκοτώσει το επιζών μέλος της ελληνικής οικογένειας.

Ο Καρακάς μοιράστηκε τα έγγραφα με τον Μπαρανσού εν μέσω μιας μακροχρόνιας οικογενειακής διαμάχης για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων που είχε ξεσπάσει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. Τα δυσαρεστημένα μέλη της οικογένειας που εξαπατήθηκαν από τον Ερντογάν Ντεμιρορέν και τον γιο του από την περιουσία που άφησε ο παππούς τους απείλησαν να βγουν στη δημοσιότητα και σκέφτηκαν ότι η έκθεση στα ΜΜΕ θα μπορούσε να τους δώσει δύναμη να διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν Ντεμιρορέν.

Σύμφωνα με τη δικαστική μαρτυρία του Μπαρανσού, ο Kαρακάς πλησίασε άλλους δημοσιογράφους για να παρουσιάσει την ιστορία, αλλά κανένας δεν τόλμησε να γράψει την έκθεση από φόβο για τις επιπτώσεις από τον ισχυρό επιχειρηματία Ντεμιρορέν και τους συνεργάτες του στην τουρκική κυβέρνηση. Δεδομένου του γεγονότος ότι η δολοφονία συγκαλύφθηκε με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της υπηρεσίας πληροφοριών, πολιτικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Ο Μπαράνσου ήταν διαφορετικός. Συμφώνησε να γράψει την ιστορία υπό τον όρο ότι οι ισχυρισμοί θα εξεταστούν και ότι οι ισχυρισμοί θα επαληθεύτηκαν από άλλες πηγές και μάρτυρες. Έκανε τη δέουσα επιμέλεια και δούλεψε την ιστορία για μήνες, εξετάζοντας εκατοντάδες έγγραφα, περνώντας από παλιά άρθρα εφημερίδων και παίρνοντας συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και από μη κυβερνητικές πηγές που είχαν γνώση της δολοφονίας. Η ιστορία δημοσιεύτηκε τελικά στην ανεξάρτητη καθημερινή Taraf στις 20 Μαΐου 2013, δύο χρόνια πριν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφασίσει να κλείσει την εφημερίδα.

Η θεία του Καρακάς που πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαΐου 2008, άφησε διαθήκη στα παιδιά της να εκθέσουν τον αδερφό της Ντεμιρορέν στο κοινό και παρέδωσε χειρόγραφες επιστολές μαζί με απόρρητα έγγραφα για να υποστηρίξει την αποκάλυψη. Μεταξύ αυτών των εγγράφων ήταν μια αναφορά σε μια έκθεση που συντάχθηκε από το MIT το 1982 που εμπλέκεται ο Ντεμιρορέν ως ο δολοφόνος δύο ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάστηκαν αργότερα σε αυτόν.

Αυτή η έκθεση εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αντίγραφά της σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες καταστράφηκαν, αν και το περιεχόμενό της αναφέρθηκε σε άλλα έγγραφα. Μετά από μια μακρά αναζήτηση, ο Μπαρανσού κατάφερε να βρει μήνες αργότερα ένα αντίγραφο από μια πηγή που δεν περίμενε ποτέ.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Ένας εκατομμυριούχος χωρίς κληρονόμους

Το θύμα αυτής της τρομερής ιστορίας ήταν ένας Έλληνας ονόματι Γιώργος Παπαδόπουλος (στα επίσημα αρχεία ήταν γνωστός ως Yorgi Papadopulo), ο ιδιοκτήτης του Arşimidis Müessesesi Otomobil Malzemesi Ticaret Türk Anonim Şirketi (Arşimidis), ένας έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Οι ρίζες του ήταν στη μικρή τουρκική επαρχία Niğde στην καρδιά της Ανατολίας, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως αγρότης. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη όταν ήταν 10 ετών και σπούδασε εκεί.

Άρχισε να εργάζεται στην Arşimidis, μια εταιρεία που πουλούσε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ποδηλάτων, τη δεκαετία του 1930, έγινε μέτοχος εγκαίρως και τελικά διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, ελληνικά και αραβικά. Παντρεύτηκε μια Ελληνίδα που την έλεγαν Αφροδίτη. Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, αλλά κανένα δεν επέζησε.

Το ζευγάρι πολυεκατομμυριούχων εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από προσώπου γης το 1963, σύμφωνα με έναν οικογενειακό γνωστό που ακολούθησε μια δεκαετία αναζήτησης για τα ίχνη τους. Τα αρχεία εμπορικού μητρώου για την εταιρεία που εξετάστηκαν από το Nordic Monitor δείχνουν ότι ο Γιώργος ζούσε τουλάχιστον μέχρι το 1967 αφού το όνομά του καταγράφηκε σε πρακτικά, συνεδριάσεις και καταθέσεις της εταιρείας. Αυτά τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις αρχειοθετήσεις του μητρώου εμπορίου υποστήριξης μπορεί κάλλιστα να έχουν παραποιηθεί καθώς ο Μπαρανσού ανακάλυψε αργότερα πολλές πλαστογραφίες στα έγγραφα της εταιρείας.

Η μυστηριώδης παραίτηση και η ανάληψη καθηκόντων από τον Ντεμιρορέν

Μια κατάθεση που έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1967 ανέφερε ότι ο Γιιώργος είχε στείλει μια επιστολή από τη Γενεύη στις 20 Μαρτίου 1967 λέγοντας ότι είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος και πούλησε τις μετοχές του. Ένας Τούρκος ονόματι Νεσντετ Τσομπανλί ο οποίος ήταν ο νομικός σύμβουλος του Γιώργου, τον αντικατέστησε ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στις 15 Απριλίου 1977 ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, αναπληρωτής του Τσομπανλί, ανέλαβε την εταιρεία σύμφωνα με τα αρχεία και ο Τσομπανλί παραιτήθηκε. Τον Ιανουάριο του 2013 η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της και συγχωνεύθηκε με την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Taksim Gayrimenkul Yatırımı ve Danışmanlık A.Ş., η οποία επίσης ανήκει και ελέγχεται από την οικογένεια Ντεμιρορέν.

Η συμμορία των τεσσάρων

Αποδείχθηκε ότι η «συμμορία των τεσσάρων» — Τσομπανλί, Ντεμιρορέν,, Αντνάν Μπασέρ Καφάογλου (οικονομικός σύμβουλος που αργότερα έγινε υψηλόβαθμος γραφειοκράτης και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών) και Βουράλ Αρικάν (λογιστής που έγινε επίσης αργότερα υπουργός Οικονομικών) — συνωμότησαν για να δολοφονήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία και τη σύζυγό του και να αρπάξουν παράνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Νόμιζαν ότι κανείς δεν θα έκανε τον κόπο να ερευνήσει και να διεκδικήσει την περιουσία τους, καθώς πίστευαν ότι το ζευγάρι δεν είχε συγγενείς.

yorgo-papadopolus-1140x517.jpg

Πώς έγινε η δολοφονία

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα, υποτίθεται ότι ο Ντεμιρορέν και ένας άλλος άνδρας που ταυτοποιούνταν μόνο με το μικρό όνομα Άλικο στραγγάλισαν τον Γιώργο είτε με γραβάτα είτε με κάποιο είδος υφάσματος στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας του Γιώργου πιστεύουν ότι η σύζυγός του Αφροδίτη δολοφονήθηκε επίσης την ίδια περίοδο και ότι το σώμα της πυρπολήθηκε με βενζίνη σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην περιοχή Χαλκάλι. Η εταιρεία Arşimidis και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας μεταβιβάστηκαν στον Τσομπανλί  και τους συνεργάτες του με πλαστά έγγραφα. Νόμιζαν ότι ήταν στο ξεκαθάρισμα και είχαν ξεφύγει με τις δολοφονίες και την παράνομη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Το αφήγημα

Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι ο Γιώργος έψαχνε ήσυχα τους συγγενείς του στην Τουρκία όταν ζούσε και είχε γνωρίσει μια αδερφή που δεν ήξερε ποτέ ότι είχε. Η αδερφή, Παναγιότ, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά της σε Ζεϊνέπ Ασλάν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ήταν παντρεμένη με έναν άντρα ονόματι Σίτκι Αραμπουλάν και ζούσε στην επαρχία Μερσίνης.

Η Ζεϊνέπ έφτασε στον Τσομπανλί για να ρωτήσει για τον Γιώργο. Ο Τσομπανλί απάντησε σε μια επιστολή στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και είπε ότι ο Παπαδόπουλος πέθανε στη Γενεύη και ότι η γυναίκα του επέστρεψε στην Ελλάδα. Ως απόδειξη, έστειλε ένα απόσπασμα ειδήσεων που δημοσιεύτηκε στη Hürriyet την ίδια μέρα που έγραψε την επιστολή που ισχυριζόταν ότι ο Γιώργο είχε πεθάνει οκτώ ημέρες νωρίτερα στη Γενεύη μετά από χειρουργική επέμβαση και είχε αφήσει πίσω του περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας κηδεύτηκε στη Γενεύη χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη της οικογένειάς του, οι φίλοι ή τα αγαπημένα του πρόσωπα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αφροδίτη μετακόμισε στην Αθήνα μετά από αυτό.

Η ιστορία της Hürriyet κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου χάρη στις προσπάθειες του Τσομπανλί και της επιρροής των συνεργατών του στην καθημερινή εφημερίδα. Ήταν έλεγχος ζημιών εν μέσω πανικού και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εύλογη αφήγηση για να συγκαλύψει τη δολοφονία και την παράνομη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αφού ένα μέλος της οικογένειας εμφανίστηκε για να διεκδικήσει την κληρονομιά του. Η συμμορία δημιούργησε επίσης πλαστά έγγραφα, όπως αρχεία εισόδου και εξόδου στα σύνορα από την αστυνομία που έδειχναν ότι το ζευγάρι πέταξε στο εξωτερικό αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Μπαρανσού είπε ότι τα επίσημα γραμματόσημα στα αρχεία ήταν όλα πλαστά.

Οι αμφισβητήσεις και οι φίλοι του Παπαδόπουλου

Η αδερφή του Γιώργου που βρέθηκε πρόσφατα και ο σύζυγός της αμφισβήτησαν τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και ξεκίνησαν μια δικαστική μάχη που δεν κατέληξε πουθενά, παρόλο που ένα οικογενειακό δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ήταν στην πραγματικότητα αδερφή με τον Γιώργο και είχε δικαίωμα κληρονομιάς. Στο μεταξύ, ο Τσομπανλί παρέδωσε την Arşimidis στο Ντεμιρορέν και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ζούσε από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου.

Ήταν ένα ηρωικό ζευγάρι Τούρκων που είχαν γίνει φίλοι με την οικογένεια Παπαδόπουλου όταν ζούσαν, που υπερασπίστηκε την εκστρατεία κατά της συμμορίας των δολοφόνων. Το ζευγάρι, ο γιατρός και απόστρατος συνταγματάρχης Χαϊρί Έσεν και η σύζυγός του Ιναγιέτ, δημιούργησαν στενούς δεσμούς με τον Παπαδόπουλο αφού η Αφροδίτη έγινε ασθενής του γιατρού και νοσηλεύτηκε στο ιατρείο του. Έμειναν σαστισμένοι όταν το ζεύγος Παπαδόπουλου εξαφανίστηκε ξαφνικά χωρίς ίχνος και χωρίς λέξη.

Πρώτη σελίδα μιας ιστορίας για τον Αρσιμίδη στην εφημερίδα Taraf:

Ο Έσεν πέθανε το 1970, αλλά η Ιναγιέτ, κατόπιν αιτήματος του Αραμπουλάν, τον οποίο γνώριζε από τη Μερσίνα, συνέχισε την εκστρατεία για να επιστρέψει τα άδικα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους και να δει τους δολοφόνους να τιμωρούνται. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο φίλων του αείμνηστου συζύγου της στον στρατό και την κυβέρνηση, η Ιναγέτ άρχισε να ψάχνει για να μάθει τι είχε συμβεί στην οικογένεια Παπαδόπουλου. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό περιοδικό 2000'e Doğru (Προς το 2000) στις 6 Νοεμβρίου 1988, εξήγησε πώς κατάφερε να μάθει τι είχε συμβεί στην ελληνική οικογένεια και ποιος την είχε δολοφονήσει.

Η Ιναγιέτ είπε διακριτικά από έναν πράκτορα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT τις λεπτομέρειες της δολοφονίας και πώς ο Ντεμιρορέν συμμετείχε προσωπικά στον πνιγμό του επιχειρηματία μέχρι θανάτου. Ο πράκτορας, επί χρόνια φίλος της Ιναγέτ, της είπε ότι έγγραφα για τη δολοφονία φυλάσσονταν στα αρχεία του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Με αυτές τις πληροφορίες, η Ιναγέτ υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία και τους ζήτησε να ανακρίνουν τον Ντεμιρορέν και τον συνεργό του στο φόνο. Αλλά ο τότε αρχηγός της αστυνομίας, ο Αχμέτ Ατεσλί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας ανθρωποκτονιών, την απείλησε με κράτηση, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να προκαλεί προβλήματα γύρω από μια παλιά υπόθεση που περιέγραψε ως απλώς τον θάνατο ενός «άπιστου» πριν από πολύ καιρό.

Συμμετοχή της αστυνομίας Κωνσταντινούπολης και πλαστά έγγραφα

Στην έρευνά του, ο Μπαρανσού ανακάλυψε ότι ο Ντεμιρορέν έλαβε βοήθεια από τον τότε αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χαϊρί Κοζακτσιόγλου για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων που έδειχναν φαινομενικά τα ταξίδια του ζεύγους Παπαδόπουλου στο εξωτερικό και δικαιολογούσαν τις παράνομες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Ανάμεσα στα πλαστά έγγραφα ήταν ένα διαβατήριο της Αφροδίτης με σφραγίδες εξόδου στα σύνορα καθώς και πληρεξούσιο που φέρεται να είχε το δακτυλικό αποτύπωμα της Αφροδίτης που έδειχνε τη συγκατάθεσή της. Τα έγγραφα έφεραν επίσημες σφραγίδες και υπογραφές που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστές σε μια δικαστική υπόθεση οικογενειακής διαφοράς στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τη διανομή περιουσιακών στοιχείων από μια περιουσία. Προφανώς όλα τα έγγραφα δημιουργήθηκαν για να δικαιολογήσουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Κοζακτσιόγλου έγινε αργότερα κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης και έκανε ό,τι μπορούσε για να εκτροχιάσει την έρευνα για τις δολοφονίες και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Σε αντάλλαγμα, ο Ντεμιρορέν απασχόλησε τον γιο του Κοζακτσιόγλου, Φερχάν, στη δική του εταιρεία για έναν αρκετά μεγάλο μισθό. Αν και ο γιος είχε ένα γραφείο στον ίδιο όροφο με τον Ντεμιρορέν, σπάνια εμφανιζόταν στη δουλειά, αλλά συνέχιζε να λαμβάνει μεγάλους μισθούς κάθε μήνα.

Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις

Μολονότι οι αρχικές της έρευνες σταμάτησαν, αυτό δεν εμπόδισε την Ιναγέτ να ψάξει περισσότερο. Έγραψε αναφορές στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και στον διοικητή της διοίκησης στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980. Καμία από τις έρευνές της δεν απέτυχε να κάνει τις αρχές να καταθέσουν κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν και των συνεργατών του. Ισχυρίστηκε ότι η συμμορία του Ντεμιρορέν ασκούσε σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση και πλήρωσε πολλές δωροδοκίες για να εξαφανιστεί η υπόθεση. Ωστόσο, οι καταγγελίες της Ιναγέτ κατάφεραν να κινήσουν τους τροχούς της κυβέρνησης και βοήθησαν στην καταγραφή και τη διερεύνηση αξιώσεων.

Η αποκάλυψη του Μπαρανσού το 2013 συνοδευόμενη από επίσημα έγγραφα συγκλόνισε την Τουρκία όταν αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές γνώριζαν για τις δολοφονίες. Τόσο η αστυνομία όσο και η υπηρεσία πληροφοριών έγραψαν αναφορές για τη δολοφονία του Γιώργο και της συζύγου του και ενέπλεξαν τον Ντεμιρορέν ως δολοφόνο. Σύμφωνα με έγγραφα του Γενικού Επιτελείου, μια έρευνα ξεκίνησε αφού η Ιναγέτ υπέβαλε καταγγελία στις 21 Οκτωβρίου 1981 στις στρατιωτικές αρχές που διοικούσαν τη χώρα εκείνη την εποχή.

Δύο ημέρες αργότερα το Γενικό Επιτελείο παρέπεμψε την καταγγελία στην Προεδρία Συντονισμού Στρατιωτικού Νόμου (Sıkıyönetim Koordinasyon Başkanlığı) στην Κωνσταντινούπολη, ένα όργανο που διοικούσε την πόλη υπό στρατιωτική εξουσία. Μια δεύτερη αλλά ανώνυμη καταγγελία ελήφθη επίσης από το Γενικό Επιτελείο περίπου την ίδια περίοδο, η οποία διαβιβάστηκε και στην Κωνσταντινούπολη.

Η Υπηρεσία Στρατιωτικού Νόμου (Sıkıyönetim Komutanlığı) στην Κωνσταντινούπολη έστειλε τις καταγγελίες στην υπηρεσία πληροφοριών MIT για έρευνα. Αφού ολοκλήρωσε τη δική του έρευνα, η MIT έστειλε δύο επιστολές στο Γενικό Επιτελείο, την πρώτη στις 28 Ιανουαρίου 1982 και τη δεύτερη στις 8 Απριλίου 1982, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι επιστολές του MIT υπογράφηκαν από τον αρχηγό πληροφοριών Μπουρχανετίν Μπιγαλί.

Το Γενικό Επιτελείο ζήτησε από την Πρώτη Στρατιά (1. Ordu), η οποία ήταν επιφορτισμένη με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη μετά το πραξικόπημα, να ερευνήσει και τις καταγγελίες. Ο στρατός έστειλε επίσης τα πορίσματά του στο Γενικό Επιτελείο, αρχικά στις 6 Απριλίου 1982 και στη συνέχεια στις 16 Ιουλίου 1982. Καμία από τις ανακοινώσεις που έλαβε το ΓΕΣ από τα δύο όργανα δεν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς στις καταγγελίες. Το Γενικό Επιτελείο συγχώνευσε όλες τις εκθέσεις και τις έστειλε στην Πρωθυπουργία στις 20 Αυγούστου 1982 για περαιτέρω ενέργειες.

Σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα ανυψώσει το θέμα στην εισαγγελία για μια ποινική έρευνα που σίγουρα θα είχε οδηγήσει σε μηνυτήρια αναφορά και σε δίκη. Αλλά η υπόθεση μαραζώνει στο γραφείο χωρίς καμία ενέργεια.

Ο φάκελος της υπόθεσης υποβλήθηκε για επανεξέταση στον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 1983 στις πρώτες εκλογές μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον στρατό σε πολιτική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Μπαρανσού, ο οποίος έλαβε τις πληροφορίες από μέλη της οικογένειας Ντεμιρορέν, ο φάκελος κλάπηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού από τη σύζυγο του Οζάλ, Σέμρα η οποία ήταν στενή φίλη μιας από τις αδερφές του Ερντογάν Ντεμιρορέν. Είχαν συναντηθεί σε μια γυναικεία ομάδα που ονομαζόταν Papatyalar (μαργαρίτες) στην Κωνσταντινούπολη.

Η αδελφή του Ντεμιρορέν έδωσε το έγγραφο στον αδελφό της και επισύναψε ένα σημείωμα που έγραφε: «Η Σέμρα Χανίμ μου έδωσε αυτό το έγγραφο. Απεστάλη στον πρωθυπουργό. Ένας από τους εχθρούς σας το έκανε αυτό να συμβεί. Δεν άφησε τον Οζάλ να το διαβάσει». Καταθέτοντας στο δικαστήριο το 2018, ο Μπαρανσού είπε ότι είχε επαληθεύσει τις χειρόγραφες σημειώσεις τόσο της αδερφής όσο και της Σέρμα Οζάλ που βρέθηκαν στον φάκελο της κλεμμένης υπόθεσης.

Οι λεπτομέρειες της δολοφονίας επαληθεύτηκαν επίσης από τον Μεχμέτ Εϊμούρ, έναν συνταξιούχο αξιωματούχο του MIT που υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις στο ειδικό γραφείο της υπηρεσίας και στα τμήματα αντιτρομοκρατίας και επιχειρήσεων για πολλά χρόνια. Μετά την αναφορά του Μπαρανσού  στο Taraf, μοιράστηκε όσα ήξερε για την υπόθεση στον δικό του ιστότοπο στις 27 Μαΐου 2013 και αποκάλυψε τα ονόματα των στελεχών του MIT που συμμετείχαν στον εκτροχιασμό της έρευνας και που βοήθησαν τον δολοφόνο να αποφύγει τη δικαιοσύνη.

Είπε ότι ο περιφερειακός πρόεδρος του MIT Κωνσταντινούπολης, Οσμάν Νουρί Γκούντες, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποσιώπηση των καταγγελιών. Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση πληροφοριών που διέρρευσε, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nokta στις 4 Σεπτεμβρίου 1988, ο Γκουντές και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση συμμετείχαν στην εκβίαση χρημάτων από μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν παρόμοιο με τα χρήματα προστασίας που ζητούσαν οι μαφιόζικες ομάδες και πολλοί άνθρωποι στη μειονοτική κοινότητα έπρεπε να πληρώσουν από φόβο ανταπόδοσης.

Η έκθεση ανέφερε επίσης την υπόθεση Arşimidis και ενσωμάτωσε μια λεπτομερή έκθεση που συντάχθηκε από την αστυνομική μονάδα λαθρεμπορίου και πληροφοριών της Κωνσταντινούπολης (Kaçakçilik İstihbarat Şube Müdürlüğü) στις 23 Νοεμβρίου 1984, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης από την υπηρεσία πληροφοριών.

Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι ο Ντεμιρορέν συμμετείχε στη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία και είχε κατασχέσει παράνομα τα περιουσιακά στοιχεία του θύματος με πλαστά έγγραφα. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο Ντεμιρορέν απείλησε να σκοτώσει τον Αραμπουλάν, ο οποίος προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο από το κράτος για τη σύζυγό του, από τον διαβόητο αρχηγό της μαφίας Ίντρις Οζμπίρ, γνωστό και ως Κούρδο Ίντρις (Kürt İdris) στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την απειλή, ο Αραμπουλάν, συνοδευόμενος από την Ιναγέτ, επισκέφτηκε τον αρχηγό της μαφίας και του είπε για τη συνομιλία που είχε με τον Ντεμιρορέν και την απειλή δολοφονίας.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Μπαρανσού είπε ότι μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του στο Taraf τον Μάιο του 2013, ο Ερντάλ Ιλιγκόζ, ο πρώην δικηγόρος του Οζμπίρ, επικοινώνησε μαζί του και παρέδωσε ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων εγγράφων πληροφοριών για τη δολοφονία. Τα έγγραφα, που εμπιστεύτηκε στον δικηγόρο ο αρχηγός της μαφίας πριν από το θάνατό του, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ. Ο Μπαρανσού έγραψε μια ιστορία για τη δολοφονία με βάση αυτά τα νέα έγγραφα.

Άλλες δολοφονίες που ενεπλάκη ο Ντεμιρορέν

Αυτή δεν είναι η μόνη δολοφονία για την οποία κατηγορήθηκε ο Ντεμιρορέν. Το έγγραφο του MIT τον ενέπλεξε και σε δύο άλλες δολοφονίες: έναν ανώνυμο κατασκευαστή τούβλων και έμπορο αερίου προπανίου Μετίν Τσαμ, οι οποίοι και οι δύο πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πριν κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τον Ντεμιρορέν.

Ο Μπαράνσου είπε ότι είχε επαληθεύσει τους ισχυρισμούς στα έγγραφα μιλώντας με κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν υπηρετήσει μεταξύ 1980 και 1990 και εργάστηκαν για μήνες για να βεβαιωθεί ότι η ιστορία ήταν σταθερή. Υπέβαλε το άρθρο του μαζί με τα επίσημα έγγραφα στη συντακτική επιτροπή του Taraf. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την αποκλειστική ιστορία που ήταν βέβαιο ότι θα έθεσε την ατζέντα στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Οράλ Τσαλισλάρ, ο πρόσφατα διορισμένος αρχισυντάκτης που ανέλαβε τη διαχείριση της συντακτικής πολιτικής, δεν ενθουσιάστηκε.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν ήταν ευχαριστημένη με τον Τσαλισλάρ, ο οποίος «σκότωσε» την ιστορία και δεν την δημοσίευσε ποτέ παρά τις αντιρρήσεις των δημοσιογράφων και ολόκληρης της ομάδας των συντακτών της εφημερίδας. Σήμερα ο Τσαλισλάρ εργάζεται στην εφημερίδα Posta, που ανήκει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. Βραβεύτηκε από τον Ντεμιρορέν για την αποσιώπηση της εκρηκτικής ιστορίας για το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας.

Ο Μπαρανσού όμως, αν και απογοητευμένος, δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε την έρευνά του και κατάφερε ακόμη και να πείσει το Γενικό Επιτελείο να επαληθεύσει όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του περίπου 30 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή της δολοφονίας σε στρατιωτικά έγγραφα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Έμαθε επίσης ότι η υπόθεση εναντίον του Ντεμιρορέν δεν έκλεισε ποτέ και εκκρεμεί ακόμη. 

Ο φάκελος της υπόθεσης υπ' αριθμ. 1984/1101, που κινήθηκε από την εισαγγελία στο Μπεγιόγλου, στάλθηκε αργότερα στο Δικαστικό Μέγαρο του Sultanahmet, όπου εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Μπαρανσού κάλεσε την επαφή του στο Γενικό Επιτελείο για να κατανοήσει το σχόλιο που εστάλη στην Taraf και έλεγξε ξανά αν η υπόθεση ήταν ακόμα ανοιχτή. Σε απάντηση, η επαφή του είπε ότι αυτό συμβαίνει στα αρχεία του ΓΕΣ. Αν είχε κλείσει, το δικαστήριο θα είχε ενημερώσει το Γενικό Επιτελείο, κάτι που δεν έκανε ποτέ.

Ο Οζμπίρ είδε την ευκαιρία να κερδίσει χρήματα από τη δεινή θέση του Aραμπουλάν. Αντί να βοηθήσει τον ίδιο και τη σύζυγό του, ο αρχηγός της μαφίας ζήτησε χρήματα από τον Ντεμιρορέν για να σιωπήσει και να μην αποκαλύψει τα μυστικά έγγραφα που έλαβε από τον Αραμπουλάν. Τελικά, ο Οζμπίρ πληρώθηκε 300 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από τον Ντεμιρορέν ως αντάλλαγμα για να μην συνεχίσει την υπόθεση. Ο Οζμπίρ πέθανε στο σπίτι του το 2002.

Μετά την αποχώρηση του Τσαλισλάρ από την Taraf, ο Μπαρανσού έστειλε το άρθρο του ξανά στον νέο αρχισυντάκτη, Νέζε Ντουζέλ, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της εφημερίδας στις 27 Απριλίου 2013. Ο Ντουζέλ συμφώνησε να το δημοσιεύσει καθώς και τις επόμενες ιστορίες στο τις παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Ντεμιρορέν. Ο Ντεμιρορέν, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων Milliyet και Vatan εκείνη την εποχή, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ιστορία την ημέρα που δημοσιεύτηκε. Αργότερα, σε ένα σύντομο σχόλιο στην τουρκική έκδοση της Wall Street Journal που δεν λειτουργεί πλέον, είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν όλοι σκουπίδια. Ο δικηγόρος του είπε ότι ο πελάτης του δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ έρευνα για φόνο.

erdogan-with-demiroren-family-1024x588.jpg

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τους Ερντογάν Ντεμιρορέν και Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν


Ο Ντεμιρορέν πέθανε στις 8 Ιουνίου 2018 χωρίς να λογοδοτήσει για τη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Ο γιος του Γιλντιρίμ διευθύνει τώρα την οικογενειακή επιχείρηση και συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Ερντογάν. Με δάνειο 750 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρκικό κρατικό δανειστή Ziraat Bank, ο όμιλος Ντεμιρορέν αγόρασε την Doğan Media στις 22 Μαρτίου 2018, η οποία περιελάμβανε την εφημερίδα Hürriyet, τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk και τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal D, μετατρέποντάς τους όλους σε κυβερνητικούς φερέφωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιλντιρίμ δεν αποπλήρωσε ποτέ το δάνειο και η κυβέρνηση αγνόησε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την τύχη του.

Σήμερα, το τουρκικό καθεστώς ακολουθεί την ίδια πολιτική λεηλασίας με παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δικαστήρια, που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αποτυγχάνουν να αποζημιώσουν εκείνους των οποίων ο πλούτος κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε στους φίλους του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Πηγή: Nordic Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία