ΑΠΟΨΕΙΣ

Απόδημοι

 03/06/2021 13:00

Φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση σχετικά με τον κορονοϊό, με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες και αδιευκρίνιστες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και να τα αναλύσουμε. Καλά να είμαστε.

Αλλά είπαμε υπάρχουν και άλλα θέματα! Στην Βουλή δεν έγινε δυνατόν να αρθούν οι περιορισμοί εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Δεν είχα καταλάβει γιατί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Αν κάποιος/κάποια είναι εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιο (γιατί κάποιος που κατοικεί 20-30 χρόνια στο εξωτερικό θεωρείται δημότης του τάδε δήμου είναι μια άλλη ιστορία) μπορεί να ψηφίσει!

Όπως θα έπρεπε να μπορεί ο καθένας εντός της Επικράτειας πηγαίνοντας σε ένα εκλογικό κέντρο να ψηφίσει και πιθανόν αν είναι εκτός της εκλογικής περιφέρειας του να μετρήσει μόνο για τον αριθμό βουλευτών κάθε κόμματος και όχι να μετρήσει για την επιλογή των βουλευτών, έτσι όποιος είναι στο εξωτερικό εκείνη την ημέρα (δηλαδή και εγώ αν είμαι σε κάποια χώρα για δουλειά ή διασκέδαση) μπορεί να πάει σε ένα ειδικό εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει. Θα τον βρουν στον ηλεκτρονικό κατάλογο θα του δώσουν ψηφοδέλτια χωρίς ονόματα υποψηφίων (ή πιθανόν μόνο με τους υποψηφίους επικράτειας) και όλα θα πάνε καλά.

Η αφόρητα γραφειοκρατική και περιοριστική ρύθμιση υποχρέωσης εγγραφής σε ειδικούς καταλόγους προκαλεί την κατακόρυφη μείωση των εγγεγραμμένων. Μόνο 15 χιλιάδες από το 1,5 εκατομμύριο που διαμένει εκτός Ελλάδας γράφτηκαν και 11 χιλιάδες ψήφισαν το 2019.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έπρεπε να εγγραφείς σε ειδικό κατάλογο εμβολιασμού, και μπορούσες να εμβολιαστείς μόνο στην εκλογική περιφέρεια σου σε ειδικό εμβολιαστικό κέντρο! Για να καταλάβετε ότι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές μπορεί να μας βοηθήσουν!

Άκουσα και την πρόταση να μετράνε οι ψήφοι όσων ψηφίσουν στο εξωτερικό για 5 βουλευτές από τους 300 και όχι για τους υπόλοιπους 295. Εκτός από την πλάκα ότι π.χ. 11 χιλιάδες θα εξέλεγαν 5 και 6 εκατομμύρια 295 αυτοί που το είπαν (ο ΣΥΡΙΖΑ) ας διαβάσουν το Σύνταγμα που απαιτεί να είναι ίσου κύρους η ψήφος καθενός μας (δηλαδή να μετράει το ίδιο για την εκλογή των 250 του αναλογικού τμήματος) με τις πρόνοιες του εκλογικού συστήματος. Γι’ αυτό άλλωστε η κατανομή των εδρών (πόσες έδρες θα πάρει κάθε κόμμα) καθορίζεται από το σύνολο ψήφων χωρίς να γίνεται διάκριση που ψηφίζει ο καθένας!

Αλλά τι να λέμε… Καιρός είναι να εκσυγχρονιστεί η όλη διαδικασία. Χωρίς φόβο και πάθος ότι ο Τζον ή η Τζόαν από τις ΗΠΑ θα καθορίσει το μέλλον μας που το καθορίζει ο Γιάννης και η Γιάννα που ανήκει στο αντιεμβολιαστικό ή διαδίδει συνομωσίες.

Ας ψηφίζουν όλοι όπου βρεθούν -το Σύνταγμα θέλει από την Πολιτεία (άρθρο 52) να διασφαλίσει και να παρέχει κάθε δυνατότητα έκφρασης της βούλησης. Και στον Τζον και στην Τζόαν και στον Γιάννη και στην Γιάννα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Μαΐου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις