ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τον Αλέφαντο στον Τσίπρα, παντού υπάρχει χώρος για την Παναγία...

 18/08/2021 15:00

Είναι αλήθεια ότι θεολογικώς, η φράση είχε κενά. Πολλά κενά. Αλλά τον Άγγελο Αναστασιάδη κανένας δεν τον προσέλαβε ως καθηγητή της Θεολογικής. Για προπονητή τον προσλάμβαναν συνήθως.Κι όταν ρωτήθηκε τον Οκτώβριο του 2012, τι κάνει έναν προπονητή καλό, ήταν σαφής. «Να πιστεύει στο Θεό και την Παναγιά», απάντησε. Δεν ήταν ο πρώτος. Σε καθαρά αθλητικά ζητήματα την Παναγία είχαν αναμείξει κι άλλοι.

Ο αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος φέρεται να είχε προτρέψει τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού «με τη βοήθεια του Θεού, να τους γ...με την Παναγία».

Το «τους» λέει ο ανεπιβεβαίωτος θρύλος αναφερόταν στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Καμία σχέση με την φράση που προσφάτως έφυγε από το έρκος των οδόντων, ενός βαθέως αναλυτή της καθημερινότητας κάπου στην Εύβοια...

Στη συγκεκριμένες περιπτώσεις Αναστασιάδη και Αλέφαντου, η Παναγία ενεδύθη αθλητικές στολές, αλλά έχει ενδυθεί και άλλες.

Όταν οι Άβαροι πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη, το 626 π.Χ., η Παναγία είχε ενδυθεί τα βυζαντινά στρατιωτικά χρώματα και υπεράσπιζε την Πόλη.

Εύλογο! Λίγο νωρίτερα ο Πατριάρχης Σέργιος είχε δωρίσει το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας για να χρηματοδοτηθεί η υπεράσπιση της βασιλεύουσας. Ποιος να έβλεπαν στα τείχη να πολεμά;

Τον Πάπα της Ρώμης ή τον Καρλομάγνο που δεν είχε γεννηθεί ακόμη;

Ίσως αυτή η παρουσία στα τείχη, να ενέπνευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να μεταφέρει την γιορτή της πολεμικής αρετής των Ελλήνων από τις 29 Αυγούστου, που έπεσε το Βίτσι και κατενικήθησαν οι κομμουνιστές στις 15 Αυγούστου, που τιμάται η Κοίμησις της Θεοτόκου, πριν την τοποθετήσουν οριστικά στις 21 Νοεμβρίου, που είναι τα εισόδια.

Βέβαια, ο συνειρμός θα μπορούσε να είναι ότι με αρχιστράτηγο την Παναγία, κατατροπώθηκε η κομμουνιστική ανταρσία, αλλά τότε το ΚΚΕ δεν έκανε τόσο περίπλοκες σκέψεις.

Αν είχαν εκπρόσωπο τύπου, τον Νάσο Ηλιόπουλο που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχαν συνδέσει και με την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου και με τη γιορτή του Αγίου Ήρωνα στις 10. Αυτή μάλιστα θα μπορούσε να οριστεί ως το θρησκευτικό σύμβολο της διαπλοκής καθώς ομώνυμη εταιρεία επενδύει και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι ανεμογεννήτριες, χάριν των οποίων καίγονται τα δάση, όπως καταγγέλθηκε αριστεροθεν πρόσφατα.

Βεβαίως αν κάποιος συνδέει την Παναγία με την συντήρηση, κάνει απλώς λάθος, διότι ξεχνά πόσα παλικάρια της αριστεράς, σπρώχνονταν για να κρατήσουν την εικόνα της στην Παναγία Σουμελά, -του Βερμίου, κι όχι του Πόντου.

Και κυρίως ξεχνά τα 15 λεπτά που το 2014, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε και πέρασε μόνος με το Άξιον Εστί στο Άγιο Όρος.

Περισσότερο χρόνο και απ’ όσο αφιερώνει στον Νίκο Φίλη...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15 Αυγούστου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις