ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την άμυνα στην επίθεση κόντρα στον ιό

 23/08/2020 20:00

«Γιατί δεν φοράμε μασκούλα;» Κυριακή πρωί, σε κάποιο σούπερ μάρκετ της Χαλκιδικής και απέναντί μου είχα ένα κλασσικό παραθεριστή, έτοιμο για την καλοκαιρινή βουτιά. Με μαγιό, χωρίς μπλουζάκι και φυσικά χωρίς μάσκα. Το είπα όσο πιο γλυκά μπορούσα… «Μα πάω για μπάνιο στη θάλασσα», ήταν η αφοπλιστική του απάντηση που φυσικά δεν σήκωνε και πολύ σοβαρή συζήτηση, αλλά είναι ενδεικτική της ελαφρότητας που μας διακρίνει.

Άκουσα πολλά από όσους συνάντησα αυτές τις ημέρες σε κλειστούς χώρους και δεν τηρούσαν το πιο απλό, αλλά και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού. Όλοι οι αρνητές της μάσκας είχαν μία έτοιμη απάντηση. Από το «έλα μωρέ πως κάνεις έτσι, ένας ιός είναι», μέχρι αυτούς που δε θέλουν να πειθαρχούν στις οδηγίες της όποιας πολιτείας και τους ατρόμητους.

Αυτές οι αντιδράσεις είναι ένα μόνο κομμάτι που εξηγεί γιατί φέτος το καλοκαίρι οι επιδόσεις της χώρας κόντρα στον κορονοϊό δεν ήταν καλές. Δε λέω ότι χάσαμε τον έλεγχο. Κοιτώντας αυτές τις ημέρες τα νούμερα όλων των άλλων χωρών, βλέπει κανείς ότι παντού τα κρούσματα ανεβαίνουν και ξεπερνούν κατά πολύ σε αναλογία τα νούμερα της Ελλάδας. Μόνο την Τετάρτη είχαμε στην Ινδία 69.000 και στις ΗΠΑ 45.000, στη Γαλλία 3.800, στη Γερμανία 1.600 και στην πιο κοντινή μας Ρουμανία 1.409, με τη θνητότητα να παραμένει στην Ελλάδα ακόμη πολύ χαμηλή.

Παρόλα αυτά έγιναν λάθη μετά το πρώτο καλό ημίχρονο του Απριλίου. Βασικότερο; Η γενική εκτίμηση ότι το καλοκαίρι ο ιός θα υποχωρήσει. Θυμάμαι ακόμη τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια που στα τέλη Φεβρουαρίου υποστήριζε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία καλή άμυνα, έτσι ώστε να ζεστάνει ο καιρός και να φτάσουμε στο καλοκαίρι. Αυτή ήταν η εκτίμηση που ενστερνίζονταν αρκετοί, αλλά τελικά δεν αποδείχτηκε ορθή. Οδήγησε δε στη λάθος απόφαση να ανοίξουν όλες οι χώρες τα σύνορα χωρίς πολλούς ελέγχους. Έτσι ο ιός μπήκε στη χώρα και σε συνδυασμό με τα υπολείμματα που υπήρχαν από το πρώτο κύμα, αλλά και τη μαζική τάση των Ελλήνων να ξεδίνουν το καλοκαίρι, προκάλεσαν την έκρηξη που ζούμε αυτές τις ημέρες.

Θέλω να είμαι δίκαιος στην αξιολόγηση. Η υπόθεση της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Κανένα κράτος και καμία οργανωμένη πολιτεία σε εποχές παγκοσμιοποίησης και ανοικτών αγορών δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν μία τέτοια κρίση. Γι’ αυτό και τα εμπρός - πίσω πολλών κυβερνητικών αποφάσεων, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, είναι εν μέρει δικαιολογημένα. Δείτε τι έγινε στην κατά τα άλλα οργανωμένη Βαυαρία. Η τοπική κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει δωρεάν ελέγχους σε όλους τους ενδιαφερόμενους και δεν ήταν σε θέση να ειδοποιήσει άμεσα αυτούς που κρίθηκαν θετικοί στον ιό…

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ξανά μία καλή άμυνα, με εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, πολιτείας και πολιτών. Γιατί αυτή τη μάχη μόνο μαζί μπορούμε να την κερδίσουμε… Αλλά και λίγο επίθεση: για να έχουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Αυγούστου 2020