ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τη θεωρία στην πράξη. Μία ατελείωτη διαδρομή…

 10/10/2018 10:00

Άκουγα τα προηγούμενα χρόνια από μετανάστες που είχαν επιστρέψει από τη Γερμανία ότι «αυτό που συμβαίνει εδώ δεν θα συνέβαινε ποτέ εκεί, γιατί εκεί οι νόμοι τηρούνται, γιατί το κράτος δουλεύει, γιατί, γιατί…».

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, όπως είναι γνωστό, δημιουργήθηκε ένα κύμα μεταναστών, μεγάλο κομμάτι του οποίου κατευθύνθηκε στη Γερμανία. Οι άνθρωποι αυτοί επισκέπτονται την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έρχονται και πάλι στην… επικαιρότητα ανάλογες κουβέντες. «Εκεί έχουν αυτό, εκεί έχουν εκείνο», προκαλώντας κάθε φορά διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με τον αποδέκτη.

Όσοι θεωρούν ότι η Γερμανία είναι μία χώρα πρότυπο, κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι και προσπαθούν να περιγράψουν το δικό τους σχέδιο που θα έκανε την Ελλάδα Γερμανία. Άλλοι, που ανήκουν συνήθως στην κατηγορία «Ελληνάρες» κουνούν απαξιωτικά το κεφάλι και αυτό που σκέφτονται, και πολλές φορές λένε, περιγράφεται στους στίχους του τραγουδιού που λέει «σ’ όποιον αρέσουμε». Στο τέλος τέλος λένε κανένας δεν κρατά στην Ελλάδα αυτούς που δεν τους αρέσει η Ελλάδα.

Τέλος υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που θέλει να πάει παρακάτω. Θέλει μία Ελλάδα σαν… Ελλάδα. Μία χώρα στην οποία ο πολιτισμός και δεν αναφέρομαι στο θέατρο και τη μουσική, αλλά στην επίδραση που έχουν στον άνθρωπο, θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Μία χώρα που θα λειτουργεί με δικαιοσύνη και αξιοκρατία, επειδή την εκφράζει και όχι επειδή οι δανειστές και τα μνημόνια δυσκολεύουν τα πάρτι με κρατικά χρήματα και τις προσλήψεις στο δημόσιο. Μία χώρα που θα αντιμετωπίσει το λαμπρό της μακρινό παρελθόν όχι ως μνημόσυνο και χρονική σκόνη που τυφλώνει και καθησυχάζει, αλλά ως πυξίδα για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει.

Κλείνω με μία διαπίστωση. Υπάρχουν αμέτρητα κείμενα ανάλογα με αυτό που μόλις διαβάσατε. Όλα «πάσχουν» από το ίδιο πρόβλημα. Είναι θεωρητικά. Και ως γνωστό καμία θεωρία δεν δίνει λύσεις. Αυτό που μας λείπει είναι η πράξη. Η καθημερινή πράξη και πρακτική που θα δημιουργήσει έναν πολίτη υπεύθυνο, σοβαρό, πολιτισμένο. Και μόλις γίνει αυτό, αυτόματα θα έχουμε και μια χώρα υπεύθυνη, σοβαρή, πολιτισμένη…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"