ΔΙΕΘΝΗ

Η Εθνοφρουρά απομάκρυνε τους εισβολείς από το Καπιτώλιο-Οι ΗΠΑ μετρούν τις πληγές τους (βίντεο)

Μία γυναίκα νεκρή από τους πυροβολισμούς εντός του Καπιτωλίου μετά την έφοδο οπαδών του Τραμπ

 06/01/2021 21:40

Η Εθνοφρουρά απομάκρυνε τους εισβολείς από το Καπιτώλιο-Οι ΗΠΑ μετρούν τις πληγές τους (βίντεο)
https://abcnews.go.com/Politics/capitol-breached-protesters/story?id=75081629&cid=social_fb_abcn&fbclid=IwAR2cpljmWtS9wmXR010fNzM-8lcdGaXyS1k43O6DBD5BGnrnD3jrrLwTQfc

Την περίμετρο του Καπιτωλίου στην Ουάσγκτον των ΗΠΑ εξασφάλισαν οι αρχές, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές-οπαδούς του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επίσης και το εσωτερικό του κτηρίου, με την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας που κήρυξε η δήμαρχος της πόλης στις 18:00 (σ.σ. 1:00 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο CBS.

Επιπλέον οι νομοθέτες παραμένουν σε ασφαλές σημείο, ανέφερε το CBS.

Στο Καπιτώλιο σήμερα εκτυλίχθηκαν πρωτοφανή σκηνικά όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, εισέβαλαν στα κτήρια του Κογκρέσου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πυροβολισμοί από τους οποίους σκοτώθηκε μία γυναίκα, που φέρεται να ήταν διαδηλώτρια, ενώ άλλοι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πρωτεύουσας. Η αστυνομία χρειάστηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης κτηρίων στο Καπιτώλιο. Εκλεγμένοι αξιωματούχοι μιλούν για πραξικόπημα. 

Σύμφωνα με αναφορές αμερικανικών δικτύων, γερουσιαστές θα ζητήσουν σήμερα κιόλας την καθαίρεση του Ντ. Τραμπ, ώστε ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, να αναλάβει τα ηνία της χώρας, μέχρι την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, κατέκριναν τα γεγονότα μιλώντας στο CBS, τονίζοντας πως είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα ξανά οι εργασίες στο Καπιτώλιο.

Έκκληση Μπάιντεν σε Τραμπ να δώσει τέλος στην πολιορκία

Λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε μήνυμα στον αμερικανικό λαό, λέγοντας πως πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση στη δημοκρατία, στους εκλεγμένους εκπροσώπους των Αμερικανών και στους υπαλλήλους. Κάλεσε μάλιστα τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να βγει μπροστά και να απαιτήσει από τους οπαδούς του να σταματήσουν την «πολιορκία» του Καπιτωλίου.

Ντ. Τραμπ: Να θυμάστε αυτή τη μέρα για πάντα

Αμέσως μετά ο Ντ. Τραμπ απευθύνθηκε στους οπαδούς του από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας τους να φύγουν από το Καπιτώλιο ειρηνικά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς «πρέπει να έχουμε ειρήνη». Είπε μάλιστα «σας αγαπάμε, ξέρουμε ότι πονάτε», κάνοντας ξανά λόγο για νοθευμένες προεδρικές εκλογές, παρότι δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για να υποστηρίξει τη ρητορική του.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τραμπ επανήλθε με ανάρτησή του η οποία αφαιρέθηκε από το Twitter, καθώς σε αυτήν έγραφε τα εξής εμπρηστικά, απευθυνόμενος στους εισβολείς-οπαδούς του: «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όταν μία "ιερή" εκλογική νίκη αφαιρείται βίαια και ανεπίσημα (...) Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Να θυμάστε αυτή την ημέρα για πάντα».

tweet-trump-kapitolio.jpg


Τέλος στη βία ζητά και το «δεξί χέρι» του Τραμπ

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή νωρίτερα σήμερα διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ στην περίβολο του αμερικανικού Κοινοβουλίου στην Ουάσινγκτον.

«Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτήριο».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, δήλωσε πως «η βία δεν έχει απολύτως καμία θέση στη δημοκρατία μας», αναφερόμενος στην εισβολή διαδηλωτών, υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο.

Τουλάχιστον ένας επιβεβαιωμένος τραυματίας-Όλες οι εξελίξεις

Πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Καπιτώλιο. Τουλάχιστον ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο, αναφέρει το CNN. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Πόλης της Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε πως ένας πολίτης φέρεται να δέχθηκε πυροβολισμούς μέσα στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας πως διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς αρκετών αστυνομικών που συνεχίζουν την μάχη για να επανακτήσουν τον έλεγχο στο Καπιτώλιο.

Διαδηλωτές, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού κόμματος των ΗΠΑ και ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times.

Παράλληλα, τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τους οι New York Times.

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Προηγουμένως, οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπερκέρασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέρριψε ένα αίτημα αξιωματούχων της Πόλης της Ουάσινγκτον να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Washington Post.

Σύμφωνα με το MSNBC υπάρχει μάλιστα και ένας τραυματίας που μεταφέρθηκε έξω από το Καπιτώλιο πάνω σε φορείο, ενώ το Fox News κάνει λόγο για πυροβολισμούς που ακούστηκαν μέσα από το κτήριο. Ένα άτομο δέχθηκε πυρά από έναν αξιωματικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC NEWS. Το CNN έκανε λόγο για μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη από πυρά.

Ο Ντ. Τραμπ ανήρτησε στο Twitter έκκληση προς τους οπαδούς του που βρίσκονται στο Καπιτώλιο, να μη χρησιμοποιούν βία.

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οπαδοί του Τραμπ συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσιγκτον, με τον πρώτο να επαναλαμβάνει πως δεν αποδέχεται την ήττα του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά, και πάλι χωρίς αποδείξεις, ότι σημειώθηκε νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Η εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου οδήγησε στη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης που θα πιστοποιούσε τα αποτελέσματα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο, οπαδοί του Τραμπ μάχονται με αστυνομικούς στην είσοδο του Καπιτωλίου, ενώ κάποιοι κατάφεραν να φτάσουν και στην αίθουσα όπου εκτυλισσόταν η κρίσιμη συνεδρίαση.

Μετά από όλα αυτά, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

opadoi-trump-kapitolio-eisvoli2.jpg



Δείτε εικόνα ζωντανά από τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το αμερικάνικο δίκτυο ABC, το PBS και το CBS:

opados-trump-sto-kapitolio.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli.jpg


opadoi-trump-kapitolio-eisvoli3.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli6.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli5.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli4.jpg


opadoi-trump-kapitolio-eisvoli8.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli7.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli9.jpg


vouleutis-usa-maska-eisvoli-opadon-trump.jpg
Βουλευτής από το Μέιν με αντιασφυξιογόνο μάσκα κατά την εκκένωση

Εισβολείς κυνηγούν έναν αστυνομικό μέσα στο Καπιτώλιο:

* Αίθουσα σύνταξης makthes.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Reuters, MSNBC, CBS, ABC, Fox News.







Σχετικά Άρθρα

Την περίμετρο του Καπιτωλίου στην Ουάσγκτον των ΗΠΑ εξασφάλισαν οι αρχές, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές-οπαδούς του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επίσης και το εσωτερικό του κτηρίου, με την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας που κήρυξε η δήμαρχος της πόλης στις 18:00 (σ.σ. 1:00 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο CBS.

Επιπλέον οι νομοθέτες παραμένουν σε ασφαλές σημείο, ανέφερε το CBS.

Στο Καπιτώλιο σήμερα εκτυλίχθηκαν πρωτοφανή σκηνικά όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, εισέβαλαν στα κτήρια του Κογκρέσου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πυροβολισμοί από τους οποίους σκοτώθηκε μία γυναίκα, που φέρεται να ήταν διαδηλώτρια, ενώ άλλοι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πρωτεύουσας. Η αστυνομία χρειάστηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης κτηρίων στο Καπιτώλιο. Εκλεγμένοι αξιωματούχοι μιλούν για πραξικόπημα. 

Σύμφωνα με αναφορές αμερικανικών δικτύων, γερουσιαστές θα ζητήσουν σήμερα κιόλας την καθαίρεση του Ντ. Τραμπ, ώστε ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, να αναλάβει τα ηνία της χώρας, μέχρι την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, κατέκριναν τα γεγονότα μιλώντας στο CBS, τονίζοντας πως είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα ξανά οι εργασίες στο Καπιτώλιο.

Έκκληση Μπάιντεν σε Τραμπ να δώσει τέλος στην πολιορκία

Λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε μήνυμα στον αμερικανικό λαό, λέγοντας πως πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση στη δημοκρατία, στους εκλεγμένους εκπροσώπους των Αμερικανών και στους υπαλλήλους. Κάλεσε μάλιστα τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να βγει μπροστά και να απαιτήσει από τους οπαδούς του να σταματήσουν την «πολιορκία» του Καπιτωλίου.

Ντ. Τραμπ: Να θυμάστε αυτή τη μέρα για πάντα

Αμέσως μετά ο Ντ. Τραμπ απευθύνθηκε στους οπαδούς του από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας τους να φύγουν από το Καπιτώλιο ειρηνικά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς «πρέπει να έχουμε ειρήνη». Είπε μάλιστα «σας αγαπάμε, ξέρουμε ότι πονάτε», κάνοντας ξανά λόγο για νοθευμένες προεδρικές εκλογές, παρότι δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για να υποστηρίξει τη ρητορική του.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τραμπ επανήλθε με ανάρτησή του η οποία αφαιρέθηκε από το Twitter, καθώς σε αυτήν έγραφε τα εξής εμπρηστικά, απευθυνόμενος στους εισβολείς-οπαδούς του: «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όταν μία "ιερή" εκλογική νίκη αφαιρείται βίαια και ανεπίσημα (...) Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Να θυμάστε αυτή την ημέρα για πάντα».

tweet-trump-kapitolio.jpg


Τέλος στη βία ζητά και το «δεξί χέρι» του Τραμπ

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή νωρίτερα σήμερα διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ στην περίβολο του αμερικανικού Κοινοβουλίου στην Ουάσινγκτον.

«Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτήριο».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, δήλωσε πως «η βία δεν έχει απολύτως καμία θέση στη δημοκρατία μας», αναφερόμενος στην εισβολή διαδηλωτών, υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο.

Τουλάχιστον ένας επιβεβαιωμένος τραυματίας-Όλες οι εξελίξεις

Πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Καπιτώλιο. Τουλάχιστον ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο, αναφέρει το CNN. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Πόλης της Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε πως ένας πολίτης φέρεται να δέχθηκε πυροβολισμούς μέσα στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας πως διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς αρκετών αστυνομικών που συνεχίζουν την μάχη για να επανακτήσουν τον έλεγχο στο Καπιτώλιο.

Διαδηλωτές, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού κόμματος των ΗΠΑ και ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times.

Παράλληλα, τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τους οι New York Times.

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Προηγουμένως, οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπερκέρασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέρριψε ένα αίτημα αξιωματούχων της Πόλης της Ουάσινγκτον να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Washington Post.

Σύμφωνα με το MSNBC υπάρχει μάλιστα και ένας τραυματίας που μεταφέρθηκε έξω από το Καπιτώλιο πάνω σε φορείο, ενώ το Fox News κάνει λόγο για πυροβολισμούς που ακούστηκαν μέσα από το κτήριο. Ένα άτομο δέχθηκε πυρά από έναν αξιωματικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC NEWS. Το CNN έκανε λόγο για μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη από πυρά.

Ο Ντ. Τραμπ ανήρτησε στο Twitter έκκληση προς τους οπαδούς του που βρίσκονται στο Καπιτώλιο, να μη χρησιμοποιούν βία.

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οπαδοί του Τραμπ συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσιγκτον, με τον πρώτο να επαναλαμβάνει πως δεν αποδέχεται την ήττα του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά, και πάλι χωρίς αποδείξεις, ότι σημειώθηκε νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Η εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου οδήγησε στη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης που θα πιστοποιούσε τα αποτελέσματα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο, οπαδοί του Τραμπ μάχονται με αστυνομικούς στην είσοδο του Καπιτωλίου, ενώ κάποιοι κατάφεραν να φτάσουν και στην αίθουσα όπου εκτυλισσόταν η κρίσιμη συνεδρίαση.

Μετά από όλα αυτά, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

opadoi-trump-kapitolio-eisvoli2.jpg



Δείτε εικόνα ζωντανά από τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το αμερικάνικο δίκτυο ABC, το PBS και το CBS:

opados-trump-sto-kapitolio.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli.jpg


opadoi-trump-kapitolio-eisvoli3.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli6.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli5.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli4.jpg


opadoi-trump-kapitolio-eisvoli8.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli7.jpg
opadoi-trump-kapitolio-eisvoli9.jpg


vouleutis-usa-maska-eisvoli-opadon-trump.jpg
Βουλευτής από το Μέιν με αντιασφυξιογόνο μάσκα κατά την εκκένωση

Εισβολείς κυνηγούν έναν αστυνομικό μέσα στο Καπιτώλιο:

* Αίθουσα σύνταξης makthes.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Reuters, MSNBC, CBS, ABC, Fox News.







ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία