ΑΠΟΨΕΙΣ

Antisocial media

 10/12/2018 10:00

Όχι μια , αλλά χιλιάδες φορές δολοφονήθηκε η φοιτήτρια της Ρόδου. Οι συνήθεις ανόητοι έπιασαν στασίδι στα κοινωνικά δίκτυα και άρχισαν να ξερνούν χολή για το κορίτσι, για τις συναναστροφές του, για το τατουάζ, μαγάρισαν κάθε γωνιά της σύντομης ύπαρξης της .Μετά έπιασαν δουλειά οι άλλες στρατιές , των ρατσιστών-στην πραγματικότητα όλοι από την ίδια δεξαμενή προέρχονται-που έσπευσαν να καταδικάσουν τον “Αλβανό” και να εκ προοιμίου να αθωώσουν τον “δικό μας”, αφού πολύ περισσότερο είναι από “καλή οικογένεια”.

Πόσο ποταπή ή μήπως ανύπαρκτη έσω ζωή μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Μάλλον πλέουν άραγε στο απόλυτο πνευματικό και ψυχικό κενό, τρέφονται από το τυφλό μίσος τους που τώρα το βλέπουν να έχει παρέα και το άλλοτε μοναχικό ρυάκι να γίνεται ποτάμι antisocial-ισμού.

Ως υπήκοοί του σύμπαντος των follower-λάγνων και των like-εξαρτώμενων , ξημεροβραδιάζονται στις ηλεκτρονικές λόχμες και μόλις εμφανιστεί υποψήφιο θύμα, ορμούν.

Αυτός λοιπόν, θα είναι ο κόσμος του 21ου αιώνα;

Το Ιντερνέτ χωρίς αμφιβολία ανήκει στα Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου, ένας  Φάρος της Αλεξάνδρειας στην μετανεωτερική εποχή. Δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στην πολλαπλασιαστική της ελευθερίας μας , δύναμή του. Και ταυτοχρόνως να συνηθίσουμε στην ιδέα της αξιοποίησης του από εκείνους που περιέγραψε βιτριολικά ο  Ουμπέρτο Εκο. 

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, έχει πει ο Ιταλός σημειολόγος, έδωσαν το δικαίωμα να μιλούν όσοι άλλοτε δεν θα φλυαρούσαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. “Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων”.

Aνόητοι υπήρχαν από καταβολής κόσμου, ποτέ δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι καθώς ανεβασμένοι στην ηλεκτρονική υπερταχεία θερίζουν σαν δρεπανοφόρο άρμα. Αλίμονο , αν βρεθείς στο δρόμο τους.

Ίσως, θα χρειαζόταν ο ήχος από το άνοιγμα του υπολογιστή ή του κινητού στο εξής να συνοδεύεται από το φωνητικό ή το γραπτό μήνυμα “προσοχή, η πλοήγηση γίνεται με δική σας ευθύνη”.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις