ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντιπολίτευση στη γεωγραφία

 04/07/2022 15:00

Αν κατάλαβα καλά, η Τουρκία δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Αιγαίο για τα παράλιά της, διότι έχουν αντιρρήσεις ο Άδωνις και ο Τσίπρας. Ο ίδιος ο Τσίπρας που νόμιζε ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι δύο διαφορετικά νησιά. Και ο Άδωνις που δεν τον ενημερώνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου του.

Η λεπτομέρεια ότι η Τουρκία έχει 3.800 χιλιόμετρα ακτών στο Αιγαίο είναι προφανώς δευτερεύουσα. Ας είναι, μην χαλάσουμε τις καρδιές μας.

Και δεν θα με πείραζε να θεωρούν ότι η δυτική Ακτή των ΗΠΑ δεν βρέχεται από τον Ατλαντικό. Αν μιλούσαν ως Άδωνις ή ως Αλέξης. Το πολύ - πολύ να τους έβγαζαν αγεωγράφητους στα «διεθνή φόρα» που ο Κικίλιας θα θέσει το θέμα του Turkaegean, του ονόματος δηλαδή που η Τουρκία επέλεξε να χρησιμοποιεί για την τουριστική προβολή των ακτών της.

Τι θα τους λέει δηλαδή στα φορά; Ότι η Τουρκία ονομάζει Αιγαίο τα παράλιά της; Και αν κάποιος τον ρωτήσει, «δεν βρέχεται η Τουρκία από το Αιγαίο;», τι θα απαντάει; «Βρέχεται, αλλά να μην το λέει διότι μας ενοχλεί;». Η «ναι, δεν το είχα προσέξει».

Πόσο σοβαρά θα πάρουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στα «διεθνή φόρα» τον υπουργό μιας χώρας που κάνει αντιπολίτευση στη γεωγραφία;

Και πόσο σοβαρά θα πάρουν την χώρα που τον έχει υπουργό. Αν τον απασχολεί, βέβαια.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η έλλειψη γνώσεων πέντε πολιτικών στη γεωγραφία. Και ο Αλέξανδρος (ο Μέγας) στις εκστρατείες του δεν είχε αναθέσει την χαρτογραφία, στο πολιτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα είναι ο παραλογισμός που εμφιλοχωρεί στην ελληνική κοινωνία, που αισθάνεται διαρκώς όλο και πιο αδικημένη.

Οι Τούρκοι λένε το Αιγαίο, Αιγαίο.

Στα Σκόπια λέγονται Μακεδόνες, αυτοί που δεν είναι Μακεδόνες.

Οι Αμερικάνοι θα πουλήσουν στους Τούρκους F16.

Οι Σουηδοί πουλάνε όπλα στους Τούρκους.

Και οι διαιτητές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν μας χωνεύουν και δίνουν πέναλτι στους αντιπάλους μας.

Και πείθουν την κοινωνία ότι βαδίζει από ήττα σε ήττα, σε βαθμό να αναρωτιέται κανείς γιατί αυτοί οι πολιτικοί πού αγαπούν τόσο την πατρίδα, δεν την αφήνουν στα χέρια κάποιου που θα την πάει μπροστά, αφού αυτοί δεν τα καταφέρνουν;

Αρκετές καριέρες στην πολιτική και όχι μόνο, φτιάχτηκαν πάνω στην αδικία, στη θυματοποίηση. Όποιος θλίβεται πιο πολύ, είναι πιο πατριώτης.

Το έχει πει και ο Ελύτης ότι «η θλίψη ομορφαίνει γιατί της μοιάζουμε».

Δυστυχώς δεν μπορούμε πια να τον ρωτήσουμε γιατί δεν πρόσθεσε ότι δεν ομορφαίνει απλώς, φέρνει και ψήφους.

Ψήφους, συμπάθεια και πασατέμπο για το ουίσκι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022

Δημοφιλείς Απόψεις