ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το υπ. Παιδείας - Έξι συλλήψεις, 40 προσαγωγές, δύο τραυματίες (Βίντεο-Φωτ.)

Δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος τριών ανηλίκων-Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης- Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας

 29/09/2021 07:53

Επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το υπ. Παιδείας - Έξι συλλήψεις, 40 προσαγωγές, δύο τραυματίες (Βίντεο-Φωτ.)
INTIME NEWS

Σε συνολικά έξι συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μετά τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠ.ΑΛ. Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά προσήχθησαν από την ευρύτερη περιοχή 40 άτομα, από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 34.

Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης.

Ήδη, οι πρώτοι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατείχαν μαχαίρια, ενώ φέρονται να κατευθύνονταν προς το σχολείο, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια προς συνδρομή των ατόμων που βρίσκονταν εντός του συγκροτήματος.

Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο το σχολείο

Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπως δήλωσε ο αν. περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στο σχολείο, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

«Κανονικά θα λειτουργήσει, ελπίζουμε να μην έχουμε επεισόδια. Είναι κάτι που εξελίσσεται δυναμικά, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο. Είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε και να δράσουμε, αν χρειαστεί, άμεσα», τόνισε ο κ. Μπαχαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσει το σχολείο με τηλεκπαίδευση τις επόμενες ημέρες, απάντησε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύση. Έχουμε εικόνα, έχουμε άποψη, όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των γεγονότων», σημείωσε ο αν. περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία. «Εμεινα μέσα ώσπου να φύγει μέχρι και το τελευταίο παιδί. Ήθελα εγώ ο ίδιος να διαβεβαιώσω ότι φεύγουν τα παιδιά ομαλά από το σχολείο», σημείωσε ο κ. Μπαχαράκης.

Απαράδεκτοι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί- Η βία δεν έχει θέση στο σχολείου

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι από τους αποχωρούντες χαιρετούσαν ναζιστικά, ο κ. Μπαχαράκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και πρόσθεσε: «Η βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, την καταδικάζουμε και δεν τη θέλουμε και στα σχολεία. Δεν υπάρχει η λέξη βία μέσα στα σχολεία. Δεν τη θέλουμε και προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να κινηθούμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και εξωσχολικοί, ανέφερε πως η διερεύνηση που γίνεται υπηρεσιακά λέει πως «υπάρχουν και εξωσχολικοί και μαθητές», υπογράμμισε ότι ήδη από χθες υπάρχει επικοινωνία με την αστυνομία και τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους σημερινούς τραυματισμούς μαθητών ανέφερε πως «δεν ήταν οι πρωτεργάτες των επεισοδίων, ήταν μέσα από το άλλο σχολείο, μεταξύ τους».

Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμά Μπαχαράκη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα. Η συζήτηση αφορούσε την εκτόνωση της κατάστασης και τη διασφάλιση ομαλούς διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ οι μαθητές σταδιακά και ανά τάξη αποχώρησαν από το σχολείο, ενώ μαθήματα έγιναν χωρίς να επιτρέπεται στους μαθητές η έξοδος στην αυλή, στα διαλείμματα.

Από την πλευρά των φοιτητικών παρατάξεων και των εκπαιδευτικών φορέων που δέχτηκαν το πρωί επίθεση μέσα από την αυλή του σχολείου, από την ομάδα κουκουλοφόρων, προγραμματίζεται κινητοποίηση, σήμερα, με συγκέντρωση στις 18:30, στην Πλατεία Τερψιθέας Σταυρούπολης.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Κεραμέως

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας "βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης". 

Τα σημερινά τεκταινόμενα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη ημέρα το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τη νέα αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιείται έξω από το σχολείο από φοιτητικούς συλλόγους, μέλη της ΚΝΕ και της και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, μετά το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές. Μια ομάδα κουκουλοφόρων, που φέρεται να καλύπτεται από την Χρυσή Αυγή, αρχικά πραγματοποίησε αντισυγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα κατά των φοιτητών. 

sygkentrosi-foititikoi-syllogoi-epal-stavroupoli1.jpg
sygkentrosi-foititikoi-syllogoi-epal-stavroupoli4.jpg

Όμως, πριν από λίγο ομάδα ατόμων με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπα, βγήκε στην αυλή του σχολείου, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, πέτρες, κροτίδες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στη μεριά φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά γεγονότα.

Το πρωί οι καθηγητές του ΕΠΑΛ έλεγχαν στην είσοδο του σχολείου αν είναι μαθητές όσοι εισέρχονταν και παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα άτομα που χρησιμοποίησαν το σχολείο ως ορμητήριο για την επίθεση ήταν μαθητές που βγήκαν από τις τάξεις ή εξωσχολικοί που βρήκαν τρόπο να μπουν μέσα στην αυλή.

Η αστυνομία έκανε χρήση περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Πριν από λίγη ώρα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε δύο ελαφρά τραυματίες μαθητές από το σχολείο, όμως παραμένει άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν. 

Θύμα ξυλοδαρμού καταγγέλλει πως έπεσε μια μαθήτρια του 15μελούς του σχολείου. Η κοπέλα εξήλθε με κλάματα και είπε ότι της επιτέθηκαν ενώ ένας άλλος μαθητής είπε ότι τον απείλησαν. 

Τρεις συλλήψεις

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και γι' αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Εντός του σχολείου υπάρχουν μαθητές, εγκλωβισμένοι στις τάξεις, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο σχολείο για να παρακολουθήσουν μάθημα. Οι καθηγητές έχουν ζητήσει να εκκενωθεί το σχολείο και να συνεχιστούν τα μαθήματα με ασφάλεια με τηλεκπαίδευση μέχρι να επικρατήσει ηρεμία. 

Αυτή την ώρα, οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα, προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Επέμβαση εντός του σχολείου ετοιμάζει η αστυνομία

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην είσοδο στους χώρους του σχολείου του ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη προκειμένου να διεξάγει έρευνα καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στους χώρους του υπάρχουν πολεμοφόδια (πέτρες, σφυριά κ.α.).

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έξω από το σχολείο έχει μεταβεί και μια ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ που αποτελείται από περίπου 20 αστυνομικούς με πολιτικά.

Τι λένε οι γονείς

Γονέας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως "είναι απαράδεκτο να παίρνουν απουσίες τα παιδιά που δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο, έπειτα από όσα συνέβησαν χθες. Προέχει η σωματική ακεραιότητα του παιδιού μου και δεν θα το στείλω στο σχολείο. Δε νομίζω η κατάσταση αυτή να σταματήσει. Το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει μέχρι να σταματήσουν αυτά τα επεισόδια".

ΟΛΜΕ: Αποτροπιαστικά γεγονότα

Για «αποτροπιαστικά γεγονότα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. Τα επεισόδια προκλήθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, από "ομάδες ακροδεξιών - φασιστικών κύκλων, που ανάμεσά τους βρίσκονται - δυστυχώς - και μαθητές".

Μέσα στα σχολεία, επισημαίνει η ΟΛΜΕ "καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο".

Επίσης, προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι "στις γειτονιές που «βασιλεύει» η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός". Η ΟΛΜΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης "να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Τέλος, η ΟΛΜΕ δηλώνει, ότι στηρίζει την αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και μαζικοί φορείς σήμερα Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας, στη Σταυρούπολη.

Έτερη μητέρα μαθητή λέει  κι εκείνη φοβάται να στείλει το παιδί της στο σχολείο αύριο ενώ αναφέρει πως δεν αφήνουν τα παιδιά να φύγουν από το σχολείο, ούτε την ίδια να το πάρει και να φύγουν.

astinomia-epal-stavroupoli3.jpg
astinomia-epal-stavroupoli2.jpg



Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές μοίρασαν νωρίτερα φυλλάδια, ενώ έχουν κρεμάσει και πανό απέναντι από το σχολείο που αναγράφει «έξω οι φασιστές από τα σχολεία μας».

Ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στην χθεσινή συγκέντρωση έφτασε στο σχολείο με πορεία και φώναζε συνθήματα κατά του φασισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα χθεσινά επεισόδια και την επίθεση των μαθητών έσπευσε να καλύψει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή! Το «Μέτωπο Νεολαίας» Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό και τάχθηκε στο πλευρό των μαθητών. Μάλιστα στην ανακοίνωση «συγχαίρει τους μαθητές για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς»!

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ - Να μπουν στην άκρη ιδέες «που σπέρνουν δηλητήριο μέσα στη μαθητική κοινότητα»

Τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταδικάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκόνας, τονίζοντας την ανάγκη να μπουν στην άκρη ιδέες «που σπέρνουν δηλητήριο μέσα στη μαθητική κοινότητα», ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς βγήκαν και μπήκαν μέσα από το σχολείο οι δράστες.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν από τον νέο κύκλο επεισοδίων που σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο κ. Κοκόνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ομοσπονδία καταδικάζει τη χθεσινή επίθεση από μερίδα αγνώστων προς εμάς στοιχείων, κυρίως, όχι μαθητών. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει απομονώσει τέτοια στοιχεία που καμιά σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και με την εκπαιδευτική διαδικασία. Μας δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό ότι βγήκαν και μπήκαν συντεταγμένα μέσα από το σχολείο χωρίς να υπάρξει καμιά παρέμβαση, την ώρα που δεκάδες σύλλογοι εμποδίζονται, όταν χρειάζονται να μπουν μέσα στο σχολείο».

Ταυτόχρονα, κάλεσε «τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, να βάλουν στην άκρη τέτοιες ενέργειες, να τις απομονώσουν, όπως έκανε το σύνολο της μαθητικής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στο σχολείο, που με αγωνιστικές διεργασίες προώθησαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην επαγγελματική εκπαίδευση».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενημέρωση για αντίστοιχες εικόνες και σε άλλα σχολεία, ο κ. Κοκόνας απάντησε πως «δεν έχουμε εικόνα για άλλα σχολεία, οργανωμένα να εμφανίζονται επιθέσεις εξωσχολικών ή να εφορμούν μέσα από το σχολείο. Γι' αυτό λέμε πως είναι λίγες οι περιπτώσεις και πρέπει να δρομολογηθούν».

Ζ. Μακρή: Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων -  Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για άτολμη καταδίκη των επιθέσεων στη Σταυρούπολη

Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων, ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ωστόσο, κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση ότι δεν καταδικάζει ευθέως τις επιθέσεις της «Χρυσής Αυγής» ενάντια σε μαθητές.

Το θέμα τέθηκε, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και τον βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή.

«Το βαρύ κλίμα στην εκπαίδευση, δυστυχώς επιβαρύνεται και από αυτά που έγιναν χθες στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Φασιστικές συμμορίες με ορμητήρια σχολεία της Σταυρούπολης επιτέθηκαν σε φοιτητές. Περιμένουμε μια καταδίκη από το υπουργείο. Το ξαναλέω, μια καταδίκη. Ένα μέτρο. Να δούμε τι έχει συμβεί ακριβώς. Όπως επίσης περιμένουμε να υπάρξει απάντηση αν έχει γίνει διοικητική έρευνα για το πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων τα οποία δημοσιοποίησε κατά τρόπο προκλητικό και αναίσχυντο ο κ. Μπογδάνος», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Κυρία υπουργέ, επειδή στη Βουλή πρέπει να αντανακλάται και η επικαιρότητα, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης γίνονται νέες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στους συγκεντρωμένους φοιτητές και τους μαθητές και νομίζω ότι είναι καιρός πια το υπουργείο να πάρει θέση, και η κυβέρνηση κυρίως να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Το υπουργείο μας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Είναι γνωστό και νομίζω εκ του περισσού το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά από το βήμα της Βουλής», απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

«Σας ζητήσαμε ρητή και απερίφραστη καταγγελία για τη φασιστική επιδρομή στη Σταυρούπολη. Βγήκαν από το σχολείο με καδρόνια τραμπούκοι, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής. Έβγαλε ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή για το θέμα. 'Ακουσα μια γενικόλογη τοποθέτηση από την κυρία υπουργό ότι καταδικάζει οποιαδήποτε διακοπή μαθήματος. Αυτό είναι συνέβη στη Σταυρούπολη; Διακοπή μαθήματος; Δεν είδατε φωτογραφίες; Δεν είδατε τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις; Δεν έχετε την τόλμη να καταδικάσετε μια κίνηση, η οποία έγινε με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, τον τραμπουκισμό που σήμερα είναι σε εξέλιξη; Τόσο πολύ λοιπόν είστε προσδεδεμένοι στο άρμα της ακροδεξιάς; για τα ψηφουλάκια; αυτή είναι η πολιτική σας; Αρνείστε να πείτε κάτι για τον Μπογδάνο;», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Να πείτε πως διέρρευσαν τα στοιχεία τω νηπίων και πως τα αξιοποίησε ο Μπογδάνος; Δεν καταλαβαίνω, εσείς τι διασφαλίζετε ακριβώς; Η Δημοκρατία στο σχολείο είναι πρωταρχικό στοιχείο και δυστυχώς δεν κάνετε τίποτα και αφήνετε τους τραμπούκους και τη Χρυσή Αυγή να αλωνίζουν. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!».

«Κυρία υπουργέ, δεν μιλάμε για μια απλή διακοπή μαθημάτων στη Σταυρούπολη, αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για επεισόδια. Μιλάμε για επιθέσεις φασιστικών ομάδων ενάντια σε φοιτητές και μαθητές και πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο σας, να πάρει θέση. Θα περιμένουμε στη δευτερολογία σας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Απερίφραστα καταδίκασα. Μπορεί όχι με τον τρόπο που θα θέλατε εσείς και με τις λέξεις που θα θέλατε εσείς να χρησιμοποιήσω. Και δεν χαρακτήρισε ατολμία τη δική μου δήλωση», ανέφερε η κ. Μακρή και πρόσθεσε: «Είμαι απλώς προνοητική ως δικηγόρος και δεν θέλω να πάρω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω από μέσα. Η καταδίκη μου είναι απερίφραστη και υποθέτω ότι οι κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή ή με κάποιους άλλους δεν έχει αποδέκτη εμένα. Είμαι σίγουρη ότι δεν το είπατε για εμένα. Αν το είπατε διευκρινίστε το και θα επανέλθω».

Αλ. Κόπτσης: Η βία δεν είναι ανεκτή - Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε όσους έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες

«Η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου. Κι εμείς, αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης για κανέναν λόγο έστω κι αν εμμέσως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Διαβεβαίωσε δε, ότι «θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες».

«Το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

«Όλος ο μηχανισμός των στελεχών της εκπαίδευσης είναι επί ποδός και συμβάλλει στην επίλυση. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Δεν είναι στη φιλοσοφία μας όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες. Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας.

Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο»

«Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχετικά με τα γεγονότα στο Λύκειο της Σταυρούπολης.

«Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ». Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ειδικότερα ότι «η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο».

«Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ν. Φίλης: Αρνείται να καταδικάσει τη ΧΑυγίτικη δράση το υπουργείο Παιδείας - Η κα Κεραμέως κρύβεται, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη

"Για δεύτερη μέρα σήμερα, ακροδεξιές ομάδες, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιούν ως ορμητήριο σχολεία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και επιτίθενται σε φοιτητές και μαθητές. Η κυβέρνηση αρνείται να καταδικάσει χωρίς περιστροφές και να κατονομάσει τους δράστες. Το πρωί στη Βουλή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον… «της διακοπής μαθημάτων από οπουδήποτε κι αν προέρχεται»!

Ντροπή! Είναι αναγκαίο, με απόφαση της διεύθυνσης, να διακοπούν τα μαθήματα στα δύο ΕΠΑΛ και να συνεδριάσουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών με την παρουσία της υπουργού. Τώρα που εκδηλώνεται νέο κύμα μίσους, φανατισμού, βίας και χρυσαυγίτικης εγκληματικότητας, είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση παρέμβαση και να σταλεί αποφασιστικό σήμα. Τα «από όπου κι αν προέρχονται» αποθρασύνουν τους δράστες και δημιουργούν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του χρυσαυγιτισμού. Η κα Κεραμέως θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σήμερα στα σχολεία, στη Θεσσαλονίκη",  υπογραμμίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το KKE Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την επίθεση χρυσαυγίτικων ομάδων σε μαθητές

«Καταγγέλλουμε την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη στάση της αστυνομίας, λέγοντας ότι «την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις», και καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του σχολείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί, όπως τονίζει, «με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο».

Το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση «να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της» και καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας.

Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων χθες από άτομα που "καλύπτονται" από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και καμία σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και το μαθητικό κίνημα, έξω από σχολεία της Σταυρούπολης.

Προχωρούν δε σε μαζικό συλλαλητήριο σήμερα στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας καλώντας όλους τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τις ενώσεις γονέων, τις ΕΛΜΕ να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις, να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση – απάντηση σε κάθε τέτοια φασιστική προσπάθεια.

Σχετικά Άρθρα

Σε συνολικά έξι συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μετά τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠ.ΑΛ. Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά προσήχθησαν από την ευρύτερη περιοχή 40 άτομα, από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 34.

Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης.

Ήδη, οι πρώτοι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατείχαν μαχαίρια, ενώ φέρονται να κατευθύνονταν προς το σχολείο, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια προς συνδρομή των ατόμων που βρίσκονταν εντός του συγκροτήματος.

Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο το σχολείο

Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπως δήλωσε ο αν. περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στο σχολείο, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

«Κανονικά θα λειτουργήσει, ελπίζουμε να μην έχουμε επεισόδια. Είναι κάτι που εξελίσσεται δυναμικά, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο. Είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε και να δράσουμε, αν χρειαστεί, άμεσα», τόνισε ο κ. Μπαχαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσει το σχολείο με τηλεκπαίδευση τις επόμενες ημέρες, απάντησε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύση. Έχουμε εικόνα, έχουμε άποψη, όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των γεγονότων», σημείωσε ο αν. περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία. «Εμεινα μέσα ώσπου να φύγει μέχρι και το τελευταίο παιδί. Ήθελα εγώ ο ίδιος να διαβεβαιώσω ότι φεύγουν τα παιδιά ομαλά από το σχολείο», σημείωσε ο κ. Μπαχαράκης.

Απαράδεκτοι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί- Η βία δεν έχει θέση στο σχολείου

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι από τους αποχωρούντες χαιρετούσαν ναζιστικά, ο κ. Μπαχαράκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και πρόσθεσε: «Η βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, την καταδικάζουμε και δεν τη θέλουμε και στα σχολεία. Δεν υπάρχει η λέξη βία μέσα στα σχολεία. Δεν τη θέλουμε και προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να κινηθούμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και εξωσχολικοί, ανέφερε πως η διερεύνηση που γίνεται υπηρεσιακά λέει πως «υπάρχουν και εξωσχολικοί και μαθητές», υπογράμμισε ότι ήδη από χθες υπάρχει επικοινωνία με την αστυνομία και τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους σημερινούς τραυματισμούς μαθητών ανέφερε πως «δεν ήταν οι πρωτεργάτες των επεισοδίων, ήταν μέσα από το άλλο σχολείο, μεταξύ τους».

Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμά Μπαχαράκη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα. Η συζήτηση αφορούσε την εκτόνωση της κατάστασης και τη διασφάλιση ομαλούς διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ οι μαθητές σταδιακά και ανά τάξη αποχώρησαν από το σχολείο, ενώ μαθήματα έγιναν χωρίς να επιτρέπεται στους μαθητές η έξοδος στην αυλή, στα διαλείμματα.

Από την πλευρά των φοιτητικών παρατάξεων και των εκπαιδευτικών φορέων που δέχτηκαν το πρωί επίθεση μέσα από την αυλή του σχολείου, από την ομάδα κουκουλοφόρων, προγραμματίζεται κινητοποίηση, σήμερα, με συγκέντρωση στις 18:30, στην Πλατεία Τερψιθέας Σταυρούπολης.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Κεραμέως

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας "βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης". 

Τα σημερινά τεκταινόμενα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη ημέρα το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τη νέα αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιείται έξω από το σχολείο από φοιτητικούς συλλόγους, μέλη της ΚΝΕ και της και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, μετά το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές. Μια ομάδα κουκουλοφόρων, που φέρεται να καλύπτεται από την Χρυσή Αυγή, αρχικά πραγματοποίησε αντισυγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα κατά των φοιτητών. 

sygkentrosi-foititikoi-syllogoi-epal-stavroupoli1.jpg
sygkentrosi-foititikoi-syllogoi-epal-stavroupoli4.jpg

Όμως, πριν από λίγο ομάδα ατόμων με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπα, βγήκε στην αυλή του σχολείου, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, πέτρες, κροτίδες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στη μεριά φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά γεγονότα.

Το πρωί οι καθηγητές του ΕΠΑΛ έλεγχαν στην είσοδο του σχολείου αν είναι μαθητές όσοι εισέρχονταν και παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα άτομα που χρησιμοποίησαν το σχολείο ως ορμητήριο για την επίθεση ήταν μαθητές που βγήκαν από τις τάξεις ή εξωσχολικοί που βρήκαν τρόπο να μπουν μέσα στην αυλή.

Η αστυνομία έκανε χρήση περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Πριν από λίγη ώρα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε δύο ελαφρά τραυματίες μαθητές από το σχολείο, όμως παραμένει άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν. 

Θύμα ξυλοδαρμού καταγγέλλει πως έπεσε μια μαθήτρια του 15μελούς του σχολείου. Η κοπέλα εξήλθε με κλάματα και είπε ότι της επιτέθηκαν ενώ ένας άλλος μαθητής είπε ότι τον απείλησαν. 

Τρεις συλλήψεις

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και γι' αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Εντός του σχολείου υπάρχουν μαθητές, εγκλωβισμένοι στις τάξεις, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο σχολείο για να παρακολουθήσουν μάθημα. Οι καθηγητές έχουν ζητήσει να εκκενωθεί το σχολείο και να συνεχιστούν τα μαθήματα με ασφάλεια με τηλεκπαίδευση μέχρι να επικρατήσει ηρεμία. 

Αυτή την ώρα, οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα, προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Επέμβαση εντός του σχολείου ετοιμάζει η αστυνομία

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην είσοδο στους χώρους του σχολείου του ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη προκειμένου να διεξάγει έρευνα καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στους χώρους του υπάρχουν πολεμοφόδια (πέτρες, σφυριά κ.α.).

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έξω από το σχολείο έχει μεταβεί και μια ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ που αποτελείται από περίπου 20 αστυνομικούς με πολιτικά.

Τι λένε οι γονείς

Γονέας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως "είναι απαράδεκτο να παίρνουν απουσίες τα παιδιά που δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο, έπειτα από όσα συνέβησαν χθες. Προέχει η σωματική ακεραιότητα του παιδιού μου και δεν θα το στείλω στο σχολείο. Δε νομίζω η κατάσταση αυτή να σταματήσει. Το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει μέχρι να σταματήσουν αυτά τα επεισόδια".

ΟΛΜΕ: Αποτροπιαστικά γεγονότα

Για «αποτροπιαστικά γεγονότα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. Τα επεισόδια προκλήθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, από "ομάδες ακροδεξιών - φασιστικών κύκλων, που ανάμεσά τους βρίσκονται - δυστυχώς - και μαθητές".

Μέσα στα σχολεία, επισημαίνει η ΟΛΜΕ "καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο".

Επίσης, προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι "στις γειτονιές που «βασιλεύει» η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός". Η ΟΛΜΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης "να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Τέλος, η ΟΛΜΕ δηλώνει, ότι στηρίζει την αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και μαζικοί φορείς σήμερα Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας, στη Σταυρούπολη.

Έτερη μητέρα μαθητή λέει  κι εκείνη φοβάται να στείλει το παιδί της στο σχολείο αύριο ενώ αναφέρει πως δεν αφήνουν τα παιδιά να φύγουν από το σχολείο, ούτε την ίδια να το πάρει και να φύγουν.

astinomia-epal-stavroupoli3.jpg
astinomia-epal-stavroupoli2.jpg



Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές μοίρασαν νωρίτερα φυλλάδια, ενώ έχουν κρεμάσει και πανό απέναντι από το σχολείο που αναγράφει «έξω οι φασιστές από τα σχολεία μας».

Ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στην χθεσινή συγκέντρωση έφτασε στο σχολείο με πορεία και φώναζε συνθήματα κατά του φασισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα χθεσινά επεισόδια και την επίθεση των μαθητών έσπευσε να καλύψει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή! Το «Μέτωπο Νεολαίας» Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό και τάχθηκε στο πλευρό των μαθητών. Μάλιστα στην ανακοίνωση «συγχαίρει τους μαθητές για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς»!

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ - Να μπουν στην άκρη ιδέες «που σπέρνουν δηλητήριο μέσα στη μαθητική κοινότητα»

Τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταδικάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκόνας, τονίζοντας την ανάγκη να μπουν στην άκρη ιδέες «που σπέρνουν δηλητήριο μέσα στη μαθητική κοινότητα», ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς βγήκαν και μπήκαν μέσα από το σχολείο οι δράστες.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν από τον νέο κύκλο επεισοδίων που σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο κ. Κοκόνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ομοσπονδία καταδικάζει τη χθεσινή επίθεση από μερίδα αγνώστων προς εμάς στοιχείων, κυρίως, όχι μαθητών. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει απομονώσει τέτοια στοιχεία που καμιά σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και με την εκπαιδευτική διαδικασία. Μας δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό ότι βγήκαν και μπήκαν συντεταγμένα μέσα από το σχολείο χωρίς να υπάρξει καμιά παρέμβαση, την ώρα που δεκάδες σύλλογοι εμποδίζονται, όταν χρειάζονται να μπουν μέσα στο σχολείο».

Ταυτόχρονα, κάλεσε «τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, να βάλουν στην άκρη τέτοιες ενέργειες, να τις απομονώσουν, όπως έκανε το σύνολο της μαθητικής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στο σχολείο, που με αγωνιστικές διεργασίες προώθησαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην επαγγελματική εκπαίδευση».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενημέρωση για αντίστοιχες εικόνες και σε άλλα σχολεία, ο κ. Κοκόνας απάντησε πως «δεν έχουμε εικόνα για άλλα σχολεία, οργανωμένα να εμφανίζονται επιθέσεις εξωσχολικών ή να εφορμούν μέσα από το σχολείο. Γι' αυτό λέμε πως είναι λίγες οι περιπτώσεις και πρέπει να δρομολογηθούν».

Ζ. Μακρή: Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων -  Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για άτολμη καταδίκη των επιθέσεων στη Σταυρούπολη

Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων, ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ωστόσο, κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση ότι δεν καταδικάζει ευθέως τις επιθέσεις της «Χρυσής Αυγής» ενάντια σε μαθητές.

Το θέμα τέθηκε, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και τον βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή.

«Το βαρύ κλίμα στην εκπαίδευση, δυστυχώς επιβαρύνεται και από αυτά που έγιναν χθες στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Φασιστικές συμμορίες με ορμητήρια σχολεία της Σταυρούπολης επιτέθηκαν σε φοιτητές. Περιμένουμε μια καταδίκη από το υπουργείο. Το ξαναλέω, μια καταδίκη. Ένα μέτρο. Να δούμε τι έχει συμβεί ακριβώς. Όπως επίσης περιμένουμε να υπάρξει απάντηση αν έχει γίνει διοικητική έρευνα για το πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων τα οποία δημοσιοποίησε κατά τρόπο προκλητικό και αναίσχυντο ο κ. Μπογδάνος», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Κυρία υπουργέ, επειδή στη Βουλή πρέπει να αντανακλάται και η επικαιρότητα, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης γίνονται νέες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στους συγκεντρωμένους φοιτητές και τους μαθητές και νομίζω ότι είναι καιρός πια το υπουργείο να πάρει θέση, και η κυβέρνηση κυρίως να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Το υπουργείο μας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Είναι γνωστό και νομίζω εκ του περισσού το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά από το βήμα της Βουλής», απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

«Σας ζητήσαμε ρητή και απερίφραστη καταγγελία για τη φασιστική επιδρομή στη Σταυρούπολη. Βγήκαν από το σχολείο με καδρόνια τραμπούκοι, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής. Έβγαλε ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή για το θέμα. 'Ακουσα μια γενικόλογη τοποθέτηση από την κυρία υπουργό ότι καταδικάζει οποιαδήποτε διακοπή μαθήματος. Αυτό είναι συνέβη στη Σταυρούπολη; Διακοπή μαθήματος; Δεν είδατε φωτογραφίες; Δεν είδατε τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις; Δεν έχετε την τόλμη να καταδικάσετε μια κίνηση, η οποία έγινε με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, τον τραμπουκισμό που σήμερα είναι σε εξέλιξη; Τόσο πολύ λοιπόν είστε προσδεδεμένοι στο άρμα της ακροδεξιάς; για τα ψηφουλάκια; αυτή είναι η πολιτική σας; Αρνείστε να πείτε κάτι για τον Μπογδάνο;», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Να πείτε πως διέρρευσαν τα στοιχεία τω νηπίων και πως τα αξιοποίησε ο Μπογδάνος; Δεν καταλαβαίνω, εσείς τι διασφαλίζετε ακριβώς; Η Δημοκρατία στο σχολείο είναι πρωταρχικό στοιχείο και δυστυχώς δεν κάνετε τίποτα και αφήνετε τους τραμπούκους και τη Χρυσή Αυγή να αλωνίζουν. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!».

«Κυρία υπουργέ, δεν μιλάμε για μια απλή διακοπή μαθημάτων στη Σταυρούπολη, αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για επεισόδια. Μιλάμε για επιθέσεις φασιστικών ομάδων ενάντια σε φοιτητές και μαθητές και πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο σας, να πάρει θέση. Θα περιμένουμε στη δευτερολογία σας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Απερίφραστα καταδίκασα. Μπορεί όχι με τον τρόπο που θα θέλατε εσείς και με τις λέξεις που θα θέλατε εσείς να χρησιμοποιήσω. Και δεν χαρακτήρισε ατολμία τη δική μου δήλωση», ανέφερε η κ. Μακρή και πρόσθεσε: «Είμαι απλώς προνοητική ως δικηγόρος και δεν θέλω να πάρω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω από μέσα. Η καταδίκη μου είναι απερίφραστη και υποθέτω ότι οι κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή ή με κάποιους άλλους δεν έχει αποδέκτη εμένα. Είμαι σίγουρη ότι δεν το είπατε για εμένα. Αν το είπατε διευκρινίστε το και θα επανέλθω».

Αλ. Κόπτσης: Η βία δεν είναι ανεκτή - Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε όσους έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες

«Η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου. Κι εμείς, αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης για κανέναν λόγο έστω κι αν εμμέσως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Διαβεβαίωσε δε, ότι «θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες».

«Το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

«Όλος ο μηχανισμός των στελεχών της εκπαίδευσης είναι επί ποδός και συμβάλλει στην επίλυση. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Δεν είναι στη φιλοσοφία μας όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες. Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας.

Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο»

«Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχετικά με τα γεγονότα στο Λύκειο της Σταυρούπολης.

«Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ». Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ειδικότερα ότι «η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο».

«Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ν. Φίλης: Αρνείται να καταδικάσει τη ΧΑυγίτικη δράση το υπουργείο Παιδείας - Η κα Κεραμέως κρύβεται, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη

"Για δεύτερη μέρα σήμερα, ακροδεξιές ομάδες, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιούν ως ορμητήριο σχολεία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και επιτίθενται σε φοιτητές και μαθητές. Η κυβέρνηση αρνείται να καταδικάσει χωρίς περιστροφές και να κατονομάσει τους δράστες. Το πρωί στη Βουλή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον… «της διακοπής μαθημάτων από οπουδήποτε κι αν προέρχεται»!

Ντροπή! Είναι αναγκαίο, με απόφαση της διεύθυνσης, να διακοπούν τα μαθήματα στα δύο ΕΠΑΛ και να συνεδριάσουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών με την παρουσία της υπουργού. Τώρα που εκδηλώνεται νέο κύμα μίσους, φανατισμού, βίας και χρυσαυγίτικης εγκληματικότητας, είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση παρέμβαση και να σταλεί αποφασιστικό σήμα. Τα «από όπου κι αν προέρχονται» αποθρασύνουν τους δράστες και δημιουργούν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του χρυσαυγιτισμού. Η κα Κεραμέως θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σήμερα στα σχολεία, στη Θεσσαλονίκη",  υπογραμμίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το KKE Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την επίθεση χρυσαυγίτικων ομάδων σε μαθητές

«Καταγγέλλουμε την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη στάση της αστυνομίας, λέγοντας ότι «την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις», και καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του σχολείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί, όπως τονίζει, «με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο».

Το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση «να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της» και καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας.

Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων χθες από άτομα που "καλύπτονται" από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και καμία σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και το μαθητικό κίνημα, έξω από σχολεία της Σταυρούπολης.

Προχωρούν δε σε μαζικό συλλαλητήριο σήμερα στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας καλώντας όλους τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τις ενώσεις γονέων, τις ΕΛΜΕ να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις, να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση – απάντηση σε κάθε τέτοια φασιστική προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία