ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αντεπίθεση της αντιπολίτευσης στον Κ. Ζέρβα με αιχμή τις αναφορές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις απευθείας αναθέσεις

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε στους πολίτες τα πραγματικά στοιχεία και σε εσάς να μπαίνουμε εμπόδιο σε τέτοιους σχεδιασμούς», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ορφανός

 26/01/2022 22:00

Αντεπίθεση της αντιπολίτευσης στον Κ. Ζέρβα με αιχμή τις αναφορές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις απευθείας αναθέσεις
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Το «γάντι» σήκωσε η αντιπολίτευση και εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, μετά τις κατηγορίες του τελευταίου για στείρα αντιπολίτευση και κομμάτια της που θέτουν διαρκώς προβλήματα στα έργα της πόλης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», τόνισε ότι την ατζέντα την καθορίζει η διοίκηση. «Μας πήρατε τηλέφωνο, μας ρωτήσατε για κάτι ή ήρθατε να μας ενημερώσετε; Για παράδειγμα: σχέδιο ανάπλασης αποθηκών Ντεπώ. Θα πούμε όχι; Δεν ήρθατε να ενημερώσετε. Ποιες θα είναι οι χρήσεις, ποια η αξιοποίηση;».

Ακολούθως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς παρότι καταθέτει προτάσεις, εντούτοις δεν διαπιστώνει να εκτιμάται αυτό από τη διοίκηση και ζήτησε από την τελευταία να έχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ειδικά όταν σχολιάζει κινήσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, όπως η παραίτηση του δημοτικού συμβούλου, Ανδρέα Κουράκη, από την παράταξή του, προκειμένου να έχει δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου. «Το κυρίαρχο όργανο διαβούλευσης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και αν έχουν περιοριστεί τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητες», διαμήνυσε ο κ. Γάκης και απηύθυνε έκκληση στη διοίκηση «να δώσει την ευκαιρία διατήρησης του ουσιαστικού ρόλου, της ουσιαστικής διαβούλευσης».  

Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», ξεκαθάρισε ότι «εμείς μεταφέρουμε αυτά που ο λαός συζητάει, ότι αυτή η διοίκηση είναι ουσιαστικά απούσα. Αν πρέπει να αποτιμήσουμε αυτά που έγιναν και τι αποτέλεσμα φέρανε, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Την κριτική την κάνουμε ανοιχτά, μπροστά, με συγκεκριμένα στοιχεία που θεωρούμε ότι είναι ικανά να πείσουν για τη δική μας άποψη». Όπως είπε στη συνέχεια, «δεν παρακαλάμε. Αν φτάσαμε να ενοχλούμε τη διοίκηση, σημαίνει ότι κάνουμε καλή κριτική και θα έπρεπε να το εκμεταλλεύεται. Ο δήμαρχος έχει μια ευκαιρία. Τους 20 που κάνουν αντιπολίτευση, δεν τους ακούει». 

Αντιθέτως, συνέχισε ο κ. Ορφανός «οι σύμβουλοί του είναι αυτοί που άρπαξε από άλλες παρατάξεις. Κάποιους τους δελέασε. Μετά έρχεται και μας ζητάει συζητήσεις. Επειδή απλώνει το χέρι του μέσα στις παρατάξεις για να τις διαλύσει; επέλεξε τον μοναχικό δρόμο, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά. Να μην παραπονιέται και να είναι σίγουρος ότι οι τόνοι θα σκληρύνουν».

Σχολιάζοντας τα έργα τα οποία υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν και στα οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος, ο κ. Ορφανός παρατήρησε ότι «όλα όσα είπε σήμερα, αφορούν μια περιοχή κάποιων οικοδομικών τετραγώνων. Δεν αναφέρθηκε ούτε στο Β, ούτε στο Γ, ούτε στο Δ δημοτικό διαμέρισμα». 

Επιπλέον, «ο ρόλος του δημάρχου είναι να βγάζει τα εμπόδια», τόνισε ο κ. Ορφανός, σχολιάζοντας την άποψη του δημάρχου ότι ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης θέτει εμπόδια σε έργα, με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Σε άλλο σημείο, ο Γ. Ορφανός έκανε λόγο για εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις έργων του δήμου για το 2020 και το 2021, οι οποίες έγιναν χωρίς προσυμβατικό έλεγχο, σύμφωνα με επιστολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον δήμο, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε στους πολίτες τα πραγματικά στοιχεία και σε εσάς να μπαίνουμε εμπόδιο σε τέτοιους σχεδιασμούς», προειδοποίησε απευθυνόμενος στη διοίκηση.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Μαζί» αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας ότι η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, παρότι η παράταξή της έχει προτείνει μέτρα, τα οποία δεν εισακούονται από τη διοίκηση του δήμου.

Σήμερα πλέον η ΠΚΜ καταγράφει εκατοντάδες περισσότερους θανάτους από ό,τι η Αττική. «Δεν έχει κάνει το παραμικρό η διοίκηση Ζέρβα. Στην Ξηροκρήνη η θετικότητα άγγιξε το 26,5%», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

Αμέσως μετά έκανε λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση με πραξικοπηματικό τρόπο, αναφορικά με τις μειοψηφικές διοικήσεις των δήμων. «Την εκμεταλλεύτηκε ο κ. Ζέρβας με τον χειρότερο τρόπο. Αντί να προσπαθήσει ένας δήμαρχος του 15% κάποιες προγραμματικές συγκλίσεις, έχει επιδοθεί σε κούρσα συναλλαγών. Η κατρακύλα μοιάζει να μην έχει πάτο. Ορίζετε τον κ. Θεοτοκάτο σε θέση αντιδημάρχου. Είναι γνωστές στο πανελλήνιο οι μισαλλόδοξες απόψεις του», πολλές εκ των οποίων έχουν διατυπωθεί «μπροστά σας» διατράνωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι «το πιο σοκαριστικό είναι ότι δεν σας ενοχλούν τέτοιες απόψεις, που φτάσατε στο σημείο να του δώσετε θέση εξουσίας. Δυστυχώς δεν έχετε ούτε όρια, ούτε κόκκινες γραμμές και αυτό σημαίνει ηθική κατάπτωση της διοίκησής σας».

Την ίδια ώρα, «η ανεξήγητη απόφασή σας να μετατρέψετε την Πλατεία Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης, βρήκε σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί σας. Πιστέψατε ότι θα μείνουμε αδρανείς ή περιμένατε ότι θα μείνουμε αδρανείς μπροστά σε μία κραυγαλέα υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου;», διερωτήθηκε η Κ. Νοτοπούλου.

Επίσης, τον ρώτησε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τους εξασφαλισμένους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορούσαν την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. 

Στην Παλαιών Πατρών Γερμανού υπάρχει ζήτημα καταπάτησης δημόσιου χώρου και «πήγατε να ξεφύγετε μέσω του αντιδημάρχου σας. Θα δώσετε απαντήσεις; πότε θα αποκατασταθεί ο χώρος;», συνέχισε η επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Ταυτόχρονα, «το Ελεγκτικό Συνέδριο σας ζητάει απαντήσεις για όλες τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες με ζήλο έχετε επιδοθεί. Τα μόνα αντανακλαστικά που έχετε, είναι να μοιράζετε δημόσιο χρήμα. Τι δουλειά έχει να πληρωθεί δικηγόρος της Αττικό Μετρό από τον δήμο Θεσσαλονίκης;» σημείωσε η ίδια και κατέληξε αναφερόμενη στο ζήτημα των άστεγων της πόλης. «Δεν κάνετε απολύτως τίποτα να προστατέψετε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Χρειάζεται ειδικούς για να παρέμβουν, να πείσουν τους άστεγους. Έχετε βάλει τέτοιους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα; Δεν νομίζω».

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ότι «βάλλεται από παντού ο δημόσιος χώρος» και «ο δήμος όχι μόνο δεν αντιστέκεται στις προσπάθειες αυτές» αλλά παρατηρεί και τις «περίεργες ενέργειες οι οποίες δεν βασίζονται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», όπως «αυτό που συνέβη με την εμποροπανήγυρη των Χριστουγέννων στην Α προβλήτα του λιμένος». Το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίζεται ως φάντασμα, η διοίκηση δεν εμφανίζεται πουθενά σε αυτές τις ενέργειες», συνέχισε ο κ. Βούγιας.

Στηλιτεύοντας την επίθεση του κ. Ζέρβα στην αντιπολίτευση, ο κ. Βούγιας υπενθύμισε ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής «οι ενστάσεις μας για την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης επέστρεψαν ως απαράδεκτες» και προανήγγειλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, «για το πώς γίνεται να μπαίνει κάποιος χωρίς άδεια στην Πλατεία Ελευθερίας και να την ασφαλτοστρώνει, γιατί δόθηκαν οι θέσεις στάθμευσης στην πλατεία στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, όταν η σύμβαση προβλέπει θέσεις παρά την οδό και όχι σε πλατείες». 

Επίσης, ο κ. Βούγιας αμφισβήτησε το στατιστικό των 60.000 αυτοκινήτων που σταθμεύουν μηνιαίως στην Πλατεία Ελευθερίας, με βάση τα στοιχεία της δημοτική αρχής. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούνται 2.000 αυτοκίνητα την ημέρα και «κάθε θέση σημαίνει ότι αξιοποιείται 15 φορές την ημέρα. Αυτό το νούμερο δεν το έχω δει σε όσες έρευνες έχω κάνει για θέσεις στάθμευσης», τόνισε ο κ. Βούγιας, μιλώντας ως συγκοινωνιολόγος.

Κατά τη γνώμη του, η επίθεση του δημάρχου στην αντιπολίτευση δείχνει ανασφάλεια. «Ποιος είναι αυτός που καθυστερεί τις αναπλάσεις; ο δήμαρχος είχε βρει δύο έτοιμες αναπλάσεις. Την πλατεία Ελευθερίας που θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί τώρα με τον δεύτερο ανάδοχο και την Αγίας Σοφίας. Έχουν χαθεί χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως και από την ΕΤΕπ και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι το θέμα του θανάτου του άστεγου στη Θεσσαλονίκη προσφέρεται για κοινωνική ανάλυση. «Είναι πολύ πιθανό πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς τα ονόματά τους να βρίσκονται στα προγράμματα πλειστηριασμών» ή το ΕΣΥ να μην μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα ψυχιατρικά προβλήματά τους.  «Το θέμα της αστεγίας και της φτώχειας δεν λύνεται με υποστηρικτικές δομές. Οι άστεγοι είναι παραγωγικές δυνάμεις που έχουν αχρηστευθεί από ένα σύστημα που έχει ανάγκη να αχρηστευθούν για τη δική του κερδοφορία. Αν η πάλη δεν στοχεύει στη «μήτρα» που γεννάει αυτά τα φαινόμενα, θα μένουμε μόνο σε αυτές τις δομές που λειτουργούν ως ξέπλυμα», προειδοποίησε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για καλοδεχούμενη αναδίπλωση του δημάρχου στο θέμα της αξιοποίησης της Πλατείας Ελευθερίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ακολούθως υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται τέλος ταφής στα αστικά απόβλητα που πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ. «Αυτό αφορά και τους πολίτες γιατί η χρέωση πηγαίνει μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, δίχως αναλογική επιβάρυνση. Δεν συμβάλλει αυτή η λογική στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων που προβλέπει τη διαλογή, την κομποστοποίηση και φτάνουν στην ανακύκλωση», συμπλήρωσε και κάλεσε τον δήμο να αναζητήσει πρότυπες λύσεις από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Τι θα πληρώσει ο δήμος με βάση τις ποσότητες; Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για αυτό το ζήτημα;», ρώτησε επί του θέματος ο κ. Τρεμόπουλος.

Μέτρα ώστε να υπάρξει τελικά προστασία «όλων των συμπολιτών μας στο ζήτημα της στέγασης», ζήτησε ο επικεφαλής της «Πόλης Ανάποδα-Δύναμης Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.

Όποιο έργο υλοποιείται το πιστώνεται η διοίκηση και «για ό,τι δεν γίνεται φταίνε πάντα αυτοί που αντιδράνε. Δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που αντιδράμε, όχι γιατί έχουμε κάποιο φετίχ, αλλά γιατί αφενός θεωρούμε πως ό,τι συμβαίνει είναι πολιτική απόφαση και γιατί αφετέρου σε όλους τους συνδημότες μας αξίζει μια άλλη πόλη, πιο φιλική, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη, που να ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες της πόλης», διευκρίνισε ο κ. Ξενόπουλος. 

Τέλος, ο ίδιος πρότεινε και πάλι στη διοίκηση Ζέρβα να έρθει σε επαφή με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση μία εκ των τεραστίων εκτάσεών του, ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης για να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το «γάντι» σήκωσε η αντιπολίτευση και εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, μετά τις κατηγορίες του τελευταίου για στείρα αντιπολίτευση και κομμάτια της που θέτουν διαρκώς προβλήματα στα έργα της πόλης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», τόνισε ότι την ατζέντα την καθορίζει η διοίκηση. «Μας πήρατε τηλέφωνο, μας ρωτήσατε για κάτι ή ήρθατε να μας ενημερώσετε; Για παράδειγμα: σχέδιο ανάπλασης αποθηκών Ντεπώ. Θα πούμε όχι; Δεν ήρθατε να ενημερώσετε. Ποιες θα είναι οι χρήσεις, ποια η αξιοποίηση;».

Ακολούθως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς παρότι καταθέτει προτάσεις, εντούτοις δεν διαπιστώνει να εκτιμάται αυτό από τη διοίκηση και ζήτησε από την τελευταία να έχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ειδικά όταν σχολιάζει κινήσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, όπως η παραίτηση του δημοτικού συμβούλου, Ανδρέα Κουράκη, από την παράταξή του, προκειμένου να έχει δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου. «Το κυρίαρχο όργανο διαβούλευσης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και αν έχουν περιοριστεί τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητες», διαμήνυσε ο κ. Γάκης και απηύθυνε έκκληση στη διοίκηση «να δώσει την ευκαιρία διατήρησης του ουσιαστικού ρόλου, της ουσιαστικής διαβούλευσης».  

Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», ξεκαθάρισε ότι «εμείς μεταφέρουμε αυτά που ο λαός συζητάει, ότι αυτή η διοίκηση είναι ουσιαστικά απούσα. Αν πρέπει να αποτιμήσουμε αυτά που έγιναν και τι αποτέλεσμα φέρανε, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Την κριτική την κάνουμε ανοιχτά, μπροστά, με συγκεκριμένα στοιχεία που θεωρούμε ότι είναι ικανά να πείσουν για τη δική μας άποψη». Όπως είπε στη συνέχεια, «δεν παρακαλάμε. Αν φτάσαμε να ενοχλούμε τη διοίκηση, σημαίνει ότι κάνουμε καλή κριτική και θα έπρεπε να το εκμεταλλεύεται. Ο δήμαρχος έχει μια ευκαιρία. Τους 20 που κάνουν αντιπολίτευση, δεν τους ακούει». 

Αντιθέτως, συνέχισε ο κ. Ορφανός «οι σύμβουλοί του είναι αυτοί που άρπαξε από άλλες παρατάξεις. Κάποιους τους δελέασε. Μετά έρχεται και μας ζητάει συζητήσεις. Επειδή απλώνει το χέρι του μέσα στις παρατάξεις για να τις διαλύσει; επέλεξε τον μοναχικό δρόμο, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά. Να μην παραπονιέται και να είναι σίγουρος ότι οι τόνοι θα σκληρύνουν».

Σχολιάζοντας τα έργα τα οποία υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν και στα οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος, ο κ. Ορφανός παρατήρησε ότι «όλα όσα είπε σήμερα, αφορούν μια περιοχή κάποιων οικοδομικών τετραγώνων. Δεν αναφέρθηκε ούτε στο Β, ούτε στο Γ, ούτε στο Δ δημοτικό διαμέρισμα». 

Επιπλέον, «ο ρόλος του δημάρχου είναι να βγάζει τα εμπόδια», τόνισε ο κ. Ορφανός, σχολιάζοντας την άποψη του δημάρχου ότι ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης θέτει εμπόδια σε έργα, με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Σε άλλο σημείο, ο Γ. Ορφανός έκανε λόγο για εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις έργων του δήμου για το 2020 και το 2021, οι οποίες έγιναν χωρίς προσυμβατικό έλεγχο, σύμφωνα με επιστολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον δήμο, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε στους πολίτες τα πραγματικά στοιχεία και σε εσάς να μπαίνουμε εμπόδιο σε τέτοιους σχεδιασμούς», προειδοποίησε απευθυνόμενος στη διοίκηση.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Μαζί» αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας ότι η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, παρότι η παράταξή της έχει προτείνει μέτρα, τα οποία δεν εισακούονται από τη διοίκηση του δήμου.

Σήμερα πλέον η ΠΚΜ καταγράφει εκατοντάδες περισσότερους θανάτους από ό,τι η Αττική. «Δεν έχει κάνει το παραμικρό η διοίκηση Ζέρβα. Στην Ξηροκρήνη η θετικότητα άγγιξε το 26,5%», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

Αμέσως μετά έκανε λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση με πραξικοπηματικό τρόπο, αναφορικά με τις μειοψηφικές διοικήσεις των δήμων. «Την εκμεταλλεύτηκε ο κ. Ζέρβας με τον χειρότερο τρόπο. Αντί να προσπαθήσει ένας δήμαρχος του 15% κάποιες προγραμματικές συγκλίσεις, έχει επιδοθεί σε κούρσα συναλλαγών. Η κατρακύλα μοιάζει να μην έχει πάτο. Ορίζετε τον κ. Θεοτοκάτο σε θέση αντιδημάρχου. Είναι γνωστές στο πανελλήνιο οι μισαλλόδοξες απόψεις του», πολλές εκ των οποίων έχουν διατυπωθεί «μπροστά σας» διατράνωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι «το πιο σοκαριστικό είναι ότι δεν σας ενοχλούν τέτοιες απόψεις, που φτάσατε στο σημείο να του δώσετε θέση εξουσίας. Δυστυχώς δεν έχετε ούτε όρια, ούτε κόκκινες γραμμές και αυτό σημαίνει ηθική κατάπτωση της διοίκησής σας».

Την ίδια ώρα, «η ανεξήγητη απόφασή σας να μετατρέψετε την Πλατεία Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης, βρήκε σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί σας. Πιστέψατε ότι θα μείνουμε αδρανείς ή περιμένατε ότι θα μείνουμε αδρανείς μπροστά σε μία κραυγαλέα υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου;», διερωτήθηκε η Κ. Νοτοπούλου.

Επίσης, τον ρώτησε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τους εξασφαλισμένους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορούσαν την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. 

Στην Παλαιών Πατρών Γερμανού υπάρχει ζήτημα καταπάτησης δημόσιου χώρου και «πήγατε να ξεφύγετε μέσω του αντιδημάρχου σας. Θα δώσετε απαντήσεις; πότε θα αποκατασταθεί ο χώρος;», συνέχισε η επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Ταυτόχρονα, «το Ελεγκτικό Συνέδριο σας ζητάει απαντήσεις για όλες τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες με ζήλο έχετε επιδοθεί. Τα μόνα αντανακλαστικά που έχετε, είναι να μοιράζετε δημόσιο χρήμα. Τι δουλειά έχει να πληρωθεί δικηγόρος της Αττικό Μετρό από τον δήμο Θεσσαλονίκης;» σημείωσε η ίδια και κατέληξε αναφερόμενη στο ζήτημα των άστεγων της πόλης. «Δεν κάνετε απολύτως τίποτα να προστατέψετε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Χρειάζεται ειδικούς για να παρέμβουν, να πείσουν τους άστεγους. Έχετε βάλει τέτοιους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα; Δεν νομίζω».

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ότι «βάλλεται από παντού ο δημόσιος χώρος» και «ο δήμος όχι μόνο δεν αντιστέκεται στις προσπάθειες αυτές» αλλά παρατηρεί και τις «περίεργες ενέργειες οι οποίες δεν βασίζονται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», όπως «αυτό που συνέβη με την εμποροπανήγυρη των Χριστουγέννων στην Α προβλήτα του λιμένος». Το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίζεται ως φάντασμα, η διοίκηση δεν εμφανίζεται πουθενά σε αυτές τις ενέργειες», συνέχισε ο κ. Βούγιας.

Στηλιτεύοντας την επίθεση του κ. Ζέρβα στην αντιπολίτευση, ο κ. Βούγιας υπενθύμισε ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής «οι ενστάσεις μας για την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης επέστρεψαν ως απαράδεκτες» και προανήγγειλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, «για το πώς γίνεται να μπαίνει κάποιος χωρίς άδεια στην Πλατεία Ελευθερίας και να την ασφαλτοστρώνει, γιατί δόθηκαν οι θέσεις στάθμευσης στην πλατεία στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, όταν η σύμβαση προβλέπει θέσεις παρά την οδό και όχι σε πλατείες». 

Επίσης, ο κ. Βούγιας αμφισβήτησε το στατιστικό των 60.000 αυτοκινήτων που σταθμεύουν μηνιαίως στην Πλατεία Ελευθερίας, με βάση τα στοιχεία της δημοτική αρχής. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούνται 2.000 αυτοκίνητα την ημέρα και «κάθε θέση σημαίνει ότι αξιοποιείται 15 φορές την ημέρα. Αυτό το νούμερο δεν το έχω δει σε όσες έρευνες έχω κάνει για θέσεις στάθμευσης», τόνισε ο κ. Βούγιας, μιλώντας ως συγκοινωνιολόγος.

Κατά τη γνώμη του, η επίθεση του δημάρχου στην αντιπολίτευση δείχνει ανασφάλεια. «Ποιος είναι αυτός που καθυστερεί τις αναπλάσεις; ο δήμαρχος είχε βρει δύο έτοιμες αναπλάσεις. Την πλατεία Ελευθερίας που θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί τώρα με τον δεύτερο ανάδοχο και την Αγίας Σοφίας. Έχουν χαθεί χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως και από την ΕΤΕπ και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι το θέμα του θανάτου του άστεγου στη Θεσσαλονίκη προσφέρεται για κοινωνική ανάλυση. «Είναι πολύ πιθανό πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς τα ονόματά τους να βρίσκονται στα προγράμματα πλειστηριασμών» ή το ΕΣΥ να μην μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα ψυχιατρικά προβλήματά τους.  «Το θέμα της αστεγίας και της φτώχειας δεν λύνεται με υποστηρικτικές δομές. Οι άστεγοι είναι παραγωγικές δυνάμεις που έχουν αχρηστευθεί από ένα σύστημα που έχει ανάγκη να αχρηστευθούν για τη δική του κερδοφορία. Αν η πάλη δεν στοχεύει στη «μήτρα» που γεννάει αυτά τα φαινόμενα, θα μένουμε μόνο σε αυτές τις δομές που λειτουργούν ως ξέπλυμα», προειδοποίησε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για καλοδεχούμενη αναδίπλωση του δημάρχου στο θέμα της αξιοποίησης της Πλατείας Ελευθερίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ακολούθως υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται τέλος ταφής στα αστικά απόβλητα που πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ. «Αυτό αφορά και τους πολίτες γιατί η χρέωση πηγαίνει μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, δίχως αναλογική επιβάρυνση. Δεν συμβάλλει αυτή η λογική στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων που προβλέπει τη διαλογή, την κομποστοποίηση και φτάνουν στην ανακύκλωση», συμπλήρωσε και κάλεσε τον δήμο να αναζητήσει πρότυπες λύσεις από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Τι θα πληρώσει ο δήμος με βάση τις ποσότητες; Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για αυτό το ζήτημα;», ρώτησε επί του θέματος ο κ. Τρεμόπουλος.

Μέτρα ώστε να υπάρξει τελικά προστασία «όλων των συμπολιτών μας στο ζήτημα της στέγασης», ζήτησε ο επικεφαλής της «Πόλης Ανάποδα-Δύναμης Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.

Όποιο έργο υλοποιείται το πιστώνεται η διοίκηση και «για ό,τι δεν γίνεται φταίνε πάντα αυτοί που αντιδράνε. Δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που αντιδράμε, όχι γιατί έχουμε κάποιο φετίχ, αλλά γιατί αφενός θεωρούμε πως ό,τι συμβαίνει είναι πολιτική απόφαση και γιατί αφετέρου σε όλους τους συνδημότες μας αξίζει μια άλλη πόλη, πιο φιλική, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη, που να ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες της πόλης», διευκρίνισε ο κ. Ξενόπουλος. 

Τέλος, ο ίδιος πρότεινε και πάλι στη διοίκηση Ζέρβα να έρθει σε επαφή με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση μία εκ των τεραστίων εκτάσεών του, ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης για να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία