ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάβει η εσωκομματική πάλη στο ΚΙΝΑΛ

 15/07/2021 16:27

Και η κυρία Φώφη Γεννηματά μπήκε δυνατά στο παιχνίδι των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Λίγο καθυστερημένα σε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά ο χρόνος μέχρι το φθινόπωρο είναι επαρκής για να καλύψει το έδαφος. Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμα δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Α. Λοβέρδος έχει ένα προβάδισμα και ένα τακτικό πλεονέκτημα. Το προβάδισμα του είναι φυσιολογικό, καθώς εδώ και πολύ καιρό κινείται στους ρυθμούς των προεκλογικών διαδικασιών. Επαφές, περιοδείες, δηλώσεις, συνεντεύξεις. Επιπλέον όμως διαθέτει και ένα τακτικό πλεονέκτημα, γιατί οι βασικές πολιτικές θέσεις του συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Τηρεί απαρέγκλιτα μια σκληρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή. Δεν είναι τυχαία η προχθεσινή του τοποθέτηση πως αν εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το σώμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπου μετέχει ως παρατηρητής. Ο Α. Λοβέρδος γνωρίζει πως αυτή η αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική του είναι και το δυνατό χαρτί του και το παίζει συνεχώς, πιέζοντας την κυρία Φ. Γεννηματά.

Από την άλλη πλευρά η κυρία Γεννηματά διαθέτει ισχυρά στηρίγματα σε δύο κρίσιμους κομματικούς μηχανισμούς. Στον συνδικαλιστικό τομέα του ΚΙΝΑΛ και σε αυτόν της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι δύο τομείς με σημαντική επιρροή, καθώς διαθέτουν μέσα στην κοινωνία δύναμη αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν του κόμματος τους. Πολύ κακές υπηρεσίες προσέφερε στην κυρία Γεννηματά ο Α. Τσίπρας με την έμμεση στήριξη που της παρείχε. Ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τον Α. Λοβέρδο.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ακόμα δεν μετέχει στο προεκλογικό παιχνίδι, διαθέτει έναν ισχυρό μηχανισμό, όπως φάνηκε και από τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Πέραν τούτου, ένα σημαντικό ατού είναι η ηλικία του. Είναι προφανές πως η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει κατεβάσει το ηλικιακό επίπεδο δημιουργώντας προσδοκίες πως αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσει και το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ήδη έναν σαρανταπεντάρη στην ηγεσία του. Το μείον για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι πως δεν έχει αποσαφηνίσει τις πολιτικές θέσεις του. Η κυρία Γεννηματά έχει επιλέξει τον διμέτωπο, ο Α. Λοβέρδος τηρεί μιαν αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική, κάποια στιγμή θα πρέπει και ο Ν. Ανδρουλάκης να δώσει το πολιτικό στίγμα του. Ενδεχομένως σε αυτό το σημείο να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες.

Υπάρχει και ο χώρος που καλύπτουν οι φίλοι του Γ.Α. Παπανδρέου. Είναι ένας χώρος με σημαντική βαρύτητα, λόγω βέβαια και του ονόματος. Δεν θα διεκδικήσει κάποιος από τους πολιτικούς φίλους του Γιώργου Παπανδρέου την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ;

Ας σημειωθεί πως στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν το ΚΙΔΗΣΟ κατήλθε αυτόνομα στις εκλογές, έλαβε περίπου 155.000 ψήφους, αριθμός όχι ευκαταφρόνητος. Συνεπώς αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να αναμειχθεί στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα.

Ο δρόμος μέχρι το φθινόπωρο δεν είναι μακρύς και είναι επόμενο όλοι οι υποψήφιοι να φουλάρουν τις μηχανές τους. Με το υπάρχον πολιτικό κλίμα αυτές οι εκλογές έχουν σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς σε τελική ανάλυση θα καθορίσουν και τις συμμαχίες.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.07.2021

Δημοφιλείς Απόψεις