ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας

 17/12/2018 08:00

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει από διαφημιστικά banner και αφίσες για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Παλέ. Η ΕΛΑΣ βρίσκεται επί ποδός καθώς και λόγω της συγκέντρωσης που προγραμμάτισαν οι μακεδονικές ενώσεις υπάρχει φόβος νε ξεφύγει η κατάσταση, οπότε ζητήθηκαν ενισχύσεις σε ΜΑΤ και ΟΠΚΕ από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Φυσικά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτό που θα γνωρίζετε εσείς την ώρα που διαβάζετε το κείμενο. Αν δηλαδή έγιναν επεισόδια, αν χρειάστηκε η επέμβαση της «αύρας», που ήρθε από την Αθήνα μάλλον για να «ξεπλύνει» την πόλη από το αποτύπωμα όσων αντιδρούν, δεν ξέρω καν αν έγινε η ομιλία του πρωθυπουργού ή, αν έγινε, τι ειπώθηκε από το βήμα που στήθηκε στο Παλέ, κοντά στο σημείο που ο Γκάλης, σκοράροντας, ένωνε την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ξέρω όμως το σύνθημα της εκδήλωσης: «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».

Και παρότι σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται σαν ευαγγέλιο ιδεών, στην ουσία πρόκειται για ένα από τα πιο διχαστικά μηνύματα που έχουν γραφτεί και που δυστυχώς αφορά ένα τεράστιο εθνικό θέμα.

Ποιος είναι ο τρόπος, σύμφωνα με το σύνθημα, από την πρώτη κατηγορία «της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης» να πέσεις στη δεύτερη «του μίσους και του εθνικισμού»; Προφανώς να είσαι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν δηλαδή συμφωνείς με το σχέδιο Τσίπρα - Ζάεφ, είσαι η ζωντανή απόδειξη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης και αν διαφωνείς, είσαι εκπρόσωπος του μίσους και του εθνικισμού. Απλά είναι τα πράγματα. Ή μαζί μας ή εναντίον μας. Και αφού εμείς εκπροσωπούμε το καλό και την ηθική, οι απέναντι εκπροσωπούν το κακό και το ανήθικο.

Η «λογική» αυτή της πρώτης δημοτικού, δεν μπορεί και μάλλον δεν θέλει να κρύψει τις τερατώδεις ομοιότητες που έχει με τον πυρήνα του ολοκληρωτισμού. Και ενώ αρνούμαι πεισματικά να συμφωνήσω με τον Θ. Πάγκαλο, που δήλωσε ότι «έχουμε εμφύλιο», φοβάμαι ότι κάποιοι κάνουν ό, τι μπορούν, για να τον δικαιώσουν…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018