ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζεσταίνονται νοικοκυριά και αγορά, από την πτώση των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνες - Οι τιμές στη Θεσσαλονίκη

MakThes Team12 Δεκεμβρίου 2022

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης εκτόξευσε στα ύψη τις πωλήσεις των εταιρειών εμπορίας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τον Νοέμβριο οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον πρώτο μήνα διάθεσης του καυσίμου, τον Οκτώβριο, η ζήτηση ήταν υψηλότερη κατά 40% έναντι του περυσινού Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε να πωλείται ακόμα και κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο στα 0,979 ευρώ/λίτρο, ενώ στη Θεσσαλονίκη η τιμή του κυμαίνεται κοντά 1,13 ευρώ το λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,135 ευρώ/λίτρο και στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου ήταν στα 1,412 ευρώ/λίτρο. Η μείωση είναι της τάξης των 0,277 ευρώ/λίτρο ή περίπου 20%.

Βενζίνη με το σταγονόμετρο

Πτωτικά κινούνται οι πωλήσεις της βενζίνης. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, η ζήτηση είχε υποχωρήσει κατά 4% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η κατανάλωση δείχνει να κινείται σταθερά πτωτικά, αφού το τρίτο τρίμηνο συνολικά οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσε 7% συγκριτικά με το ίδιο περσινό τρίμηνο. Μεγάλη είναι και η μείωση της τιμής της αμόλυβδης σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Η μέση τιμή από τα 2,105 ευρώ/λίτρο που ήταν στις 5 Νοεμβρίου έπεσε κατά 0,217 ευρώ/λίτρο στα 1,888 ευρώ/λίτρο. Η υποχώρηση ήταν πάνω από 10%.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Ελπίδες στην αγορά

Στην αγορά των καυσίμων κίνησης πάντως δημιουργεί ελπίδες η υποχώρηση στις τιμές της βςενζίνης και τιυ πετρελαίου κίνησης που άρχισε να καταγράφεται εδώβ και μια βδομ'αδα περίπου. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται στα 1,7 ευρώ το λίτρο ενώ άρχισαν να εμφανίζονται και πρατήρια στα οποία πωλείται 1,68 - 1,69 ευρώ το λίτρο. Πτωτικές είναι και οι τιμές στα πρατήρια σε ότι αφορά τις τιμές του πετρελαίου κίνησης που κυμαίνει στα 1,5 με 16 ευρώ το λίτρο.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.