ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΥΠΕΣ στους δημάρχους Θεσσαλονίκης: Έχετε όλοι τη στήριξη της κυβέρνησης

Θεολόγος Ηλιού26 Αυγούστου 2019

Τη στήριξη της κυβέρνησης, του ίδιου και του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δεκατέσσερις δημάρχους εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Υπό την παρουσία του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου και της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, ο υπουργός Εσωτερικών άκουσε ξεχωριστά τον κάθε δήμαρχο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τα αιτήματα τους.

«Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολόκληρης της κυβέρνησης αλλά και το δικό μου για τη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αυτός είναι ο λόγος που μέσα σε 40 ημέρες έρχομαι δεύτερη φορά στην πόλη» τόνισε αρχικά ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

«Σήμερα είχα μια πολύ αναλυτική σύσκεψη με το σύνολο των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης για όλα τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους πολίτες και έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε για την σύσκεψη. Στήριξη σε όλους τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να εξετάζουν την πολιτική τους προέλευση. «Είναι δεδομένη η απόλυτη στήριξη των δημάρχων της Θεσσαλονίκης όπως και ολόκληρης της Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν εξετάζουμε και δεν μας ενδιαφέρει που ανήκουν πολιτικά. Τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι ούτε μπλε ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα ούτε οποιοδήποτε άλλο χρώμα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα των απορριμμάτων αλλά και της σχολικής στέγης ήταν δυο κυρία προβλήματα που τέθηκαν από τους περισσότερους δημάρχους, με τον υπουργό να δεσμεύεται άμεσες λύσεις.

«Τα άμεσα θέματα και προβλήματα που σχετίζονται και με την οικονομία και με την ποιότητα ζωής των πολιτών όπως είναι το θέμα των απορριμμάτων και γενικότερα το θέμα της διαχείρισης του περιβάλλοντος μέχρι και το θέμα της διαχείρισης των δήμων και το πώς θα μπορούν να εξυπηρετούν πολύ καλύτερα τους δημότες. Θα μελετήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και θα έρθουμε ξανά πίσω στην πόλη με πάρα πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα που αφορούν με τις ελλείψεις στη σχολική στέγης. Είναι υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους δήμους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, στη συζήτηση αναφέρθηκαν σε ζητήματα μεγάλων αναπτυξιακών αναγκών και προκλήσεων στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ανάμεσα στα θέματα αυτά θα είναι και η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Καραόγλου, τόνισε επίσης το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα και ανέφερε πως άμεσα «θα κάνουμε συναντήσεις κατά τόπους και σε άλλες περιφέρειες με τους δημάρχους των υπολοίπων περιοχών έτσι ώστε να ακούσουμε τα προβλήματα όλων». Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήλωσε ικανοποιημένος από την σημερινή σύσκεψη. «Ως πρόεδρος ΠΕΔΚΜ εκφράζω την ικανοποίηση μας γιατί ο υπουργός συζήτησε διεξοδικά το σύνολο των προβλήματα του κάθε δήμου. Αυτό τον διάλογο και την συνεργασία θέλουμε με την κεντρική εξουσία» είπε ο κ. Κυρίζογλου, αναφέροντας πως θα περιμένουν απαντήσεις στα αιτήματα που κατέθεσαν σήμερα.

«Θα διευκολύνουμε τους δήμους με συγκεκριμένες πράξεις στον τομέα της ασφάλειας και θα εξετάσουμε με θετικό τρόπο μια σειρά προτάσεων που διατυπώθηκαν σήμερα γύρω από αυτόν τον τομέα και την αξιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας τις ευχές του στον Κωνσταντίνο Ζέρβα και σε όλους τους νέους δημάρχους.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τόσο για το δήμο Θεσσαλονίκης, που σήμερα ορκίζεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και του εύχομαι επιτυχία στην τελετή ορκωμοσίας που το απόγευμα θα παραστώ και θα χαιρετήσω, όσο και για το σύνολο των δημάρχων, ανάμεσά στους οποίους και πολλοί νέοι δήμαρχοι που ξεκίνησαν τη θητεία τους. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία και καλή δουλειά. Εδώ άλλωστε υπάρχουν και πολλά έμπειρα στελέχη του χώρους της αυτοδιοίκησης με πολλές θητείες να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να ξέρουν όλοι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δίπλα τους σε κάθε σημαντική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστολική ψήφος

Την μέθοδο της επιστολικής ψήφου εξετάζουν ανάμεσα σε αλλά για τους Έλληνες του εξωτερικού στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι να φέρει μέσα στο 2019 την νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν οπουδήποτε στη Γη να μπορούν ψηφίζουν από τον τόπο και την κατοικία τους. Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πολύ σοβαρά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Για την ακρίβεια αναζητούμε την βέλτιστη μέθοδο, παίρνουμε υπόψη μας την διεθνή εμπειρία γιατί σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις αυτό το θέμα έχει λυθεί. Πιστεύω ότι αυτή την ρύθμιση θα την ψηφίσουν όλα τα κόμματα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρχει βουλευτής που θα αρνηθεί στου Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.