ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βλέπουν» σχέδιο διχασμού της κοινωνίας από την κυβέρνηση

Ιάσων Μπάντιος14 Μαρτίου 2021

Κοινωνική ένταση και διχασμό, με βία και καταστολή, καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με απώτερο σκοπό, όπως συμπληρώνουν, την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την απομάκρυνση της από τα προβλήματα της διαχείρισης της πανδημίας και τα γεμάτα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τηλεοπτική του δήλωση τις προηγούμενες ημέρες σκιαγράφησε τα επιχειρήματα με τα οποία προσήλθε στη Βουλή για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον πρωθυπουργό με θέμα την «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα της τήρηση των υγειονομικών μέτρων». Είχαν προηγηθεί τα έκτροπα στην Νέα Σμύρνη αλλά και η αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες είναι η ενότητα και η κοινωνική ομοψυχία. Στη Δημοκρατία, εγγυητής αυτής της ενότητας είναι ο Πρωθυπουργός. Που οφείλει πάντα να ενεργεί με γνώμονα τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Δυστυχώς όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του. Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία. Και σήμερα, έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Το διχασμό», επεσήμανε μεταξύ άλλων στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη, και σχολιάζοντας το διάγγελμα Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο ολισθηρός κατήφορος της έντασης πρέπει να τελειώσει εδώ. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, φορώντας μάλιστα το εθνόσημο, να χτυπάει ανελέητα και να απειλεί ζωές συμπολιτών του, με την ανοχή της κυβέρνησης. Όπως και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά αστυνομικούς, με τρόπο φρικτό και απάνθρωπο», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να επενδύει στο διχασμό».

«Η Ελλάδα του 2021, δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950. Έχουμε την ευθύνη να μην το επιτρέψουμε. Έχουν την ευθύνη να μην το συνεχίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και καταστολής έθεσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους Επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) καλούν τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών «να υποστηρίξουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι υποχωρεί, θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει».

«Σόου με συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ»

Σκληρή ήταν η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε σχέση με την αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα της Πέμπτης στο κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ. Όπως επεσήμαναν «ο κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια».

Στελέχη, βουλευτές και πανεπιστημιακοί καθηγητές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που ακολούθησαν της εκκένωσης του ΑΠΘ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρότι είχε ήδη γνωστό ότι η κατάληψη της πρυτανείας θα έληγε το μεσημέρι της Πέμπτης, η ΕΛΑΣ προχώρησε στην επέμβαση και στις προσαγωγές και συλλήψεις των φοιτητών και φοιτητριών. «Αξημέρωτα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ, ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί δημόσια ότι οι φοιτητές θα εγκατέλειπαν το κτίριο σήμερα το πρωί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προτίμησε αντί για την προαναγγελθείσα ειρηνική αποχώρηση, να στήσει ένα σόου χολιγουντιανής παραγωγής με κομμένα κινητά τηλέφωνα, ελικόπτερα και drones να πετάνε πάνω από το ΑΠΘ, απαγορεύοντας ακόμα και στους δημοσιογράφους να προσεγγίζουν τον χώρο ώστε να καταγράψουν τα γεγονότα», τόνιζε σε ανακοίνωση του το τοπικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την μεριά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε λόγο για «γελοιότητα της όλης επιχείρησης», ενώ όπως είπε, «το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι αυτός που επιδιώκει μέσω της αστυνομίας την βία, την ένταση, τον διχασμό, το μίσος, την τυφλή οργή, αυτός που δεν επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του», καθώς «η επιβολή του δόγματος ‘τρόμος και πάταξη’, η στοχοποίηση της νεολαίας μας, η τρομοκράτηση της κοινωνίας είναι πολιτικό σχέδιο, με στόχο την τρομοκράτηση και την χειραγώγηση της κοινωνίας».

«Η γελοιότητα και ο ρεβανσισμός του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη σε όλο το μεγαλείο της…» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Να πάρει θέση κάλεσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η παράταξη «Θεσσαλονίκη μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως σημειώνει η παράταξη, «το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες να παρέμβει ενεργητικά και να εναντιωθεί στην πολιτική της έντασης, στην καταστολή και τον αυταρχισμό που οδηγεί στην παράλυση της πόλης».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.