ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων

Στέφανος Μαχτσίρας02 Δεκεμβρίου 2020

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών συνεπειών της κορονοκρίσης αλλά και προτάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας περιελάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το ψηφιακό βήμα του διαδικτυακού συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο κ.Τσίπρας έκανε και ειδική αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τασσόμενος παράλληλα υπέρ της προσφυγής στη Χάγη με την Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Το μέλλον της Ελλάδας ως γέφυρα τριών ηπείρων συνδέεται με τη γεωπολιτική σταθερότητα, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην Αμερική προσφέρει την ευκαιρία για επανεστίαση στην πολυμερή διπλωματία, ελπίδα μας είναι να καθιερωθεί ένα νέο πλαίσιο διακρατικών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. «Η ενίσχυση των ελληνομερικανικών οικονομικών σχέσεων αποτελεί βασικό πυλώνα σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τον νεοκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο «φίλο της Ελλάδας» και γνώστη των προβλημάτων της περιοχής. «Η χώρα μας ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυθεί αλλά να ακολουθήσει μία πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική και να καταστήσει σαφές ότι θα προασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι σε κάθε απειλή», επεσήμανε ενώ συνέστησε και προσφυγή της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία «αν χρειαστεί».

Αναφορικά με την οικονομία, υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντέδρασε καλύτερα στην τρέχουσα οικονομική κρίση σε σχέση με το παρελθόν. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν και έχει μεγάλα περιθώρια για να ρίξει χρήμα στην οικονομία έχει κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά μέχρι τώρα για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης, βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία για να απορρυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.

«Τα νοικοκυριά και το επιχειρείν αντιμετωπίζουν την τωρινή κρίση ενώ ήδη έχουν περάσει μία μεγάλη κρίση με τα μνημόνια, κάτι που δεν συνέβη σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

«Από την αρχή της πανδημίας προτείναμε ένα γενναίο πακέτο αμέσως εμπροσθοβαρών δημόσιων παρεμβάσεων που θα στηρίξει την προσφορά και τη ζήτηση για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να συγκρατηθεί η ύφεση, για αυτό ζητήσαμε να δοθεί και ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε εργαζόμενους πληγέντων κλάδων», ανέφερε.

Για την επόμενη μέρα, θεωρεί ότι απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην καινοτομία εστιασμένο στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων στη μεταποίηση, τη βιομηχανία και την πράσινη οικονομία. «Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης δημιουργούν μία μεγάλη ευκαιρία, δεν πρέπει η Ελλάδα να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στη βάση του χαμηλού κόστους εργασίας, πρέπει η ανάπτυξη να είναι δίκαιη και να τους συμπεριλαμβάνει όλους», συμπλήρωσε.

«Η ανάκαμψη είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση αλλά όχι μία άλυτη εξίσωση». τόνισε. «Πιστεύω στις δυνατότητες αυτής της χώρας αρκεί να μη γυρίσουμε πίσω σε παρωχημένες πρακτικές διαφθοράς, διαπλοκής, λιτότητας που είναι εχθροί των παραγωγικών επενδύσεων και της ανάπτυξης, εμείς θα είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.