ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσαβλής: Δεν παραιτούμαι από πρόεδρος- Παραδέχτηκε εμβολιασμούς συγγενών του για να μην πεταχτούν εμβόλια (Φωτ. & Βίντεο)

MakThes Team27 Φεβρουαρίου 2021

Των Βαγγέλη Στολάκη- Δημήτρη Λαζόπουλου


Την πρόθεση του να μην παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κάτι για το οποίο το makthes.gr είχε ενημερώσει από νωρίς το πρωί του Σάββατου, ανακοίνωσε ο Δρόσος Τσαβλής ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους για την υπόθεση της «καρατόμησής» του εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του σε υπόθεση εμβολιασμών έκτος σειράς στα ιδρύματα “Άγιος Δημήτριος” και “Άγιος Παντελεήμονας”, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει Εισαγγελέας. Παραδέχτηκε ότι εμβόλιαστηκαν συγγενείς του για να μην πεταχτούν εμβόλια που είχαν προετοιμαστεί από το πρωί από τον ΕΟΔΥ και τελικά τα ραντεβού ακυρώθηκαν.

“Βρίσκομαι μπροστά σας, σήμερα αρχικά σαν υγειονομικός και δευτερευόντως με την πολιτική μου ιδιότητα. Άλλωστε, ως υπεύθυνος υγειονομικός παραβρέθηκα στη διαδικασία του εμβολιασμού του Ιδρύματος “Άγιος Παντελεήμονας” κατά την οποία δεν εμβολιάστηκα ο ίδιος όπως λανθασμένα αναφέρθηκε” σχολίασε ο κ. Τσαβλής.

Ο κ. Τσαβλής ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τους εμβολιασμούς του Ιδρύματος “Άγιος Δημήτριος” παρά μόνο με εκείνους του “Αγίου Παντελεήμονα” στο οποίο εργάζεται.

Αναφερόμενος στα γεγονότα ο κ. Τσαβλής υποστήριξε πως στο Ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας” η διαδικασία του εμβολιασμού της πρώτης δόσης έγινε στις 25 Ιανουαρίου από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με βάση τη λίστα των προς εμβολιασμό ατόμων που έδωσε το Ίδρυμα. Ο κ. Τσαβλής είπε πως βρέθηκε εκεί μαζί με άλλους γιατρούς ως πνευμονολόγος στην περίπτωση που εμφανιζόταν κάποια παρενέργεια στους εμβολιασμούς.

“Το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μας ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών αργά το μεσημέρι γύρω στις 16:00 αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι οι εγγεγραμμένοι στη λίστα. Μας ενημέρωσαν επίσης ότι υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια από τη λίστα των εργαζομένων” τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ισχυρίστηκε επίσης πως, βάσει της εγκυκλίου έλαβε από τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ ότι δεν υπάρχει συμπληρωματική λίστα γιατί δεν προβλέπεται για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

“Σε κατάσταση πανικού τέθηκε το θέμα της διάθεσης αυτών των εμβολίων στο χρονικό διάστημα της μιας ώρας που απέμεινε από τη λήξη της παραμονής του κλιμάκιου εκεί. Η απόφαση ήταν ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν. Στην ιατρική πράξη αντιμετωπίζουμε συνεχώς διλήμματα και το κριτήριο είναι πάντα στο όφελος του συνανθρώπου μας” τόνισε συμπληρώνοντας πως “οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας και του ΠΙΣ για τον εμβολιασμό είναι να μην πάει καμία δόση χαμένη”. Ο κ. Τσαβλής παραδέχτηκε πως εμβολιάστηκαν συγγενικά του πρόσωπα ηλικίας 78 και 48 ετών, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε προκειμένου να μην πεταχτούν τα εμβόλια. “Δυστυχώς πέντε από τα 17 εμβόλια πετάχτηκαν στα σκουπίδια” είπε.

"Kάναμε αγώνα να φωνάξουμε άτομα να εμβολιαστούν με την υπόδειξη του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με το άρθρο 52 της εγκυκλίου εμβολιασμών που λέει ότι μπορούν να εμβολιαστούν άτομα εκτός σειράς, αν κινδυνεύουν να πεταχτούν εμβόλια".

Με αυτόν τον τρόπο "καταφέραμε και σώσαμε 12 από τα 17 εμβόλια" που επρόκειτο να πεταχτούν λόγω λήξης τους.

Κατά την άποψή του "δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα, πουθενά την παρανομία, όταν καλούμαι από το υπουργείο Υγείας, από τον ΕΟΔΥ, από τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί καμία δόση".

"Μακάρι να ήταν το εμβολιαστικό κέντρο εδώ μπροστά (σ.σ. στο δημαρχείο), να έβγαινα στη στάση και να φώναζα 17 ανθρώπους να εμβολιαστούν. Εκείνη την ώρα τρέχαμε όλοι πανικόβλητοι για να μην πεταχτούν τα εμβόλια", συνέχισε ο κ. Τσαβλής.

Επιπλέον, ο κ. Τσαβλής ισχυρίστηκε ότι όταν οι γιατροί στη δομή ρώτησαν τον ΕΟΔΥ εάν υπάρχει παράλληλη λίστα, απάντησε αρνητικά διότι οι Κινητές Μονάδες του δεν διαθέτουν τέτοια λίστα, οπότε τα εμβόλια θα καταστρέφονταν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο "Αγ. Παντελεήμων" ξεκίνησε τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης 25/1 και της δεύτερης 15/2, ενώ ο "Αγ. Δημήτριος" 26/1 και 16/2 αντίστοιχα. Επίσης ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά ΑμεΑ που φιλοξενούνται στον "Αγ. Δημήτριο" δεν έχασαν τη σειρά τους, διότι τα εμβόλια δεν χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Ακόμη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι δεν μπορούν να γίνουν παράλληλοι εμβολιασμοί δεύτερων και πρώτων δόσεων από επιπλέον κλιμάκιο, όπως είχε ζητήσει η διοίκηση των δύο ιδρυμάτων για κάποιους εργαζόμενους που είχαν χάσει την πρώτη δόση. Οπότε ο ΕΟΔΥ τους γνωστοποίησε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των εμβολιασμών θα ξεκινήσει νέος κύκλος σε επόμενο χρόνο. "Για αυτό ειδοποιήθηκαν γονείς και εργαζόμενοι ότι δεν θα γίνουν εμβολιασμοί" είπε και επέμεινε πως "δεν είναι ακριβή αυτά που ακούμε ότι παρακάμφθηκαν σειρές, ότι στερήθηκαν παιδάκια το εμβόλιό τους το οποίο δεν θα κάναν έτσι και αλλιώς".

Κατηγόρησε τον Κωνστανίνο Ζέρβα ότι “από χθες το μεσημέρι περιέλαβε στην παλέτα των ρόλων του και αυτούς του δικαστή και του εισαγγελέα. Θέλοντας λοιπόν να κερδίσει λίγα ψήγματα επιπλέον δημοσιότητας ανακοίνωσε το όνομα το δικό μου και της κυρίας αντιδημάρχου επικαλούμενος θέμα ηθικής τάξης” τόνισε ο κ. Τσαβλής. Είπε επίσης πως πίσω από αυτή την απόφασή του κρύβονται άλλες σκοπιμότητες και πως η παρουσία του στο αξίωμα του προέδρου χαλάει τα σχέδια της στενής ομάδας του δημάρχου.

Ο κ. Τσαβλής, όπως ανακοίνωσε, σκοπεύει να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών παρατάξεων για τις εξελίξεις, ενώ δήλωσε ότι ήδη ορισμένοι επικοινώνησαν μαζί του.





This page might use cookies if your analytics vendor requires them.