ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από τη Θεσσαλονίκη

MakThes Team16 Φεβρουαρίου 2019

Με αφετηρία την Ελλάδα και την πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκινά τη δράση του το Ίδρυμα Θεοφανώ, μια πρωτοβουλία με βασική δραστηριότητα την απόδοση του ετήσιου Βραβείου ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’, και στόχο την προβολή της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ανάδειξη των κοινών ιστορικών Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Βραβείου ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’ χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας τη σημασία του θεσμού για την ανάδειξη της ιστορικής αλλά και της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το Βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Θεοφανώ, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μετά από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος. Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο μνημείο της Ροτόντας, ένα μνημείο που συμβολίζει και μαρτυρεί τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ορθόδοξη, Οθωμανική και Ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Η πρώτη βράβευση θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου 2019.

Το Βραβείο ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’ φιλοδοξεί να είναι μια πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας πρωτοβουλία που:

  • § Βραβεύει προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην κατανόηση και ανάδειξη των αρχών, των αξιών και των δεσμών, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιδέα.
  • § Προωθεί τη συνειδητοποίηση των κοινών αφετηριών της Ανατολικής και της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων των λαών και εθνών της Ευρώπης, και της σημασίας τους για τη σημερινή Ευρωπαϊκή συνεργασία, όπως και για τις σχέσεις της Ευρώπης με τους γειτονικούς της πολιτισμούς.
  • § Επισημαίνει και δημοσιοποιεί τη συνεισφορά των βραβευόμενων, διευρύνοντας την αντίληψή μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή συνεργασία και τις ρίζες τους στην ιστορία.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος -στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες (μεταξύ αυτών πρώην πρόεδροι ευρωπαϊκών κρατών, διακεκριμένοι καθηγητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί και άλλοι) που εκπροσωπούν πολλούς τομείς δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων, και προέρχονται από πολλούς γεωγραφικούς χώρους- συγκεντρώνει, αξιολογεί και εισηγείται τις υποψηφιότητες προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος.

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Count Van Rompuy.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται κατά πλειοψηφία από Έλληνες, δέχεται τις υποψηφιότητες από τη Συμβουλευτική Επιτροπή και επιλέγει μεταξύ αυτών τον τελικά βραβευόμενο.

Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής θα είναι ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.