ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου23 Ιουνίου 2019

Με την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ και την ανακοίνωση των υποψηφίων σε όλους τους νομούς της χώρας έκλεισαν δύο σημαντικές εκκρεμότητες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πορεία προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Και μπορεί το πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο την Παρασκευή το μεσημέρι, να είχε στην ουσία αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες σε θεματικές εκδηλώσεις που είχαν προηγηθεί, αλλά αποτελεί σίγουρα το βαρύ πυροβολικό του κόμματος στη μάχη για τη νίκη και την αυτοδυναμία.

Ως κεντρικό προεκλογικό σύνθημα επιλέχθηκε το «Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα, Ενωμένοι μπορούμε», ενώ κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές δεσμεύσεις της ΝΔ που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και στις μειώσεις φόρων και εισφορών που είναι στο επίκεντρο του κυβερνητικού της προγράμματος, όπως η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Η αυτοδυναμία είναι η μαγική λέξη που συζητιέται έντονα στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στην Πειραιώς. Και αυτό γιατί δεν κρίνεται από τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, αλλά από το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ΝΔ και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το 3%, ώστε να μπουν στη Βουλή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν η ΝΔ καταφέρει να πλησιάσει το 40% και υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσει το 10%, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει σε μία σχετικά άνετη τετραετία. Δηλαδή από την τύχη της Ένωσης Κεντρώων, της Πλεύσης Ελευθερίας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και της ΜέΡΑ25, της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής θα κριθεί ο αριθμός των εδρών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Ευρωβουλής έφθασε το 21%, αλλά στις εθνικές εκλογές το ποσοστό αυτό μπορεί και να μην ξεπεράσει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρεθεί κοντά στο 38%, για να έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και άνω των 160 βουλευτών.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η Λαϊκή Ενότητα, η Ένωση Κεντρώων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας θα μείνουν εκτός Βουλής. Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση διεκδικούν με αξιώσεις να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, ενώ το παλεύει η ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Η Πειραιώς έχει στρατηγικό σχέδιο να αφήσει εκτός Βουλής την Ελληνική Λύση και να μειώσει κι άλλο τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Ο σχεδιασμός έχει να κάνει και με τη διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ προς τα δεξιά, με την ενσωμάτωση υποψηφίων βουλευτών που θα «κλέψουν» ψήφους από αυτούς τους δύο χώρους αλλά και με μια επικοινωνιακή αντεπίθεση σε βάρος των δύο κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές από τις τελευταίες συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη γίνεται αναφορά στα δύο αυτά κόμματα και στο στόχο της ΝΔ να τα αφήσει εκτός Βουλής.

Τα ψηφοδέλτια

Το εγχείρημα των ψηφοδελτίων ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς τελικά ιδιαίτερα προβλήματα. Γκρίνιες από τους κομμένους υπήρξαν, αλλά χωρίς μεγάλα παρατράγουδα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Στη ΝΔ χαμογελούν γιατί με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των 419 υποψηφίων έγινε πράξη η ριζική ανανέωση του κόμματος, κάτι που είχε υποσχεθεί ο Κ. Μητσοτάκης.

Έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές.

Έχει ακόμη σημασία ότι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, την πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά: 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών, 67 εξ αυτών ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η ΝΔ ξεπέρασε το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

«Μια ανανεωμένη ΝΔ έρχεται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά να διεκδικήσει την ψήφο όλων των Ελλήνων», τονίζει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Κατορθώσαμε να συνενώσουμε την εμπειρία των παλαιότερων με την ορμή των νέων», προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και την τελευταία τιμητική θέση θα καταλάβει ο ηθοποιός και προερχόμενος από πολιτικό χώρο εκτός της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και μερικά πρώτα χαρακτηριστικά για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει. Η κυβέρνηση δεν θα είναι πολυμελής καθώς δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, ενώ ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιο υπουργείο. Η κυβέρνηση θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, ενώ για το καλοκαίρι δεν αναμένονται πολυήμερες διακοπές για τους βουλευτές. Σεμνότητα και ταπεινότητα θα είναι οι φράσεις κλειδί για τους υπουργούς, ενώ η Βουλή λόγω του μεγάλου όγκου νομοθετικού έργου που θα έχει η νέα κυβέρνηση θα κλείσει το καλοκαίρι μόνο για μία εβδομάδα.

Από τις Βρυξέλλες με νέο αέρα

Αέρα στα πανιά του κ. Μητσοτάκη έδωσαν και οι συναντήσεις που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που θα υλοποιήσει, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ. Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη την αμέριστη στήριξή του και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Ιουνίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.