ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χρονοδιάγραμμα του αισιόδοξου σεναρίου

Νίκος Οικονόμου05 Απριλίου 2020

Μέρα με την ημέρα βαδίζουν η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγώνα κατά του κορονοϊού. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει στηθεί εδώ και καιρό ένα άτυπο πολεμικό συμβούλιο που καθημερινά συζητά, αναλύει και εξειδικεύει τους σχεδιασμούς που γίνονται με βάση πάντοτε τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Σε αυτήν τη στενή ομάδα με την οποία ο πρωθυπουργός συζητά καθημερινά και την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε στη συνέντευξή που έδωσε στο CNN «σφιχτή ομάδα στενότερων συνεργατών» μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός συντονισμού Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους βρίσκονται τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είναι μια καθημερινή διαχείριση κρίσεων με τα πάνω της και τα κάτω της» έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του συμβουλίου που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της καθημερινής δουλειάς που γίνεται. Μια δουλειά που όμως δείχνουν και οι σχετικές δημοσκοπήσεις τυγχάνει της μεγάλης στήριξης της κοινής γνώμης της χώρας σε ποσοστά που πλησιάζουν το 90%.

Για παράδειγμα αυτή η Δευτέρα ήταν μια καλή ημέρα με λίγα νέα κρούσματα και καμία δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις ΜΕΘ. Αντίθετα η Τρίτη και η Τετάρτη ήταν πιο ζόρικες, με τα κρούσματα να αυξάνουν, τον αριθμό των ΜΕΘ επίσης, ενώ σε όλα αυτά προστέθηκαν και οι καραντίνες που αποφασίστηκαν για πέντε δήμους στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα πρώτα κρούσματα σε δομές.

Στην κυβέρνηση βέβαια ο χρονικός σχεδιασμός υπάρχει και τον εξέφρασε και επίσημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης την Τετάρτη το μεσημέρι. «Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των πραγμάτων για το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που τονίζουν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντας στις παρεμβάσεις που κάνουν το τελευταίο διάστημα. «Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Κι αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι υπάρχουν οι σκέψεις για αυστηροποίηση κάποιων μέτρων που αφορούν στον περιορισμό των μετακινήσεων ανά πολίτη, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο να γίνεται κατάχρηση των δυνατοτήτων που δίνονται, καθώς και ο χρονικός περιορισμός των δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Απριλίου δεν προβλέπονται να χαλαρώσουν τα μέτρα, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις τόσο του κ. Πέτσα όσο και του κ. Χαρδαλιά για το Πάσχα που φέτος θα είναι διαφορετικό. Χωρίς εκκλησίες, χωρίς εκδρομή στο χωριό και χωρίς το σούβλισμα του αρνιού (ακόμη και στο μπαλκόνι) έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πολλές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις. Ανοικτό είναι και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων μετά το Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών στην κυβέρνηση είναι το αισιόδοξο σενάριο για την 10 Μαΐου. Τι προβλέπει; Αν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τηρηθούν απαρέγκλιτα από τους πολίτες και αποτραπεί η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι υπό έλεγχο η σταδιακή άρση των μέτρων αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο αρχής γενομένης από την περίοδο μετά τις 10ης Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση η άρση των μέτρων θα υλοποιηθεί σταδιακά, με την κυκλοφορία να επιτρέπεται σε πρώτο στάδιο, στη συνέχεια να έπονται τα καταστήματα, ενώ για τα σχολεία δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα μετά βεβαιότητας. Όλα αυτά βέβαια που εμφανίζονται ως το αισιόδοξο σενάριο και με την προϋπόθεση ότι ο Απρίλιος θα πάει ομαλά και θα έχει καλά αποτελέσματα, δεν διατυπώνονται επίσημα από κανένα κυβερνητικό στέλεχος. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση που θα δημιουργούσε η αίσθηση ότι έρχεται η άρση των μέτρων μπορεί να είναι καταστροφική.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός συνέχισε αυτήν την εβδομάδα την τακτική των τελευταίων ημερών. Με πολλές τηλεδιασκέψεις και συζητήσεις με αρμόδιους παράγοντες και με μια συνέντευξη στο CNN. Στη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη το βράδυ στο αμερικανικό κανάλι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό που κάναμε και νομίζω ότι αποδείχθηκε σχετικά επιτυχές ήταν να εφαρμόσουμε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σχετικά νωρίς. Κι αυτό φαίνεται να έχει δουλέψει». Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μνα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και να βάλει μπροστά τους τεχνοκράτες. «Υπάρχει μια διάχυτη αναγνώριση ότι κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό. Κατά μία έννοια, μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού, όταν ακούστηκαν απίστευτα πράγματα στον δημόσιο διάλογο, είναι πραγματικά παρήγορο ότι τώρα αυτοί που γνωρίζουν καλά τα θέματα, οι «τεχνοκράτες» που τόσα χρόνια δαιμονοποιούνταν, είναι αυτοί που μας οδηγούν όσον αφορά τις σωστές πολιτικές αποφάσεις».

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΝΠΕ Απόστολο Τζιτζικώστα και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου αποφασίστηκε η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και δια μέσου αυτού η στήριξη ευάλωτων πολιτών, ενώ ο πρωθυπουργός επιβράβευσε την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης για την παρέμβασή τους για το stop στην κυκλοφορία της νέας παραλίας. «Είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό», σημείωσε,

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.

Κατά τα λοιπά στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ θετική την αποδοχή που έτυχε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουν οι βουλευτές της ΝΔ το μισό μισθό των επόμενων δύο μηνών στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Μια κίνηση που αγκαλιάστηκε από πολλούς βουλευτές της ΝΔ αλλά και από αρκετούς αυτοδιοικητικούς που δήλωσαν παρών σε αυτήν την εθνική μάχη.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η διαχείριση της οικονομίας και η επόμενη ημέρα. Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων (περίπου 800.000) και εργαζομένων (1,7 εκατομμύρια) με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κινήσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 δις. Πρέπει όμως να επιτευχθεί η ομαλή και γρήγορη αποπληρωμή και να αντιμετωπισθούν πιθανές διαμαρτυρίες από κοινωνικές ομάδες που αισθάνονται αδικημένες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.