ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προέκυψε από το διήμερο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Ιάσων Μπάντιος20 Σεπτεμβρίου 2021

Με κύριο γνώμονα να απευθυνθεί στους πολίτες που κατά το παρελθόν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το έπραξαν το 2019 ανέβηκε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί από μια μη μονοκομματική κυβέρνηση, όπως δήλωσε.

Η εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού ότι έχει ξεκινήσει η φθορά της κυβέρνησης παραμένει και θέτει με αυτόν τον τρόπο σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό του μηχανισμό.

Η μεσαία τάξη και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Τσίπρα να δίνει τον δικό του ορισμό στο τι εστί μεσαία τάξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για τους ανθρώπους που ξυπνάνε το πρωί για να βγάλουν το μεροκάματο και να λειτουργήσουν την μικρομεσαία επιχείρηση τους, και δεν είναι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας 800.000 ευρώ και χαίρονται που θα την μεταβιβάσουν δωρεάν στα παιδιά τους.

Το σύνθημα που θέλησε να "περάσει" το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το "Νέα Αρχή". Πάνω σε αυτό ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του για μια διαφορετική διαχείριση του κράτους, της οικονομίας, της υγείας και της παιδείας.

Σε σχέση με τα εκλογικά σενάρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός. Την ευθύνη για πρόωρες εκλογές διατηρεί ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική και να συγκροτήσει κυβέρνηση με ανθρώπους από τα ενεργά κομμάτια της κοινωνίας. Ερωτηθείς σχετικά με το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο που θα διαμορφώσει τις συνθήκες και θα ασκήσει εκ των πραγμάτων την πίεση στα προοδευτικά κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η αναφορά στα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και θα στελεχώσουν την προοδευτική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επαφή με τέτοιους ανθρώπους έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Στο σκέλος της οικονομίας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Στον πυρήνα των οικονομικών εργαλείων που προτείνονται είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και οι χαλαροί δημοσιονομικοί όροι που θέτει η Ε.Ε. λόγω της πανδημίας.

Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρακτήρα που έχει πλέον το κόμμα του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που από τη δημιουργία του βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και εξέλιξη, ενώ σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη δήλωσε ότι κανένας δεν τον έπεισε να εμβολιαστεί, αλλά το έπραξε μόνος του όπως είχε δεσμευθεί.

Επίδικο είναι αν το σύνολο των στελεχών του κόμματος μπορεί να υποστηρίξει και να εξελίξει την στρατηγική που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τον κεντροαριστερό χώρο, καθώς κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει στρατηγικού τύπου διαφωνίες για το θέμα της κεντροαριστεράς, της αριστεράς, των κινημάτων, των συνεργασιών και των συμπράξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη και τους νέους θα φέρει απτά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις.

Ο στόχος που έθεσε ο κ. Τσίπρας για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές μοιάζει δύσκολος στην παρούσα φάση, ωστόσο ο πολιτικός χρόνος είναι ιδιαίτερα πυκνός και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.