ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Το «Μeteoron» φωταγωγήθηκε και ανήκει πλέον στο κοινό του

Βιολέτα Φωτιάδη16 Ιουνίου 2021

Φωταγωγήθηκε και «δόθηκε» επίσημα πλέον στο κοινό το «Μeteoron», το γλυπτό του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Βασιλέως Γεωργίου, απέναντι από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κοσμεί τον δημόσιο χώρο της περιοχής.

Η γλυπτική εγκατάσταση που αποτελείται από δεκαπέντε μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας λούστηκε στο φως παρουσία του καλλιτέχνη, του δημάρχου Θεσσαλονικης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου καθώς με τη δωρεά του κτήματος Γεροβασιλείου το γλυπτό στολίζει πλέον την πόλη μας, μέλη της διοίκησης του δήμου και λοιπών καλεσμένων.

Στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε για τη φωταγώγηση του γλυπτού ο κ. Ζέρβας εξήγησε μεταξύ άλλων τί σημαίνει για εκείνον το έργο:

«Θα ήταν παράδοξο η πόλη της Θεσσαλονίκης να μην έχει ένα έργο του Κωστή Γεωργίου. Σήμερα υποδεχόμαστε το Meteoron το οποίο αυτονομείται, τίθεται στην κρίση των θεατών όπου ο καθένας μπορεί να το προσεγγίσει με τη δική του ματιά. Η τέχνη ποτέ δεν είναι μονοσήμαντη.

Στις μέρες της στεναχώριας και της κατήφειας, έχουμε την ανάγκη της τέχνης, της αισθητικής αλλά και της δημιουργίας. Το Meteoron για εμένα συμβολίζει τη δυναμική της πόλης μας, των Θεσσαλονικέων, την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης. Το κόκκινο το χρώμα της δύναμης, της ζωής και της θέλησης. Οι ανθρώπινες φιγούρες που "μετεωρίζονται", που παλεύουν να ανυψωθούν μεταξύ γης και ουρανού, αυτός ο αδιάκοπος αγώνας του ανθρώπου, να ξεφύγει από τους περιορισμούς της ύλης.»


Από πλευράς του ο κ.Γεροβασιλείου στάθηκε στην αγάπη του καλλιτέχνη για το έργο που δημιουργήθηκε για την πόλη μας:

«Είμαι πραγματικά συγκινημένος γιατί με τον κ. Δήμαρχο από το 2013 δημιουργήσαμε τον αμπελώνα, αποκτήσαμε μια ιδιαίτερη σχέση και όταν μου πρότεινε κάποια στιγμή για κάποιο έργο του Κωστή Γεωργίου, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Δεν είμαι κριτικός τέχνης αλλά μου αρέσει η τέχνη. Όταν είδα τα πρώτα σχέδια του έργου του Κωστή Γεωργίου ενθουσιάστηκα και είπα θα βοηθήσω. Ο ίδιος προσέφερε δωρεάν όλη την τέχνη του. Δεν αμοίφθηκε και μάλιστα όταν ξεφύγαμε του προϋπολογισμού έβαλε το χέρι του και στην τσέπη. Βοήθησε γιατί αγαπάει τη Θεσσαλονίκη και ήθελε με αυτό το έργο να αφήσει ένα αποτύπωμα στην πόλη όπου η τέχνη αρχίζει σιγά σιγά να ανθίζει.»


Τέλος, ο γλύπτης Κωστής Γεωργίου τόνισε πως «το έργο αυτό έγινε με πολλή χαρά και συγκίνηση και κυρίως τιμή για εμένα που γεννήθηκα σε αυτή την πόλη. Ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Το Meteoron δεν έχει κάποιους ειδικούς συμβολισμούς. Παρά μόνο αυτό που φρόντισα να είναι, ένα σπουδαίο έργο. Των σπουδαιότερων που θα ήθελα να κάνω. Η ιστορία θα το δείξει.»


Παράλληλα αναφερόμενος στη σύνθεση του έργου ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως «οργανώθηκε και συντέθηκε έτσι ώστε να μας κάνει να το βλέπουμε από τα χαμηλά προς τα ψηλά. Να υψώνουμε το κεφάλι μέχρι να φτάσουμε στον τελευταίο χορευτή και από εκεί να οδηγηθούμε στο σύμπαν. Στο θείον».

/edit

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.