ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thessaloniki Summit - Σταϊκούρας: 3,3 δισ. ευρώ έως τέλος του 2020 για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Σοφία Χριστοφορίδου05 Νοεμβρίου 2020

Η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 3,3 δισ. ευρω μέχρι το τέλος του 2020 για να ενισχυθεί στο δίχτυ προστασίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 5ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία, σε μια περίοδο μεγάλης ανασφάλειας λόγω της πανδημίας. Είπε ότι τα αποθέματα των 37,7 δις. ευρώ, ενισχύθηκαν με άλλα 16 δισ.ευρώ από τον δανεισμό της χώρας μας με ευνοϊκούς όρους, αποθέματα καίριας σημασίας για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ψήφιση του πτωχευτικού νόμου, στο σχέδιο Ηρακλής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, σε πετυχημένες ιδιωτικοποιήσεις όπως της ΕΛΒΟ και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των περιφερειακών λιμένων, την πρόοδο στην επένδυση του Ελληνικού, κλπ Παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν αφήσαμε τον χρόνο να χαθεί και προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε. Αναφερόμενος στα κονδύλια άνω των 70 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι φιλόδοξα για την επόμενη μέρα της χώρας, που περιλαμβάνει μείωση φόρων και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου κ.α.

Ο Luis De Guindos αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία. Θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθουν οι οικονομίες στα επίπεδα 2019, κάτι που προβλέπεται να γίνει στο τέλος 2022. Όπως είπε στην πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης και η δημοσιονομική χαλάρωση και όταν η κατάσταση βελτιωθεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσιονομική σταθερότητα και οι τράπεζες στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ο Chris Allen εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα είπε ότι ήταν πολύ σημαντική η έγκαιρη αντίδραση της ΕΚΤ και της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκφράστηκε με θετικό τρόπο για τον τρόπο που αντιμετώπισε η χώρα μας την εξάπλωση του κορονοϊού και τη στήριξη της οικονομίας, κατά το πρώτο κύμα εξάπλωσής του. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που συνέβησαν, με τη μετατόπιση της ιδιωτικής οικονομίας και του δημοσίου σε ψηφιακές υπηρεσίες και την ανάπτυξη καινοτομιών. Πρέπει να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στο μέλλον σε πανδημίες και φυσικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε και αναφέρθηκε στη σημασία του κοινού δανεισμού της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Τέλος χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε η Ελλάδα να ολοκληρώσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. 

Ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συμβούλιου Ανταγωνιστικότητας ανέφερε πως η πανδημία ανέδειξε τα όρια της ανάπτυξης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, και τόνισε ότι η οικονομία μας πρέπει να αναπτυχθεί βασιζόμενη και σε άλλους πυλώνες, και να στραφεί στις εξαγωγές. Ειναι η ευκαιρία μας να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χρηματοδοτηθούμε για αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχολίασε ο κ. Αναστασόπουλος και πρόσθεσε πως οι συνθήκες ώριμες για κάτι τέτοιο.

Η Μαρία Δεμερτζή αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel, σημείωσε ότι μέχρι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, σε συνθήκες lock down δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή κλπ Από εδώ και πέρα ο σχεδιασμός πολιτικών πρέπει να αντιμετωπίζουν αβεβαιότητες και πολύ άσχημα σενάρια είπε. Σχολίασε ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη στο παρελθόν, η ΕΕ πήρε πολύ γενναία και αποφασιστικά μέτρα και τα πήρε πολύ έγκαιρα, στην κατεύθυνση της από κοινού ανάληψης του βάρους. Ανέφερε ότι τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης σε δάνεια και επιδοτήσεις θα κάνουν τη διαφορά, αλλά ότι υπάρχει ο «πειρασμός» οι χώρες να πάρουν τις επιδοτήσεις και αντί να πάρουν τα κοινοτικά δάνεια να δανειστούν με ευνοϊκούς όρους κατά μόνας. Για την ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα και δεν θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

Ο Γιώργος Παγουλάτος γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, έθεσε το ζήτημα της επόμενης μέρας για την Ε.Ε. μετά την πανδημία και αν είναι η ώρα να ξαναδούμε την ατζέντα την πολιτικής ενοποίησης.

Ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ σχολίασε ότι η κοινωνία στη χώρα του αντιμετώπισε την πανδημία, με λιγότερη πειθαρχία σε σχέση με την ελληνική. Αναφέρθηκε επίσης πρωτοφανή αντίδραση της Ε.Ε. που μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει καταλυτικό ρολο στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τέλος, αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο για πριν καταμετρηθούν όλες οι σχέσεις. 

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και της ΕΕ, που φαίνεται διστακτική στο να λάβει μέτρα για στην Τουρκία, ο Γερμανός πρέσβης αναγνώρισε την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος αλλά σημείωσε ότι η νηφάλια και όχι η συναισθηματική αντίδραση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν όμως συνεχιστεί αυτή η στάση, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, «το ίδιο όμως και οι ευρωπαίοι» σχολίασε. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών της Γερμανίας προς την Τουρκία ήταν 2% το 2017, όταν το αντίστοιχο μερίδιο εξαγωγών της Ελλάδας ήταν 5,8%. 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.