ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στα ουράνια και το 2023 οι εξαγωγές, τους κόβει τα φτερά η ακρίβεια

Στέφανος Μαχτσίρας20 Ιανουαρίου 2023

Την «φρενήρη» πορεία του συνεχίζει και το 2023 το τραινάκι των εξαγωγών με τις εκτιμήσεις να «βλέπουν» νέα εξαγωγικά ρεκόρ για τη χρονιά που διανύουμε, μετά την εκτόξευση των επιδόσεων το 2022. Βέβαια η ακρίβεια βάζει εμπόδια στους εξαγωγείς αν και δε φαίνεται να… εκτροχιάζει το τραίνο.

«Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι εξαγωγές θα πλησιάσουν τα 54 δις. Ευρώ το 2022, αποτελούν το 26% του ΑΕΠ. Κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών συνεπάγεται μία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ. Το 2023 οι εξαγωγικές επιδόσεις θα σημειώσουν μικρή άνοδο παρά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Σίγουρα στην καλή πορεία των εξαγωγών παίζουν ρόλο και οι ανατιμήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.

Ο κ.Διαμαντίδης αναφέρθηκε και στην εκστρατεία του ΣΕΒΕ για την προώθηση του μακεδονικού σήματος που θα «ντύνει» τα προϊόντα από τη Μακεδονία στο εξωτερικό. «Αν

δεν είχε κατοχυρώσει το μακεδονικό σήμα ο ΣΕΒΕ, δε θα υπήρχαν τα μακεδονικά προϊόντα στο εξωτερικό», ανέφερε, προαναγγέλοντας την παρουσίαση του μακεδονικού σήματος σε μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 20 Φεβρουαρίου ενώ θα ακολουθήσει η εμφάνιση του… Αντώνη Ρέμου.

«Το μακεδονικό σήμα θα έχει σύντομα τον δικό του χώρο στην πόλη», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Στόχοι του ΣΕΒΕ είναι ο τριπλασιασμός των εξαγωγών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σήμερα το 80% των εξαγωγών γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις), η εγγραφή νέων μελών, η μεταφορά των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου σε νέο σύγχρονο κτήριο και η ανάπτυξη συνεργειών», τόνισε ο Σίμος Διαμαντίδης.

Για το πρόβλημα των επιχειρήσεων στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού, ο κ.Διαμαντίδης πρότεινε την λεπτομερή καταγραφή ανά περιοχή μέσω των επιμελητηρίων των αναγκών των επιχειρήσεων και στη συνέχεια την κατάρτιση των ανέργων με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό και ειδικότητες. Ο Σίμος Διαμαντίδης εκτίμησε πως αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2023.

Η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ενώσαμε δυνάμεις με τον ΣΕΒΕ για την κατοχύρωση και προώθηση του μακεδονικού σήματος, το μακεδονικό σήμα θα υπάρχει και θα προβάλλεται σε όλες τις εκδηλώσεις της ΠΚΜ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προσωπική μου βούληση είναι να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 50,11 δισ. ευρώ από 36,40 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 37,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ακόμη και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα κσι σημαντική αύξηση, παρά την αβεβαιότητα και τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» και απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.