ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές των αμνοεριφίων για το Πάσχα

MakThes Team19 Απριλίου 2019

Η αγορά του κρέατος εν όψει του Πάσχα ακολουθεί την κρίση της δεκαετίας αφού κάθε χρόνο γίνονται όλο και λιγότερες παραγγελίες, υποστηρίζουν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και κρεοπωλών από τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τιμές στα αμνοερίφια θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

"Σε επίπεδο παραγγελιών και τζίρου έχουμε μείωση 20% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια" σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.

Βασική αιτία της πτώσης, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι το γεγονός ότι παρόλο που το πελατειακό κοινό παραμένει το ίδιο σε αριθμό, έχει μειωθεί σημαντικά η αγοραστική του δύναμη, γεγονός που φέρει επιπτώσεις στον τζίρο.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός

"Πρέπει να υπάρξει σωστή κοστολόγηση ώστε ο αθέμιτος ανταγωνισμός να σταματήσει" τονίζουν οι εκπρόσωποι κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, σημειώνοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε παραγωγοί, έμποροι και κρεοπώλες να μη βγαίνουν ζημιωμένοι. Μη μπαίνουν μέσα. "Δε τα βγάζουμε. Γνώμη μας είναι ότι οι τιμές στα αμνοερίφια θα κυμανθούν στις περσινές τιμές από 7 έως 9 ευρώ για να βγουν τα κοστολόγια. Όλα τα υπόλοιπα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός" σημειώνει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσιος συμπληρώνοντας: "Ένα αρνί 10 κιλών για να μεγαλώσει τις 40 μέρες έχει 60 ευρώ κοστολόγιο, δηλαδή κοστίζει στον παραγωγό 6 ευρώ το κιλό. Άμα προστεθούν όλα τα έξοδα, η τιμή διαμορφώνεται στα 8-8μιση ευρώ" καταλήγει.

Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες, επισημαίνουν ότι οι επικοινωνιακές τακτικές από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, οι παραπλανητικές διαφημίσεις που προτάσσουν την χαμηλή τιμή σε βάρος της ποιότητας αλλά και το βάπτισμα κρεάτων ως ελληνικών, είναι ζητήματα που δημιουργούν πολλά προβλήματα στους κρεοπώλες.

" Μας επηρεάζουν επίσης και οι σφαγές εκτός σφαγείων, αυτά που μοιράζονται και σφάζονται πόρτα πόρτα. Το κυριότερο όμως είναι οτι ό,τι σφάζεται εκτός σφαγείου δεν έχει κρεοσκοπηθεί οπότε είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία" τονίζει ο κ.Κεσίδης.

" Υπάρχουν κρεοσκοπικά μηχανήματα για να γίνει κρεοσκόπηση, ωστόσο δεν εφαρμόζεται σε σφαγεία" καταγγέλλει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας σωματείου κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης.

Οι λύσεις

Ποιοτική ταξινόμηση, εφαρμογή του συστήματος Άρτεμις για τον ακριβή έλεγχο των προϊόντων κρέατος και γάλακτος, και τοποθέτηση ταυτοτήτων είναι μερικές από τις λύσεις που σύσσωμοι προτείνουν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες. Κύριο αίτημά τους είναι η ποιοτική ταξινόμηση των κρεάτων με συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ηλικία του ζώου, ο λιπώδης ιστός, η ράτσα (κρεατοπαραγωγης η γαλακτοπαραγωγής) τα κιλά και η μυϊκή ανάπτυξη. " Είναι άλλο το αρνάκι γάλακτος άλλο το αρνάκι εκτροφής.  Άλλο το φρέσκο άλλο το φρεσκοκατεψυγμένο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές οι οποίες πρέπει να πιστοποιούνται και ο καταναλωτής να τις γνωρίζει" υπογραμμίζει ο κ.Μπαλαμπανίδης.

Παράλληλα όπως σημειώθηκε σύμφωνα με στοιχεία του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκαν πολλά λουκέτα σε κρεοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης αφού από το 2014 έως σήμερα έκλεισαν 140 μαγαζιά που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος. Από τα 1056 καταστήματα σήμερα στον νομό επιβιώνουν τα 916.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.