ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: “Σαφάρι” ελέγχων στην Πασχαλινή αγορά – Σαρώνονται αγορές τροφίμων και κρεοπωλεία

Φανή Σοβιτσλή27 Απριλίου 2021

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της Πασχαλινής αγοράς, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας, λόγω του κορονοϊού, πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες κλιμάκια της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Στο στόχαστρο των αρμοδίων υπηρεσιών μπαίνουν κυρίως οι κρεαταγορές, τα σφαγεία και τα βαφεία αυγών, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από ακατάλληλα προϊόντα, ενώ δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται δυο φορές τη μέρα στα μικρά και μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα ιχθυοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα κρεοπωλεία.

Ειδικά σε αυτά οι έλεγχοι, εκτός από τις τιμές αφορούν στην ιχνηλασιμότητα, την προέλευση δηλαδή των κρεάτων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς φέτος η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά μικρή η προσφορά καθώς και οι παράνομες ελληνοποιήσεις, κυρίως λόγω των εγχώριων αμνοεριφίων.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου οι έλεγχοι που άρχισαν από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν εντατικοποιηθεί και θα κορυφωθούν το Μεγάλο Σάββατο από μεικτά κλιμάκια της διεύθυνσης Εμπορίου και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. «Στόχος είναι η προστασία του καταναλωτικού που ειδικά εν μέσω πανδημίας, είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ. Δεν στοχεύουμε να τιμωρήσουμε τις επιχειρήσεις, αλλά να ελέγξουμε την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών» επισήμανε η κ. Πατουλίδου.

Σαρώνονται σφαγεία και αγορές τροφίμων

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, λόγω της ζήτησης για αρνί και κατσίκι ενόψει του Πάσχα, τα κλιμάκια των υπηρεσιών σαρώνουν αυτές τις μέρες όλα τα σφαγεία που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης, σε Χαλκηδόνα, Λαγκαδά και Χαλάστρα, όλα τα βαφεία αυγών, εντός και εκτός πόλης, ενώ στοχευμένοι είναι και οι έλεγχοι σε συνοικιακά σούπερ μάρκετ που προβαίνουν καθημερινά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους κυρίως στα νηστίσιμα τρόφιμα.

Τα συνεργεία της διεύθυνσης Εμπορίου, εστιάζουν την προσοχή τους και στα πρόσθετα που ενδεχομένως περιέχουν τα αρτοσκευάσματα και οι αλοιφές καθώς και στις χρωστικές ουσίες που μπορεί να βρίσκονται στις βαφές των αυγών.

«Δεν αφήνουμε τίποτα χωρίς έλεγχο, καθώς είναι ευθύνη μας όλα τα προϊόντα που θα φτάσουν στο Πασχαλινό τραπέζι να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή» υπογράμμισε η κ. Πατπουλίδου.

Η ίδια ανέφερε εξάλλου ότι οι έλεγχοι εστιάζουν και σε όλα τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, όπως είπε, έμφαση δίνεται στην τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορνοϊού και της εφαρμογής των υγειονομικών κανονισμών σε υπεραγορές τροφίμων, κάβες, επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς γεύματος με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος, τις υπαίθριες – λαϊκές αγορές, οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.