ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Παλεύει με τα κύματα η αγορά – Στα όριά τους οι επαγγελματίες

Στέφανος Μαχτσίρας12 Ιανουαρίου 2021

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που βιώνει η αγορά, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης καθώς οι αντοχές τους εξαντλούνται. Το προσωρινό(;) απαγορευτικό, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και στο click away που αποτελούσε μία σανίδα σωτηρίας για το λιανεμπόριο, σφίγγει και άλλο τη θηλιά στον λαιμό του χειμαζόμενου μικρομεσαίου επιχειρείν.

Μπορεί η συνέχιση του σφραγίσματος της οικονομικής δραστηριότητας να κρίθηκε επιβεβλημένη από τους λοιμωξιολόγους, απόρροια της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο με τα μαγαζιά κλειστά η αγορά ψυχορραγεί και η αβεβαιότητα σκιάζει το μέλλον.

Καταβαράθρωση εσόδων, ανεξόφλητες υποχρεώσεις και έλλειψη ρευστότητας (αν και η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει βοηθήσει σημαντικά), «γονατίζουν» την πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, χθες ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις (προς το παρόν μόνο ηλεκτρονικά), που αναμένεται να διαρκέσουν ως το τέλος του Φλεβάρη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης. Οι μειώσεις στις τιμές αναμένεται να ξεπεράσουν το 50% σε μία προσπάθεια να σωθεί ένα μέρος του χαμένου τζίρου αλλά και να μειωθεί το στοκ που έχουν συσσωρεύσει τα μαγαζιά.

Υπολογίζεται πως τα έσοδα κατά την περίοδο των εκπτώσεων, διαμορφώνονται σε 5-6 δισ. ευρώ. Με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, άγνωστο είναι το ύψος στο οποίο θα κυμανθεί ο φετινός τζίρος.

Η αβεβαιότητα «σκοτώνει» την αγορά

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά, οι εκπτώσεις ξεκίνησαν με κλειστά μαγαζιά, δεν ξέρουν επιχειρηματίες και καταναλωτές τι ισχύει. Πολλές επιχειρήσεις δε θα επιβιώσουν, τα πάντα είναι στον αέρα», σημειώνει η α’αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρύσα Γεωργιάδου - Γρανούζη.

«Τα μέτρα στήριξης βοηθούν αλλά δεν αρκούν, πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη μέρα», προσθέτει.

«Το άνοιξε κλείσε είναι καταστροφικό για την αγορά ιδιαίτερα σε μία περίοδο εκπτώσεων, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και θα καταρρεύσουν», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην παροχή ρευστότητας, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα τώρα, και να θέλουν να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν», αναφέρει.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.