ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης για τα "Fake News" αναζητούν δημοσιογράφοι της πόλης

MakThes Team14 Ιανουαρίου 2019

Οι διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο των "Fake News" και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης, συζητήθηκε σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το GRESTART, Δίκτυο Διαλόγου για μια Σύγχρονη Ελλάδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη. 

«Η μάστιγα των fake news δεν είναι fake news» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και σε αυτήν συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, που μίλησαν με παραδείγματα και προτεινόμενες λύσεις για το φαινόμενο που εντείνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες.  

Την εφημερίδα «Μακεδονία» και το makthes.gr εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος Νίκος Οικονόμου. Αναφερόμενος στον Κλάας Ρελότσιους, που εξαπάτησε ακόμα και το μέσο που εργαζόταν, γράφοντας φανταστικές ιστορίες που τις παρουσίαζε ως ρεπορτάζ, ο Νίκος Οικονόμου ξεδίπλωσε το μέγεθος των διαστάσεων των fake news παγκοσμίως. «Λίγο πριν το τέλος του 2018 το Der Spiegel αναγκάστηκε να πει δημόσια το πιο τρανταχτό «mea culpa» στην πολυετή παρουσία του στον Τύπο. Δεν επρόκειτο απλά για ένα λάθος ή ένα ρεπορτάζ που δεν ήταν ακριβές. Το περιοδικό απολογήθηκε στους αναγνώστες του για κατά συρροή ψεύτικα και κατασκευασμένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου και συντάκτη του, Κλάας Ρελότσιους. Η ειρωνεία είναι ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος στα 32 του χρόνια έχει βραβευθεί με δεκάδες ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία ως κορυφαίος ρεπόρτερ, ενώ κείμενά του είχαν δημοσιευθεί εκτός από το «Spiegel» σε καταξιωμένες εφημερίδες, όπως η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, οι γερμανικοί Financial Times Deutschland, η αριστερή Taz και η συντηρητική Die Welt, το περιοδικό της Sueddeutsche Zeitung και η ιστοσελίδα «Zeit on line». Ο ίδιος ο Ρελότσιους κατάφερνε να παραπλανά τους ανωτέρους του, μέχρι που ένα email από την αμερικανική Αριζόνα τάραξε για πρώτη φορά τα νερά του «Spiegel» ανέφερε ο δημοσιογράφος της «Μακεδονίας», θέλοντας να υποδείξει μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι επιδράσεις των fake news και της ματαιοδοξίας κάποιων ανθρώπων.


«Ελπίζω στο μέλλον να μη ζήσουμε τέτοιες ψεύτικες δημοσιογραφικές ιστορίες στην Ελλάδα. Εμείς εδώ στον δημοσιογραφικό όμιλο της Μακεδονίας, όπου έχω την τιμή να εργάζομαι εδώ και πέντε μήνες, έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στα fake news. Αν όμως δούμε στην Ελλάδα τέτοιες ιστορίες εύχομαι να υπάρξουν τέτοιες καθαρές συγγνώμες και από ελληνικές εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές και ειδησεογραφικά σάιτ» κατέληξε ο Νίκος Οικονόμου στην τοποθέτησή του.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ο Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Υπότροφος της GOOGLE και οι δημοσιογράφοι Βαγγέλης Πλάκας, Γιώργος Χατζηλίδης, Βαγγέλης Στολάκης, Τάσος Ασλανίδης, Δημήτρης Συρμάτσης, Σοφία Παπαδοπούλου και η Μαρία Σαμολαδά.

Όλοι οι δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας τα ΜΜΕ που εργάζονται δήλωσαν πως ευθύνες για τα fake news έχουν και αυτοί που τα γράφουν αλλά και το κοινό που τα διαβάζει και τα κοινοποιεί, χωρίς να ελέγξει το μέσο και ποιος είναι αυτός που τα γράφει. Ως τρόπος αντιμετώπισης, οι ομιλητές πρότειναν να υπάρχουν κυρώσεις και έλεγχος για τις ιστοσελίδες που γράφουν fake news αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να γυρίσουν στην παραδοσιακή δημοσιογραφία ελέγχοντας τις πηγές και διασταυρώνοντας πληροφορίες.  








 



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.