ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βραβεύτηκαν οι 64 καλύτερες πρακτικές ασκήσεις φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ

Έλενα Καραβασίλη23 Σεπτεμβρίου 2022

Οι καλύτερες πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα έτη 2019-2020 και 2020-2021, βραβεύτηκαν σε τελετή που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Διακρίθηκαν συνολικά 64 φοιτητές και φοιτήτριες που έκαναν πρακτική άσκηση για τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020 – 2021. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο, ωστόσο λόγω κορονοϊού τα προηγούμενα δύο έτη, δεν υλοποιήθηκε.

Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ΑΠΘ «τρέχει» από το 1997, με στόχο την ουσιαστική επαφή των φοιτητών με τους εν δυνάμει χώρους απασχόλησης.

Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης που γίνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, και μπορεί να έχει διάρκεια από 1 έως 3 μήνες ανάλογα με το τμήμα, επιτυγχάνεται η ενημέρωση των φοιτητών για τις τάσεις της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων καθώς και στη διοχέτευση στην αγορά εργασίας πτυχιούχων με επαγγελματική πείρα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από το 2016 χρηματοδοτείτε από το ΕΣΠΑ ενώ μέχρι πρότινος χρηματοδοτούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ.

Από κάθε τμήμα, εκ των 39 τμημάτων του ΑΠΘ, βραβεύτηκε ένας φοιτητής – φοιτήτρια για κάθε έτος και ο αντίστοιχος φορέας υποδοχής πρακτικής άσκησης, για τα αντίστοιχα έτη. Ο κ. Αντώνιος Κορωναίος ιδρυματικά υπεύθυνος έργου, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, περιγράφει στο makthes.gr ότι η διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται είναι η εξής: οι φοιτητές αξιολογούνται από τον επόπτη τους στον φορέα όπου ασκούν την πρακτική άσκηση και από τον επόπτη καθηγητή τους, μέσω ranking system 16 ερωτήσεων. «Η καλύτερη βαθμολογία βραβεύεται και για την καλύτερη πρακτική. Ρόλο παίζουν και τα σχόλια που γράφει ο επόπτης, όπου ενδέχεται να υπάρχει και μια καινοτόμα πρακτική για παράδειγμα, όπου εκεί φυσικά αξιολογείται ανάλογα».

Ο κ. Κορωναίος εξηγεί ότι ο φοιτητής που διακρίθηκε ήταν ιδιαίτερα συνεπής ως προς το ωράριο και τις αρμοδιότητες που του ανατέθηκαν. «Η απόδοσή του κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα ενώ τόσο η συμπεριφορά του όσο και η συνεργασία του με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο φορέα ήταν άριστη. Απόρροια των παραπάνω ήταν η πρόσληψή του στο φορέα μετά το τέλος της Πρακτικής Άσκησης όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι και σήμερα».


Τα 39 Τμήματα του Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι: Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Βιολογίας, Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Θεσσαλονίκη), Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Σέρρες), Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Θεάτρου, Θεολογίας, Ιατρικής, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Μαθηματικών, Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Νομικής, Οδοντιατρικής, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πληροφορικής, Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών και Ψυχολογίας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.