ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα φαβορί και οι «μικροί» κρίνουν το αποτέλεσμα

Φανή Σοβιτσλή26 Μαΐου 2019

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για τους υποψήφιους που δίνουν τη μάχη στους δήμους και την περιφέρεια, καθώς σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες, και κάποιοι θα χαιρετούν με το σήμα της νίκης και άλλοι θα μετρούν τις μέρες αλλά και τις δυνάμεις τους για τη μάχη του δευτέρου γύρου.

Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, πλην του κεντρικού, στη συντριπτική πλειονότητα των 13 δήμων ελάχιστοι υποψήφιοι φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν τη νίκη στον πρώτο γύρο με το 50% συν ένα των ψήφων. Ειδικότερα πρόκειται για τέσσερις - πέντε δήμους, δυο στην ανατολική και άλλους τρεις στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η εβδομάδα που θα ακολουθήσει στους υπόλοιπους εννιά δήμους θα είναι στην κυριολεξία αγώνας αντοχής, καθώς οι μονομάχοι που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα χρειαστούν δυνάμεις και όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους, καθώς ένας θα κερδίσει το δημαρχιακό θώκο.

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ο χάρτης της αυτοδιοίκησης στους δήμους και την περιφέρεια δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, καθώς σχεδόν τα ίδια πρόσωπα διεκδικούν την επανεκλογή τους, πλην των δήμων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνας, όπου οι νυν δήμαρχοι αποφάσισαν να τερματίσουν την αυτοδιοικητική τους πορεία με τη λήξη της θητείας.

«Εισιτήριο» από την πρώτη Κυριακή

Οι δήμοι που πιθανολογείται ότι θα εκλέξουν δήμαρχο την πρώτη Κυριακή είναι οι: Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Βόλβης και Νεάπολης - Συκεών. Αυτό σημαίνει ότι οι νυν δήμαρχοι Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Λάζαρος Κυρίζογλου, Διαμαντής Λιάμας και Σίμος Δανιηλίδης αναμένεται να πάρουν το εισιτήριο για ακόμη μία τετραετία.

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που διεκδικεί για έκτη φορά το δημαρχιακό θώκο και είναι από τους δημάρχους που σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις εκλέγονταν με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 60%). Έδωσε και αυτήν τη φορά τον προεκλογικό του αγώνα, έχοντας στο πλευρό του παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, αλλά και νέα πρόσωπα που φιλοδοξούν να κατακτήσουν ένα από τα έδρανα του νέου δημοτικού συμβουλίου. Με τον κ. Καϊτεζίδη θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελένη Ρουσάκη, Γιώργος Αντωνόπουλος, Οδυσσέας - Τζαμάλ - Μαάιτα και Κωνσταντίνος Καρπούζης.

Στο δήμο Θέρμης ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος θα δώσει τη μάχη για έκτη συνεχή φορά, ενώ θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί, παρά την πολυετή του θητεία. Ήδη ολοκλήρωσε τον προεκλογικό του αγώνα, οργώνοντας τα 17 χωριά των τριών δημοτικών ενοτήτων: Θέρμης, Βασιλικών και Μίκρας. Τη μάχη κόντρα στον κ. Παπαδόπουλο θα δώσουν οι: Άννα Τσιφτελίδου, Θεοφάνης Καρκατζούνης, Δημήτρης Βλαχομήτρος, Κώστας Μπίκος και Χρήστος Φάσσας.

Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης φαβορί θεωρείται ο νυν δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος διεκδικεί για πέμπτη φορά το δημαρχιακό θώκο. Η επανεκλογή του με βάση και τις τελευταίες μετρήσεις είναι σχεδόν δεδομένη, ενώ φέρεται ότι θα εκλεγεί με σημαντική διαφορά από τον αντίπαλο του Γιώργο Κυριλίδη. Κόντρα στον νυν δήμαρχο κατεβαίνουν και οι: Ιωάννης Νοτάκης, Ηλίας Σμήλιος και Σοφία Καρασαρλίδου.

Στο δήμο Βόλβης σίγουρη φαίνεται ότι θα είναι η νίκη σε λίγες ώρες για το νυν δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα, επικεφαλής της παράταξης «Βόλβη Μπροστά». Οι μετρήσεις μάλιστα δείχνουν ότι δεν απειλείται από τους άλλους υποψηφίους, τους Δημήτρη Στοΐτσα, επικεφαλής του συνδυασμού «ΒΟΛΒΗ Ισχυρός Δήμος», Ιωάννη Βαλερή επικεφαλής του συνδυασμού «Τα Πάντα για τη Βόλβη», Βασίλης Ζωγράφος και Θεοχάρης Ελευθεριάδης, από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Βόλβης», οι οποίοι θα μοιραστούν τη δημαρχία σε περίπτωση εκλογικής νίκης και η Βάσω Πολυζωίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, ισχυρό χαρτί παραμένει ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τον οποίο οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι διασφαλίζει μια άνετη νίκη, καθώς είναι αρκετά μπροστά από το βασικό του αντίπαλο Λάζαρο Ωραιόπουλο. Ο τελευταίος πάντως έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς κατάφερε να συγκροτήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στόχος του είναι να διεμβολίσει το κ. Δανιηλίδη, περνώντας στο δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή. Τη μάχη αύριο θα δώσουν και οι: Ηλίας Ζάχαρης, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, Χαράλαμπος Βέλλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ιωάννης Λαφήρας, που εκπροσωπεί κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες

Μάχη στο Β’ γύρο σε οκτώ δήμους

Στο Β’ γύρο των εκλογών αναμένεται να περάσουν οκτώ δήμοι της Θεσσαλονίκης, παρότι σε δυο τρεις από αυτούς υπάρχουν ισχυρές υποψηφιότητες, ωστόσο λόγω των πολλών συνδυασμών, το πιο πιθανό είναι να μην καταλάβουν το απαιτούμενο ποσοστό ασφαλείας.

Στο δήμο Καλαμαριάς, ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης εμφανίζει σαφές προβάδισμα έναντι των βασικών του αντιπάλων Άρη Τεμεκενίδη και Γιάννη Δαρμανέλη, ενώ τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι μπροστά με αρκετές μονάδες διαφορά από τον δεύτερο.

Ωστόσο, μεγάλη είναι η δυναμική που έχει αναπτύξει και ο κ. Τεμεκενίδης, επικεφαλής της «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», ο οποίος φαίνεται να κάνει τη διαφορά, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη του οποίου είχε κατεβεί το 2014 είναι σήμερα διασπασμένος.

Με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος κατεβαίνει για πρώτη φορά ο Δημήτρης Αρκούδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμαριά Αλλιώς». Πρόκειται για έναν από τους νεότερους υποψηφίους που κατάφερε ήδη να κάνει την έκπληξη, καθώς έδωσε τον προεκλογικό του αγώνα με θέσεις και φρέσκιες ιδέες, ποντάροντας στην ψήφο των νέων πολιτών του ευρύτερου αριστερού χώρου.

Η εκλογική μάχη αναμένεται να είναι ντέρμπι και θεωρείται βέβαιο ότι η νίκη θα κριθεί στο β’ γύρο στους δήμους Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Δέλτα και Λαγκαδά.

Στον Θερμαϊκό οι μετρήσεις δείχνουν ότι στο β’ γύρο θα περάσουν ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης και ο βασικός του αντίπαλος Γιώργος Τσαμασλής, με το οποίο εξάλλου κονταροχτυπήθηκαν και το 2014. Ο δήμαρχος θα δυσκολευτεί να πάρει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, καθώς εκτιμάται ότι οι επιδόσεις του δεν είναι πιθανότατα ικανές να του εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Τσαμασλής από την πλευρά του έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και οδεύει στη μάχη πιο έτοιμος, καθώς έφτιαξε ακόμη καλύτερη μαγιά από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ κατάφερε να στήσει ένα πιο διευρυμένο ψηφοδέλτιο, σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους και όχι μόνο από τη ΝΔ, από όπου προέρχεται.

Στο δήμο Παύλου Μελά η εκλογική αναμέτρηση θα είναι εξίσου δύσκολη, και αυτήν τη φορά στο β’ γύρο ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναμένεται να περάσει με το Γιώργο Λίλτση, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή».

Ισχυρό χαρτί ωστόσο θεωρείται μοναδική γυναίκα υποψήφια στο δήμο Παύλου Μελά, Σίσσυ Φραγκοπούλου, ένα νέο πρόσωπο που θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει την έκπληξη. Η παράταξή της, «Προοδευτική Συμμαχία για το Δήμο Παύλου Μελά», αποτελεί τη σύμπραξη εννέα εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις. Τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως η κ. Φραγκοπούλου στον πρώτο γύρο εξασφαλίζει διψήφιο ποσοστό, ενώ κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της στη μάχη της δεύτερης Κυριακής, εφόσον αποφασίσει να συμμαχήσει με έναν από τους δύο.

Δύσκολη προμηνύεται η μάχη και στο δήμο Δέλτα, όπου εκτιμάται ότι στο β’ γύρο των εκλογών τη θέση των δυο μονομάχων διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος, ο Γιώργος Γλώσσης και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος είχε δυναμική εκκίνηση. Πάντως διαφορετικές δημοσκοπήσεις φέρνουν αντιμέτωπους στο β’ γύρο δυο… δίδυμα: τους Ε. Φωτόπουλο και Γ. Γλώσση και Γ. Ιωαννίδη και Γ. Γλώσση.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του νεαρού υποψηφίου Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου, ο οποίος θήτευσε στην αυτοδιοίκηση, καθώς ήταν εκλεγμένος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Μ. Μπόλαρη. Οι μετρήσεις δείχνουν πως παρότι αουτσάιντερ, θα καταφέρει να αποσπάσει διψήφιο ποσοστό στην αναμέτρηση της Κυριακής, καθώς κινήθηκε δυναμικά και φαίνεται να κερδίζει κυρίως τους νέους ψηφοφόρους.

Στον Λαγκαδά τη μάχη του β’ γύρου αναμένεται να δώσουν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Ταχματζίδης. Ο τελευταίος φαίνεται ότι έχει προβάδισμα, καθώς προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την πρωτιά του στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου το 2014 είχε εκλεγεί πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς με την παράταξη του Α. Τζιτζικώστα.

Από τα δύο στελέχη της παράταξης του νυν δημάρχου Γ. Καραγιάννη, που διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο, Νίκη Ανδρεάδου και Θεόδωρος Τζιαμπάζης, η πρώτη εμφανίζεται να κάνει τη διαφορά, ενώ δυνατό χαρτί είναι η Μαρκέλλα Ταυρίδου, η οποία έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και το 2014 η παράταξή της εκλέχθηκε τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά, πίσω από τις παρατάξεις Καραγιάννη και Αναστασιάδη.

Και στο δήμο Χαλκηδόνας η εκλογή δημάρχου θεωρείται πολύ δύσκολη από την πρώτη. Σαφές προβάδισμα φαίνεται ότι έχουν ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Κώστας Σαραφίδης, ενώ δυναμικά κινήθηκε και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, στο β’ γύρο αναμένεται να περάσουν οι δυο πρώτοι.

Από τις πιο δύσκολες μάχες θα είναι αυτές που θα δοθούν στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, καθώς εκτός από την πληθώρα υποψηφίων, τα πρόσωπα που είναι επικρατέστερα για το δημαρχιακό θώκο προέρχονται, αφενός από την ίδια παράταξη, αφετέρου από τον ίδιο κομματικό χώρο.

Στην πρώτη περίπτωση ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας κινήθηκε οργανωμένα και δυναμικά, και στις δυο περιοχές, επιχειρώντας όλο το προηγούμενο διάστημα να ανακόψει τη δυναμική του Γιάννη Καμαρινού (ΝΔ), πρώην στενού του συνεργάτη και στελέχους της παράταξής του, που φαίνεται ότι θα είναι ένας από τους δυο που θα περάσει στο β’ γύρο. Έκπληξη ωστόσο αποτελεί ο Κλεάνθης Μανδιαλλιανός (εκλέχθηκε από τη σύμπραξη των δυο παρατάξεων του Σ. Λαφαζανίδη (ΝΔ) και Κ. Σωτηράκη), τον οποίο οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μπροστά, σε σημείο που να απειλεί τους δυο πρώτους.

Στο Ωραιόκαστρο η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε επτά υποψηφίους, ωστόσο τρεις είναι αυτοί που φαίνεται ότι παλεύουν για το β’ γύρο. Ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, με βάση τις μετρήσεις κουβαλά μεγάλη φθορά και φαίνεται ότι απειλείται, ενώ ισχυρό προβάδισμα έχουν οι Παντελής Σκαρλάτος και Παντελής Τσακίρης, που θεωρούνται φαβορί για τη δεύτερη Κυριακή. Τη μάχη θα δώσουν επίσης και οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γρηγόρης Εδιρνέλης, Ανέστης Πολυχρονίδης και Γιώργος Θέμελης.

Με τον… αέρα του νικητή ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Η εκ νέου υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός από πολύ ισχυρή, είναι από τις λίγες που δεν απειλείται από τους άλλους υποψηφίους, αλλά ίσως μόνο από το αριθμό τους που φτάνουν συνολικά τους δέκα. Ο περιφερειάρχης θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί και οδεύει στη κάλπη ήδη με τον αέρα του νικητή. Οι πλέον πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, που του δίνει βάσιμες ελπίδες εκλογής από την πρώτη Κυριακή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο του νυν περιφερειάρχη είναι ανανεωμένο σχεδόν κατά 70% - 80% σε σχέση με το 2014, με πρόσωπα που στην πλειονότητά τους είναι νέα.

Ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» ολοκλήρωσε τον προεκλογικό του αγώνα πριν από λίγες μέρες, κλείνοντας την αυλαία από τους περιαστικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, την έδρα της ΠΚΜ. Όλο το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκε με φορείς και πολίτες στους κατά τόπους νομούς, συζητώντας και ακούγοντας τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Δεύτερο, αλλά μεγάλη διαφορά, δείχνουν οι μετρήσεις τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος φαίνεται να έχει αυξήσει τα ποσοστά του το τελευταίο διάστημα, ενώ ακολουθούν ο Χρήστος Παπαστεργίου, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που έδωσε δυναμικά την προεκλογική μάχη ως επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Χαραλαμπίδου το 2014 είχε ηγηθεί συνδυασμού που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει ποσοστό 11,74%, είχε εκλέξει τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους, ωστόσο το 2015 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στη ΛΑΕ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26 Μαΐου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.