ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η ανατροπή

Ιάσων Μπάντιος07 Ιουλίου 2019

Με ανάδειξη του αριστερού προφίλ τους επιχείρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες πριν οι κάλπες ανοίξουν να αναδείξουν τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» τις τελευταίες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές σήκωσαν την αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη της γύρω από τα θέματα της οικονομίας, της εργασίας αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά και την ανάδειξη των επιστολών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την περίοδο διακυβέρνησής του.

Μετά την ήττα των ευρωεκλογών, κύριο μέλημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαφή, πολιτικά και επικοινωνιακά, με τη μερίδα του εκλογικού σώματος που εμπιστεύθηκε και ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στις περασμένες ευρωεκλογές επέλεξε την αποχή ή κάποιο μικρότερο κεντροαριστερό ή αριστερό κόμμα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πάτρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. «Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ’ όλα θέμα συνείδησης», είπε και ζήτησε να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά «τι έζησε ώς το 2014 και πώς είναι η χώρα σήμερα, ελεύθερη από τα δεσμά του ΔΝΤ, των δανειστών, και να συγκρίνει με ψυχραιμία και με λογική, να κρίνει». «Συζητάμε με κάθε πολίτη, είτε είναι αριστερός είτε είναι δεξιός, είτε είναι κεντρώος», είπε και τόνισε πως «την επόμενη Κυριακή βάζουμε πρώτα τη ζωή μας. Πρώτα την Ελλάδα. Πρώτα τον άνθρωπο. Και γυρίζουμε το παιχνίδι».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε άδεια ταμεία και τώρα έχουν πάνω από 35 δισ., που είναι οι θυσίες του λαού. Ζήτησε να μην παραδοθούν τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το λεηλάτησαν και είπε ότι «σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε με έμφαση ότι η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 και πως είχε προηγηθεί καταστροφή με ευθύνη των «πρωθυπουργών της χρεοκοπίας» «και τώρα που εμείς καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, είναι πάλι εκεί όλοι αυτοί, να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας τη ζητάνε πίσω».

Σχολίασε δε ότι «δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ ότι εμείς καθαρίσαμε τη χώρα από τα δικά τους άπλυτα και πετύχαμε εκεί που επέτυχαν αυτοί, αλλά κυρίως ότι εμείς που το καταφέραμε αυτό δεν μεγαλώσαμε στα σαλόνια της εξουσίας, δεν πήγαμε στα δικά τους κολέγια, δεν γεννηθήκαμε πρίγκιπες».

«Η πιστοληπτική γραμμή Μητσοτάκη σημαίνει νέο μνημόνιο»

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αποδημήσουν και να μεταφράσουν το νεοφιλελεύθερο, όπως τονίζουν, πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με αφορμή τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή με τη ΝΔ και δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου, περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο μνημόνιο για τη χώρα.

«Την Κυριακή αποφασίζουμε να κρατήσουμε σφιχτά στα δικά μας τα χέρια τη κυριαρχία της πατρίδας μας, που την κερδίσαμε με τόσους κόπους», γιατί, όπως είπε, «αν βάλουν χέρι στις θυσίες μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα μνημόνια». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «σχέδιό τους είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή αυτό που ήθελε ο κ. Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε». Σημείωσε μάλιστα ότι «πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο. Να λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

Σε σχέση με τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το «κύμα μεταρρυθμίσεων που μας κρύβει επιμελώς» θα είναι «νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος, απολύσεις στο δημόσιο και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι ως προς το ασφαλιστικό η ΝΔ δεν αποκαλύπτει τι θα κάνει, «γιατί ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες πολλών δισ. με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Τους έχουν τάξει τις εισφορές των εργαζομένων για να τις τζογάρουν στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα, αφήνοντας μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, 1,3 εκατ. ανθρώπους χωρίς επικουρική σύνταξη».

«Εθνική σκευωρία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα βρέθηκε για ακόμη μια φορά και η Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή τη δημοσίευση επιστολών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την περίοδο διακυβέρνησής του το 2005.

Χαρακτηριστική της έντασης η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση τόλμησε με γενναιότητα και πατριωτισμό, «την ώρα που οι υποκριτές της δεξιάς, οι πατριδοκάπηλοι έστηναν μια άθλια εθνική σκευωρία που τούτες τις μέρες αποκαλύπτεται. Αυτοί που είχαν παραδώσει από το 2005 το όνομα, αυτοί που δεν είχαν βάλει κανένα όρο για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και δέχονταν το Μακεδονία παντού, μέσα έξω».

«Έστησαν ένα απίστευτο γαϊτανάκι υποκρισίας, παριστάνοντας τους μακεδονομάχους. Δίχασαν τον ελληνικό λαό, για να πάρουν μια χούφτα ψήφους. Πότισαν με εθνικιστικό δηλητήριο τη νέα γενιά. Και σήμερα αντί να παριστάνουν ακόμα τους μακεδονομάχους, κάνουν το κινέζο, δεν λένε κουβέντα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στο στόχαστρο και το ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν δριμεία κριτική στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τη στάση της απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Εξάλλου στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας και της συμπόρευσης με πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας είναι εδώ και καιρό έντονη.

Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος τις τελευταίες ημέρες στους προοδευτικούς πολίτες και ιδιαίτερα προς τους ψηφοφόρους του «παλιού ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ότι «η σημερινή ηγεσία της μετεξέλιξής τους, του ΚΙΝΑΛ, έχει ήδη συμφωνήσει να στηρίξει την επόμενη μέρα για κυβέρνηση τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό και έχει συμφωνήσει με αντάλλαγμα το κούρεμα των θαλασσοδανείων και των δύο κομμάτων που ξεπερνάνε τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ανίερη συμμαχία στην πλάτη των προοδευτικών πολιτών, στην πλάτη των ίδιων των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ» και ζήτησε από τους προοδευτικούς πολίτες να συνταχθούν με τον «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» για την ανατροπή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6-7 Ιουλίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.