ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εσωκομματικές ζυμώσεις ενόψει Συνεδρίου

Ιάσων Μπάντιος07 Νοεμβρίου 2021

Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται εσωκομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Θεσσαλονίκη, καθώς μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και τον προσδιορισμό της προσυνεδριακής διαδικασίας οι εσωκομματικές τάσεις του τοπικού κόμματος ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους.

Η προεδρική τάση της Κίνησης Μελών πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη μαζική σύσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο Χρ. Τσακίρης στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκε η πολιτική επικαιρότητα, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η προετοιμασία της τάσης ενόψει του 3ου Συνεδρίου στις αρχές του νέου έτους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εισηγήθηκαν οι Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς, ενώ τον συντονισμό της σύσκεψης είχε το μέλος της γραμματείας του τοπικού κόμματος και πρώην συντονιστής του, Χρήστος Δουίτσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η βουλεύτρια Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Κίνηση Μελών στη Θεσσαλονίκη, καθώς επιχειρεί διευρύνσεις και νέες συμμαχίες με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της πόλης, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι βουλευτές Χρήστος Γιαννούλης και Γιάννης Αμανατίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι στόχοι της προεδρικής τάσης για το Συνέδριο, όπως η ενίσχυση της νέας καμπάνιας εγγραφής μελών του κόμματος, η μαζική συμμετοχή των μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στην εκλογή συνέδρων. Πεποίθηση της Κίνησης Μελών είναι πως όσο πιο ανοιχτή είναι η λειτουργία του κόμματος στην κοινωνία, τόσο πιο εδραιωμένη θα είναι και η παρουσία του κόμματος σε αυτή.

Σε σχέση με τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης στελέχη της Κίνησης Μελών που συμμετείχαν στη σύσκεψη ανέφεραν στη «ΜτΚ» ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συντάσσεται με την Κίνηση Μελών, παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές έχασε την πλειοψηφία των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και τη θέση του συντονιστή του κόμματος.

Σε κίνηση βρίσκεται και η δεύτερη προεδρική τάση της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας (ΡΕΝΕ), η οποία προετοιμάζεται για την συνέλευση της το ερχόμενο δεκαήμερο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χαραχθεί η στρατηγική τους για το προσεχές διάστημα.

Από την μεριά της η εσωτερική αντιπολίτευση της Ομπρέλας πραγματοποιεί πολύ πιο συχνά συναντήσεις, σε σχέση με τις δύο προεδρικές τάσεις. Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των κεντρικών στελεχών Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Λάμπρου.

Κατά τη διαδικτυακή συνάντηση της Ομπρέλας Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες που πρέπει να υπάρξουν ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την αναγκαία χρήση της κάρτας μέλους και της ταυτότητας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των μελών, καθώς και για την αποφυγή παρατυπιών που έχουν υπάρξει στο παρελθόν.

Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» στέλεχος της Ομπρέλας, «πρέπει να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες του Συνεδρίου», ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα «Συνέδριο καμπής», καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόμμα πρέπει να επιμείνει στις αριστερές ριζοσπαστικές του θέσεις, για εμάς η διεύρυνση δεν ταυτίζεται με την μεταγραφολογία, αλλά εννοείται ως διεύρυνση στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν τα νέα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά. Τα τελευταία δύο χρόνια τα στελέχη που προσχώρησαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν ενιαία στάση και έκφραση στα εσωκομματικά πράγματα.

Μεγάλο μέρος των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας ταυτίζεται με την Κίνηση Μελών, στην οποία συμμετέχουν οι Χρ. Σπίρτζης, Ν. Παππάς, Κ. Ζαχαριάδης, Ρ. Δούρου κ.α., άλλα στελέχη της κεντροαριστεράς συμμετέχουν και παρακολουθούν την ΡΕΝΕ των Α. Κοτσακά, Ν. Σκορίνη και Π. Ρήγα, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που δεν εκφράζονται από καμία από τις τάσεις, και ενεργούν αυτόνομα και μετωπικές συμμαχίες, όπου και εφόσον χρειάζεται.

Όπως είναι φυσικό, κατά την προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν αρκετές φορές, καθώς το Συνέδριο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική και την πορεία του κόμματος για τα επόμενα χρόνια. Εκτός εσωκομματικής «κουζίνας» αναμένεται να βρεθούν τα στελέχη του κόμματος που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» και επιλέγουν να μην πάρουν θέση στα εσωκομματικά, όπως οι Εφ. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης, Ν. Ηλιόπουλος κ.ά.

«Η διαπλοκή στηρίζει Μητσοτάκη»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι χωρίς τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Star Κεντρικής Ελλάδος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς «τις φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι», ενώ χαρακτήρισε ψίχουλα την προαναγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, ζητώντας παράλληλα να γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

«Αν δεν υπήρχε η διαπλοκή και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τον στηρίζει δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Τα νοικοκυριά βλέπουν αυξήσεις τρομακτικές στους προϋπολογισμούς τους και ο ίδιος κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Παρασκευή για ακόμη μια φορά την πληγωμένη από τις καταστροφικές πυρκαγιές Εύβοια. Συνομίλησε με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις πυρκαγιές, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Πλεύρη - Γεωργιάδη, είναι πλέον φανερό ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να διαχειριστεί την πανδημία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», επισημαίνοντας ότι «η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Νοεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.