ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο Economist: Οι μεταρρυθμίσεις λέξη- κλειδί στις τοποθετήσεις των ομιλητών

MakThes Team16 Ιουλίου 2019

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η μείωση του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας δόσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας και του επιτοκίου καθώς και η διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βοηθήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τέσσερις προτεραιότητες οι οποίες είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο - επενδυτικό και φιλο - εξαγωγικό πρόσημο, η τόνωση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στην υιοθέτηση κινήτρων για την στήριξη της οικογένειας και στην προώθηση προγραμμάτων για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων για τους μακροχρόνια άνεργους.

Ο Χ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι “η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από πολιτική σταθερότητα, από συνθήκες ασφάλειας, από αυξανόμενες βεβαιότητες, από μειούμενους κινδύνους, από αυξανόμενη αξιοπιστία, από αυξανόμενους βαθμούς ελευθερίας, από κλίμα δημιουργίας, από κοινωνική δικαιοσύνη. Κεντρικός στρατηγικός στόχος μας είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αλληλεγγύη στους ασθενέστερους”.

Στο σημείο αυτό έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική της επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις. “Με οδηγό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και την προσωπική μου πεποίθηση, δεν μηδενίζω το έργο κανενός, και βεβαίως ούτε του προκατόχου μου” τόνισε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα οι προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου όπως τις περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:

Πρώτη προτεραιότητα: Μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η μεταρρύθμιση: ▪ Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

▪ Θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών. ▪ Θα ενσωματώνει τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

▪ Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. ▪ Θα ενισχύει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

▪ Θα αίρει στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από κακή νομοθέτηση. ▪ Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση. Δεύτερη προτεραιότητα: Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο.

▪ Με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος. ▪ Με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

▪ Με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό. ▪ Με δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού Κράτους, με απλούστερες δομές και σαφείς αρμοδιότητες, με ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγηση.

Κράτος το οποίο θα εποπτεύει την αγορά με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και μηχανισμούς. Και με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, επιδεικνύοντας αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Τρίτη προτεραιότητα: Η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. ▪ Με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

▪ Με καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. ▪ Με σημαντική μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

▪ Με σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης. Τέταρτη προτεραιότητα: Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.

▪ Με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. ▪ Με την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας.

▪ Με την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους. Εξηγώντας το πλαίσιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες αυτές ο Χ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι “εδράζονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης της ποσότητας και βελτίωσης της σύνθεσης και της ποιότητας του πλούτου της χώρας, με επενδυτική πανστρατιά, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Σχέδιο που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και προκοπή, αλλά και τη συλλογική ευημερία. Σχέδιο που θα στοχεύει σε ένα καλύτερο Κράτος, με την οικοδόμηση μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας, το οποίο θα μεριμνά για τη διαφανή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σχέδιο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας γνώσεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, με διεύρυνση των επιλογών, μέσα από ένα σύστημα ανοικτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Σχέδιο που θα αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων.

Σχέδιο που θα βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης. Σχέδιο που θα επιδιώξει τη επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν.

Σχέδιο που θα οδηγεί στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Σχέδιο που θα διασφαλίζει τη συστηματική, ασφαλή και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, όπως ξεκινήσαμε να πράττουμε αυτές τις ημέρες.

Σχέδιο που θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σχέδιο που θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα”.

Η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας. Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Καλοδεχούμενη η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης 

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι καλοδεχούμενη, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, επισημαίνοντας ότι εάν και η κυβέρνηση μόλις εκλέχθηκε και οι λεπτομέρειες πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας προσεχώς, από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικό ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. «Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση που συνέταξε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι προκύπτει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν διασφαλίζεται η συνέπεια μεταξύ υλοποιηθέντων μέτρων και δεσμεύσεων της χώρας. Κάποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και να υπονομεύσουν τις προηγούμενους μεταρρυθμίσεις, όπως οι αυξήσεις των δαπανών, τόνισε. Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντικό να παραμείνει η χώρα σε μεταρρυθμιστική τροχιά και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, πρόσθεσε.

Η πρώτη προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η ανάπτυξη παράλληλα με την τήρηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προς την κατεύθυνση των αναπτυξιακών μέτρων, ο επικεφαλής του EMΣ προτείνει τις εξής κατευθύνσεις: Διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: Δεν πρέπει να αναιρεθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, όπως στην αγορά εργασίας. Τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για παράδειγμα, θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, δεδομένων μάλιστα των ανησυχητικών δημογραφικών προοπτικών της χώρας. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μέτρα που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα και θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις, όπως μέσω της μείωσης του χρόνου αναμονής στα δικαστήρια και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων: Είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Θωράκιση του τραπεζικού κλάδου: Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό κλάδο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών: Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις.

Μέτρα με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα: Οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στους λιγότερο ευνοημένους, όπως οι νέοι όπου τα ποσοστά φτώχειας είναι αυξημένα.

Γ. Κουμουτσάκος

Την ιδεολογική θέση, από την οποία εκκινεί η πολιτική της νέας κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνυπάρχει με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. «Η δημοκρατική αυστηρότητα μαζί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η λύση», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατική αυστηρότητα προασπίζει τελικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί, όταν υπήρξε χαλάρωση είχαμε συνθήκες κολαστηρίου, όπως συμβαίνει στη Μόρια και το Βαθύ».

Μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση παράνομων μεταναστών, νόμιμων μεταναστών και προσφύγων, ανέφερευ ο ίδιος, δημιουργεί «κοινωνική αναταραχή», ενώ «έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις μία άνοδο της άκρας δεξιάς στις περιοχές αυτές» και την πιθανότητα να δημιουργηθεί «ένα εύφορο έδαφος για εξτρεμιστικά ή άλλα τρομοκρατικά στοιχεία και αυτή είναι μία μεγάλη, κοινή πρόκληση που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Στόχος της κυβέρνησης, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, ενώ θα υλοποιήσει και «ένα στιβαρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών». Σε αυτό το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε την πολιτική στήριξη της Ευρώπης, «όταν γίνονται προσπάθειες νόμιμων επιστροφών σε κράτη, τα οποία είτε λόγω κουλτούρας κυβέρνησης είτε λόγω των εσωτερικών τους ζητημάτων έχουν μία δυσκολία να ανταποκριθούν».

Σε εξωτερικό επίπεδο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τη σχέση της με την Ευρώπη «στη βάση δύο αρχών, της αλληλεγγύης, που δεν σου χαρίζεται, αλλά κερδίζεται, και της υπευθυνότητας, πώς εμείς θα διαχειριστούμε το δικό μας πρόβλημα, ώστε να μπορούμε να ζητάμε πιο αποτελεσματικά και καλά θεμελιωμένα αλληλεγγύη από τους εταίρους». Επίσης, τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι περιφερειακές συνεργασίες στη Μεσόγειο, με την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, «γιατί όλα τα κράτη της νότιας Ευρώπης πρέπει να μπορέσουν να διαμορφώσουν αποτελεσματικές πολιτικές», αλλά και θα αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, «ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση».

Στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του συνεδρίου του Economist, εάν η Ευρώπη αφήνει πίσω την αναποφασιστικότητα, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «στην Ελλάδα αφήσαμε πίσω την αναποφασιστικότητα με την εκλογή μίας νέας κυβέρνησης, που από τις πρώτες ημέρες και ώρες έδειξε ότι το μόνο που δεν θα τη χαρακτηρίσει είναι η αναποφασιστικότητα. Είναι μία στιβαρή και ρωμαλέα κυβέρνηση και αυτό ισχύει και για το θέμα της αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος». Ωστόσο, εκτός από σκληρή δουλειά είναι αναγκαία και «η καλή τύχη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές και διαστάσεις ασφάλειας». Ο κ. Κουμουτσάκος προέβλεψε, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται για μία κρίση που τελείωσε. Θα είναι εδώ για πολλά χρόνια, απλώς αλλάζει και θα έχει εξάρσεις ή μειώσεις».

Ματέο Ρέντσι

Η Ευρώπη χρειάζεται αξίες και όχι γραφειοκρατία, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Ρέντσι ξεκινώντας την ομιλία του αναφερόμενος στο φαινόμενο των λαϊκιστών στην Ευρώπη αλλά και το μέλλον αυτής καθ΄αυτής της Ευρώπης εκφράζοντας την ανησυχία του δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών πολλοί έλεγαν ότι οι Ευρωπαίοι επειδή είναι θυμωμένοι θα κερδίσουν οι λαϊκιστές. Δεν νίκησαν. Αν κανείς προσθέσει τις δυνάμεις του Σαλβίνι και της Λεπέν στην Ευρωβουλή είναι λιγότερο του 10%. Δεν ανησυχούμε για αυτό αλλά ανησυχώ για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι η Ευρώπη συναντά προκλήσεις. Πρέπει να χτίσουμε μία Ευρώπη ειρήνης και ευημερίας. Αν "κόψουμε" το όραμα κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τα πάντα».

Ο Ματέο Ρέντσι επανέλαβε πολλές φορές στην ομιλία του ότι η Ευρώπη διάγει μία περίοδο προκλήσεων ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την Ευρώπη αλλά πρέπει να πιστέψει στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση ο κ. Ρέντσι τόνισε: «εάν δεν δράσουμε τώρα για τη μεταναστευτική κρίση τότε αυτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια». Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του επανέλαβε ότι «η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται ένα νέο όραμα» και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την Ευρώπη λέγοντας ότι συζητά «τα μικρά» και εάν δεν αλλάξει, θα ηττηθεί.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε: «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη οράματος».

Βλαντιμίρ Σιζόφ

Για τις σχέσεις της Ρωσίας και της Ευρώπης προς τον νέο αιώνα, μίλησε το συνέδριο του Economist ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Σιζόφ.

Ο κ. Σιζόφ ξεκίνησε την ομιλία του, χαιρετίζοντας στα ελληνικά, καθώς όπως εξήγησε η Ελλάδα ήταν το πρώτο του διπλωματικό πόστο πριν από 40 χρόνια. Υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ έχει «τα πάνω της και τα κάτω της», ωστόσο σημείωσε ότι όταν οι σχέσεις δεν είναι καλές, δεν είναι προς όφελος των λαών.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι θα έχει ανάπτυξη και πρόοδο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας και σημείωσε ότι «οφείλουμε να δημιουργούμε ένα κόσμο συνεργασίας».

Επίσης, ο κ. Σιζόφ τόνισε, αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, ότι «θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όχι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Δεν αποδεχόμαστε κάποιες χώρες να έχουν μεγαλύτερη επιρροή».

Ο κ. Σιζόφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης πρέπει να βελτιωθούν», ενώ σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών χαρακτήρισε ανυπόστατες φήμες τα περί ανάμειξης της Ρωσίας.

Στην ομιλία του ο Βλαντίμιρ Σιζόφ δήλωσε ακόμη ότι:«Σήμερα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει από κοινού να ορίσουμε τη μελλοντική μας σχέση. Οι δεσμοί της Ρωσίας με την ΕΕ είναι πολιτικοί-πολιτιστικοί και οικονομικοί. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να σκέφτονται ότι πρέπει να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τις χώρες τις ευρύτερης περιοχής και κυρίως με τη Ρωσία».

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Ρώσος διπλωμάτης είπε χαρακτηριστικά: «Μαζί μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά. Αν φτάσουμε στην κορυφή του βουνού υπάρχει μέλλον και για τους δυο μας».

Παύλος Μυλωνάς

Την αισιοδοξία του ότι θα επιτύχουν οι τράπεζες τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, όπως έχουν δεσμευτεί έναντι των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Economist.

Ο κ Μυλωνάς στήριξε την αισιοδοξία του στην βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Το περιβάλλον βελτιώνεται, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό ανεργίας καταγράφει μείωση. Επιπλέον, αυξάνονται οι καταθέσεις, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές. Τα capital controls θα αρθούν σύντομα και οι τράπεζες έχουν ήδη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, ανέφερε.

Επίσης στην αγορά ακινήτων, είπε ο κ.Μυλωνάς, αυξάνονται οι τιμές στον κλάδο των ακινήτων, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δίνει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες. Πολύ σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή και για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αισθητή βελτίωση σημειώνεται και στα οικιστικά ακίνητα.

Στήριξε επίσης την εκτίμηση του για επίτευξη των στόχων στα περισσότερα εργαλεία για τις τράπεζες: Πρώτο και κύριο είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο πτωχευτικός κώδικας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός με περισσότερες διευκρινήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ (APS) και της ΤτΕ, θα προχωρήσουν με γοργά βήματα προκειμένου να έχουν οι ελληνικές τράπεζες περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη διάθεσή τους για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ντόρα Μπακογιάννη

«Χρειάζεται πιο στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, η οποία επί του παρόντος λείπει» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Συνέδριο του Economist η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυρία Μπακογιάννη τόνισε επίσης ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να έχουν μια κοινή πολιτική απέναντι στην Κίνα και υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα αυτό γίνονταν μόνον από την Αμερική αφήνοντας έξω την Ευρώπη και αυτό είναι πρόβλημα.

Είπε ακόμα ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της» και υπογράμμισε ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει σιγά-σιγά μία γενιά νέων πολιτικών που παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν περιμένουν να λάβουν τις πρωτοβουλίες οι ΗΠΑ.

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ για το ζήτημα της Τουρκίας σημείωσε ότι περιμένουμε τους συμμάχους να αντιδράσουν στο θέμα της Κύπρου.

Τέλος, σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση τη χαρακτήρισε «ικανή, αξιοκρατική, φιλική στις επενδύσεις, η οποία θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την πάταξη της γραφειοκρατίας», ενώ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις βασικές γραμμές ώστε η Ελλάδα να είναι χώρα σταθερότητας στην περιοχή.

Τοποθετήσεις Χουλιαράκη, Τζιαμαρόλι, Ντόλμαν και Φάιλμπριφ

Οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, που αρχικά ήταν 4,5% του ΑΕΠ. «Στη συνέχεια τους υπερβήκαμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε.

Η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης χρειάζεται καλό δημογραφικό, καινοτομία, μεταρρυθμίσεις, κράτος, δικαιοσύνη.

«Πριν αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εντός των υφιστάμενων στόχων», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαρόλι, ο οποίος έφερε το παράδειγμα της υλοποίησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή πορεία, επισημαίνοντας ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και πως έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένες εξόδους στις αγορές. Όλες οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη δείχνουν να πληρούνται, ωστόσο, υπάρχουν ρίσκα, τόσο εγχώρια όσο και διεθνή, εκτίμησε ο κ. Τζιαμαρόλι, ο οποίος αναφέρθηκε στο «πισωγύρισμα που είδαμε πρόσφατα» ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους.

Επισήμανε ακόμα ότι τις προεκλογικές νομοθετικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στήριξαν και ψήφισαν και άλλα κόμματα. «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς η ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές είναι το ζητούμενο. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη» και ότι «μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Nτόλμαν εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισε υψηλή την ανεργία, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εκτίμησε, επίσης, ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός καλύτερου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και για να τους μειώσει κανείς θα πρέπει προηγουμένως να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ. Εκτίμησε, δε, ότι δεν είναι τώρα η ώρα να συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, δεν την απέκλεισε στο προσεχές μέλλον. «Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμίσει τις μεταρρυθμίσεις και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει. Για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν», ανέφερε, εκτιμώντας ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι τιμωρία για την Ελλάδα, αλλά στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, «είναι για το καλό της», όπως είπε.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.