ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

"Στο υπερταμείο ακόμη και το κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας"

Φανή Σοβιτσλή17 Σεπτεμβρίου 2018

Φωτιές στους κόλπους της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άναψε η παράταξη της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας" με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία κατήγγειλε την εκχώρηση, συνολικά 2.391 ακινήτων της ΠΚΜ στο υπερταμείο "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ)".

Από αυτά τα 1.953 ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η «Βίλα Αλλατίνη», το κεντρικό δηλαδή κτίριο στο οποίο στεγάζεται η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε επείγουσα επερώτηση, που κατέθεσε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η επικεφαλής της ΡΙΖΑΡΕΝ κ. Χαραλαμπίδου, τονίζεται ότι η διοίκηση του υπερταμείου ζήτησε τον περασμένο Ιούνιο να μεταφερθούν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση υλοποίησε την απαίτηση αυτή και ενήργησε ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός από τα 1.953 ακίνητα που ανήκουν στην ενότητα Θεσσαλονίκης, ακόμη 438 συνολικά ακίνητα ανήκουν στις υπόλοιπες έξι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, την Πέλλα, την Ημαθία, το Κιλκίς και την Πιερία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η περιφερειακή ενότητα “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, γνωστά κτίρια που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο είναι το Μπεζεστένι στην πλατεία Ελευθερίας Σερρών, η παλιά μητρόπολη Σερρών, το κτίριο της πρώην νομαρχίας Σερρών με όλη την πλατεία που το περικλείει, τα οθωμανικά τζαμιά, η καπναποθήκη, το κτίριο της πυροσβεστικής, οι εκτάσεις των αποθηκών πυρομαχικών Λευκώνα και το πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στην Π.Ε. Σερρών.

«Επειδή θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμη της περιουσίας, η οποία δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση αλλά στο λαό, προκειμένου να ξεπληρωθεί το απεχθές χρέος,  θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ζητάμε επειγόντως από τη διοίκηση της ΠΚΜ να ενημερώσει το συμβούλιο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποια είναι τα ακίνητα που μεταφέρονται στο υπερταμείο και αν θα απαιτήσει  τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στη χωρική ευθύνη από την κυβέρνηση» δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Απάντηση από τη διοίκηση σε επόμενη συνεδρίαση

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αμηχανία στη διοίκηση της ΠΚΜ, με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλο να απαντά ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.