ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο η Μενδώνη «για μια φλόγα που καίει» (φωτ. & βίντεο)

Βιολέτα Φωτιάδη15 Ιουλίου 2021

Στη Θεσσαλονίκη και το αρχαιολογικό μουσειο βρέθηκε σήμερα η υπουργός πολιτισμου και αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του μουσείου με τίτλο «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]».

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια ξεκίνησε με την άφιξη της υπουργού ενώ το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονικης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο ΥΜΑΘ, Σταύρος Καλαφάτης και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

Μετά την ξενάγηση η υπουργός έκανε λόγο για μια έκθεση που όλοι πρέπει να δουν και να θαυμάσουν.

«Ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στην παρά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που οργάνωσε το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Είναι μια έκθεση που πρέπει να τη δει όλη η Θεσσαλονίκη, τα σχολεία, γιατί είναι εξαιρετικά διδακτική καθώς δείχνει τον ρόλο τον οποίο έπαιξαν οι αρχαιότητες στην αφύπνιση του έθνους, του γένους και στη συγκρότηση της κοινής εθνικής ταυτότητας.»


Παράλληλα η υπουργός σημείωσε, αναφορικά με την μετατροπή των μουσείων σε Ν.Π.Δ.Δ., πως «κατανοώ οτι κάθε αλλαγή στο στάτους των εργαζομένων δημιουργεί αντιδράσεις. Όμως όπως έχουμε πει η μετατροπή αυτή αφενός δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα των εργαζομενων παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ ενώ συγχρόνως θα δωθεί δυνατότητα στα μουσεία να ξεφύγουν από το στενό διοικητικό και οικονομικό εναγκαλισμό του σκληρού δημοσίου και να μπορέσουν να πάρουν πρωτοβουλίες, να πάνε μπροστά, και το παράδειγμα του Μουσείου Ακροπόλεως είναι πολύ χαρακτηριστικό, το οποίο κατάφερε να συμπεριληφθεί στους μεγάλους μουσειακούς προορισμούς του κόσμου.»


Από πλευράς του ο κ. Ζέρβας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που πάρε βρέθηκε σε μια εκδήλωση τόσο σημαντική για την ιστορία του έθνους μας γενικώς αλλά και της πόλης μας ειδικώς

«Χαίρομαι που παρευρίσκομαι σε ακόμη μια εξαιρετική έκθεση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση που έρχεται να φωτίσει ακριβώς μια περίοδο για την οποία και εμείς ιδιαίτερα εδώ πέρα οι Θεσσαλονικείς και οι Μακεδόνες είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι από το 1821 έως το 1912 που απελευθερώθηκε η πόλη μας και πραγματικά συμβάλλει και αυτή η έκθεση στο να θυμηθούμε και να αποτιμήσουμε όλους τους αγώνες που έγιναν αυτά τα χρόνια», τόνισε.


Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε με αφορμή την εκδήλωση πως «από το 1821 έως το 1912, η φλόγα της ελευθερίας έκαιγε και γιγάντωνε» και συμπλήρωσε πως «Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι μέσα από τα ευρήματα της έκθεσης αυτό που τελικά μας εμπνέει είναι ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό, και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας.»

/edit

/edit
/edit

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.