ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων 2023

MakThes Team18 Μαΐου 2023

Με 400 επενδυτές από όλο τον κόσμο, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και φορείς καινοτομίας, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων του 2023 (EBAN Annual Congress 2023) ανοίγει τις πόρτες του (24 -26 Μαΐου) στη Θεσσαλονίκη. Για την ιδιαίτερη σημασία του, τόσο ως προς την επιλογή της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, όσο και ως προς την μεγάλη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο οικοσύστημα των νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων μίλησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος.



Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί από τις 24 μέχρι τις 26 Μαΐου, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων του 2023 (EBAN Annual Congress 2023). Γιατί είναι τόσο σημαντική η διοργάνωσή του στη χώρα μας;

Το Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN Congress) είναι μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις του ΕΒΑΝ και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να προβάλλει το εγχώριο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και επενδύσεων και να το φέρει σε επαφή με τον επενδυτικό κόσμο. Πρόκειται για το σημαντικότερο ετήσιο event για νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια. Περισσότεροι από 400 επενδυτές από όλο τον κόσμο, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και φορείς καινοτομίας, αναμένονται στη χώρα μας το τριήμερο 24-26 Μαΐου, προκειμένου να συναντηθούν με ελληνικές Start-Up εταιρείες, να γνωρίσουν από κοντά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, διεκδίκησε τη διοργάνωση και σε συνεργασία με τους χορηγούς και υποστηρικτές μας, ευελπιστούμε να προβάλλουμε το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Να τονίσω ότι το συνέδριο το διοργανώνουμε σε συνεργασία με το European Business Angels Network και την υποστήριξη του Hellenic Business Angels Network της Beyond και της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Γιατί επελέγη η Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου;

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία του συνεδρίου, έγινε γιατί εκτός από τον σημαντικό αριθμό νέων startup εταιρειών που δημιουργούνται στην πόλη, γίνονται και ουσιαστικά βήματα για την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος. Υπάρχει μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων, αλλά και αυξανόμενος αριθμός θερμοκοιτίδων, συνεργατικών χώρων, και γενικότερα φορέων στήριξης της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Είναι σημαντικό λοιπόν όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για την επέκταση των υφιστάμενων καινοτόμων επιχειρήσεων και την ίδρυση νέων, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και παρέχοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να παραμείνουν και να εργασθούν στην Μακεδονία. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Θεσσαλονίκη αποτελούσε μια εξαιρετική επιλογή για το συνέδριο, με την οποία συμφώνησαν αμέσως και τα στελέχη της EBAN.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του συνεδρίου;

Το Συνέδριο της EBAN θα καλύψει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι, οι επενδύσεις σε deeptech και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), η συνεργασία οικοσυστημάτων της Κεντρικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τα αντίστοιχα της Μέσης Ανατολής & Βόρειας Αφρικής, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη, καθώς και οι στρατηγικές επενδύσεις σε επιχειρηματικούς αγγέλους το 2023. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του EBAN congress, θα υπάρχουν μεταξύ άλλων, εργαστήρια, παρεμβάσεις, networking και pitching sessions, παρουσιάσεις από κορυφαίους ομιλητές και φυσικά, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν δυνατότητα δικτύωσης με σημαντικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Η εξέλιξη που παρουσιάζει ο κλάδος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, συνηγόρησε στην επιλογή της Ελλάδας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταχεία ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων (startups) και επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, για τη διοργάνωση του EBAN Congress. Η χώρα μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας και ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών στο συνέδριο, το αποδεικνύει. Εκτιμώ δε ότι από τα βασικά θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το συνέδριο, είναι οι εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αποτυπώνονται στην αύξηση που παρουσιάζουν τόσο οι άμεσες ξένες επενδύσεις, όσο και οι εξαγωγές. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2022, ξεπέρασαν τα 7,2 δις. ευρώ. Αξίζει να τονίζουμε επίσης ότι το 2021, ο τομέας ICT στην Ελλάδα κατατάχθηκε στην 6η θέση από τους 19 τομείς της οικονομίας όσον αφορά την ελκυστικότητα FDI (7% του συνολικού καθαρού FDI), με τις τηλεπικοινωνίες να προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών (75% των καθαρών ροών FDI του κλάδου). Συνολικά για την τριετία 2019-2021, το καθαρό FDI του κλάδου υπερτριπλασιάστηκε, από Euro93 εκ. το 2019 σε Euro334 εκ. το 2021.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον κλάδο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς ελληνικές εταιρίες έχουν προβεί σε συγχωνεύσεις και κινήσεις εξωστρέφειας που τις βοήθησαν να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού. Ενδεικτικά να αναφέρω ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία επένδυσαν σε startups, όπως είναι η Intel Capital, η Index Ventures, η Accel, η Andreessen Horowitz, η Kleiner Perkins, η Sequoia, η BainCapital, η DFJ Greycroft κ.α. Επίσης, ελληνικές startups εξαγοράστηκαν από μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως, Microsoft, Apple, Splunk, Amazon, Samsung, Teradata, Daimlel, Citrix, Vmware, DellEMC, Salesforce.

Σύμφωνα με την Investor Factsheet ICT, ορισμένα παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που έχουν ήδη διεισδύσει στην ελληνική αγορά με σημαντικές επενδύσεις είναι, η Digital Realty η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του κέντρου δεδομένων στην Αθήνα, η Amazon, δημιουργώντας ένα κέντρο Δικτυακών Υπηρεσιών στην Ελλάδα, η Google με την ανάπτυξη ενός cloud που θα παρέχει υπηρεσίες αποθηκευτικού χώρου και cloud για τους πελάτες της και η Pfizer η οποία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός δεύτερου ψηφιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Με ποιους τρόπους στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το οικοσύστημα των νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων;

Το ελληνικό κράτος έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη και περαιτέρω επέκταση του οικοσυστήματος των ελληνικών start-up, με ποικίλες δράσεις που ξεκινούν από τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Start-up, μέχρι και την παροχή φορολογικών κινήτρων και ευκαιριών χρηματοδότησης. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Elevate Greece, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 600 εγγραφές με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, ενώ έχουν χαρτογραφηθεί όλοι οι παράγοντες του οικοσυστήματος (clusters, accelerators, incubators, VCs, κ.α.). Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει εισάγει και μια σειρά κινήτρων και μηχανισμών για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, όπως είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος, οι Στρατηγικές Επενδύσεις και οι Δέσμες Ευρεσιτεχνίας.

Επίσης, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων 2.1 Σύνδεση, 2.2 Εκσυγχρονισμός και 2.3 Ψηφιοποίηση επιχειρήσεων. Οι πόροι που έχουν εκχωρηθεί σε αυτόν τον Πυλώνα αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό επιδοτήσεων ύψους 2,2 δις. ευρώ.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των δράσεων, στην Enterprise Greece, εστιάζουμε σε δράσεις οι οποίες εκτός από την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εγχώριων εξαγωγών, στοχεύουν και στη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και στην φιλοξενία διεθνών συνεδρίων στην χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί και το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων του 2023 και είμαστε πολύ ευτυχείς που καταφέραμε να το φέρουμε στην πατρίδα μας. Είμαι δε σίγουρος ότι η επιτυχία του συνεδρίου αυτού, θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις ελληνικές Start-Up εταιρείες, καθώς εκπρόσωποί τους θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συζητήσουν με μεγάλους επενδυτές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αναζητήσουν στη χώρα μας νέες ευκαιρίες και σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.