ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η όψη του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης (φωτ.)

MakThes Team23 Φεβρουαρίου 2023

Την εξωτερική όψη του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης δημοσιοποιεί ο Πέτρος Μακρίδης από το τεχνικό γραφείο που έχει αναλάβει τη μελέτη του μουσείου, μετά τη σημερινή οριστική έγκριση που έλαβε το σχέδιο ανοίγοντας οριστικά τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών.

Όπως ενημερώνει ο κ. Μακρίδης, «προχωράμε στην επόμενη φάση της σύνταξης της Οριστικής Μελέτης ώστε να υποβάλουμε αίτηση για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας στα μέσα του καλοκαιριού και η κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους».

Ακολούθως τονίζει ότι «Είμαστε πολύ περήφανοι που αυτό το «Μνημείο», ένα περίοπτο οκταγωνικό κτίριο, θα υπενθυμίζει το τραγικό γεγονός της προσπάθειας της ηγεσίας ενός έθνους να εξαλείψει την Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδας, και θα αποτίει φόρο τιμής στα μέλη της, τα οποία αναγκάστηκαν στην αρχή να φορούν τα κίτρινα αστέρια του Δαβίδ, μετά να ζουν σε κλειστά γκέτο και τελικά να απελαθούν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων εβραϊκών οικογενειών και συμπολιτών μας».

Η ανάρτηση του κ. Μακρίδη:

Σήμερα, το γραφείο μας με τους συναδέλφους / φίλους Meira Kowalsky και Zvi Efrat από το Τελ Αβίβ και Verena von Beckerath και Tim Heide από το Βερολίνο, γιορτάζουμε την έκδοση της Προέγκρισης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος από την Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Προχωράμε στην επόμενη φάση της σύνταξης της Οριστικής Μελέτης ώστε να υποβάλουμε αίτηση για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας στα μέσα του καλοκαιριού και η κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Είμαστε πολύ περήφανοι που αυτό το «Μνημείο», ένα περίοπτο οκταγωνικό κτίριο, θα υπενθυμίζει το τραγικό γεγονός της προσπάθειας της ηγεσίας ενός έθνους να εξαλείψει την Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδας, και θα αποτίει φόρο τιμής στα μέλη της, τα οποία αναγκάστηκαν στην αρχή να φορούν τα κίτρινα αστέρια του Δαβίδ, μετά να ζουν σε κλειστά γκέτο και τελικά να απελαθούν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων εβραϊκών οικογενειών και συμπολιτών μας. Μια απώλεια που μας θυμίζει την σημασία του ρόλου της Εβραϊκής Κοινότητας κατά τη διάρκεια τόσων αιώνων, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου άκμασε και βίωσε τις περισσότερες απώλειες. Ποτέ ξανά!
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.