ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα μέσα Ιουλίου η κορύφωση του 6ου κύματος της πανδημίας

Θεολόγος Ηλιού06 Ιουλίου 2022

Το 6ο κύμα της πανδημίας φαίνεται να διανύουμε τις τελευταίες εβδομάδες και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κορύφωσή του. Ο εφιάλτης του κορονοϊού δεν έχει απομακρυνθεί και οι υγειονομικές αρχές παραμένουν συνεχώς σε συναγερμό, υπό τον φόβο ραγδαίας αύξησης εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι αυτές που κυριαρχούν πλέον και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ως χαρακτηριστικά την υπερμετάδοση και τον υψηλό πυρετό τις πρώτες δύο ημέρες της νόσησης, ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν λοιμώξεις μόνο στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα. Η ανησυχία, όμως, αυξάνεται για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των θανάτων.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στη «ΜτΚ» αναφέρει ότι η νέα κορύφωση αναμένεται στις 17 Ιουλίου. «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, η κορύφωση του κύματος θα είναι στις 17 Ιουλίου με εβδομαδιαίο μέσο όρο τα 25.000 κρούσματα. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη μέση της αυξητικής πορείας» δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Όπως συνηθίζεται, η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να αποτυπωθεί στα νοσοκομεία λίγες εβδομάδες μετά την κορύφωση. «Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ θα φτάσουν τους 460-480 στις αρχές Αυγούστους» σημειώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Τριπλασιασμός των εισαγωγών

Μία διαφορετική εικόνα παρατηρούν στις τελευταίες εφημερίες οι γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει αύξηση των προσελεύσεων ασθενών με έντονα συμπτώματα που τελικά χρειάζονται να εισαχθούν για νοσηλεία. Χαρακτηριστικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, το προηγούμενο διάστημα οι εισαγωγές είχαν φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά πλέον έχουν τριπλασιαστεί. «Βλέπουμε ότι αρχίζουν να αυξάνονται ξανά οι προσελεύσεις στις εφημερίες. Πριν από δυο εβδομάδες υπήρχαν εφημερίες με 4-5 εισαγωγές και πλέον ο αριθμός φτάνει τις 15. Αναμένουμε πως θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες» αναφέρει στη «ΜτΚ» η γιατρός και διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ελένη Πεϊτσίδου.

«Στις εφημερίες βλέπουμε να έρχονται ασθενείς με κορονοϊό κάθε ηλικίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νέες μεταλλάξεις προκαλούν υψηλό πυρετό και ο κόσμος φοβάται» σημειώνει η κ. Παϊτσίδου. Σαφώς, οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. «Βλέπουμε ότι η Ο4 και η Ο5 μεταδίδεται πιο εύκολα σε πληθυσμούς ευπαθών ομάδων. Τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες παρουσιάζονται πιο έντονα συμπτώματα, αλλά δεν παθαίνουν πνευμονίες, καθώς προσβάλεται το ανώτατο αναπνευστικό σύστημα» τονίζει η κ. Πεϊτσίδου.

«Περισσότερα τεστ και μάσκες»

Ο συνδυασμός της κατάργησης των μέτρων με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ήταν αναμενόμενο για τους επιστήμονες ότι θα επηρεάσει την πορεία της πανδημίας και ότι θα αυξήσει τα ημερήσια κρούσματα. «Δεν φοράμε μάσκες και αυτό επηρεάζει σημαντικά, ίσως πρέπει να επανέλθει ως μέτρο σε κάποιους χώρους, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς» αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Επίσης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα τεστ. «Δεν γίνονται αρκετά τεστ ημερησίως και ταυτόχρονα εισέρχονται τουρίστες στη χώρα που επίσης δεν ελέγχονται» σημειώνει και τονίζει πως «χρειάζεται αύξηση στα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ και να υποβάλλονται υποχρεωτικότητα σε τεστ οι εργαζόμενους που συναντούν κοινό, όπως και οι εργαζόμενοι και τα παιδιά στις παιδικές κατασκηνώσεις».

Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει ότι αν εξελιχθεί η κορύφωση στα μέσα Ιουλίου, μετά θα αρχίσει ξανά πτωτική πορεία στα κρούσματα. «Η έξαρση είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Η κορύφωση αναμένεται τον Ιούλιο, μετά θα αρχίσουν να πέφτουν οι αριθμοί. Με αυτά τα δεδομένα, προβλέπουμε ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουμε νέα κορύφωση» λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η 4η δόση και η σύσταση

Σε σύσταση παραμένει η επιτροπή για την χορήγηση της 4η δόσης του εμβολίου, με την πλατφόρμα των ραντεβού να έχει ανοίξει και για τους άνω των 30. Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση συστήνεται στους άνω των 70 ετών, σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

H πλατφόρμα για τους άνω των 60 έχει ανοίξει από τον Απρίλιο, χωρίς να υπάρχει μεγάλη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, μόλις το 15% των δικαιούχων που ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προχώρησε στην 4η δόση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί με τέσσερις δόσεις ανέρχεται σε 332.000.

Στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και μετά νόσησαν, δεν έχουν ανάγκη τέταρτης δόσης. Ωστόσο, τόνισε ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής, καθώς και των νέων παραλλαγών της Όμικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, αλλά λόγω των εμβολιασμών δεν οδηγούν σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης. Με αυτό τον τρόπο επανέλαβε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

«Υπάρχει μία προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου για τα νέας γενιάς εμβόλια που αναμένει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ώστε να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.