ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Η εισαγγελία θα ανοίξει και πάλι έρευνα εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ

MakThes Team13 Μαΐου 2019

Η εισαγγελία της Σουηδίας πρόκειται να ανοίξει και πάλι την προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος και θα επιδιώξει την έκδοσή του από τη Βρετανία.
Το γραφείο της σουηδικής εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ζητήσει την κράτηση του Ασάνζ ερήμην βάσει της κατηγορίας για βιασμό και ότι θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης -μια διαδικασία δηλαδή με βάση την οποία θα επιδιώξει την έκδοσή του.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εύα-Μαρί Πέρσον, οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία το 2017 είχε μπει στο αρχείο χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του καθώς ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.  
Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας.
Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks.
"Γνωρίζω καλά το γεγονός ότι μια διαδικασία έκδοσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι πιθανόν να εκδοθεί στις ΗΠΑ", δήλωσε η Πέρσον.

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.