ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ήρεμα ύδατα πλέει η ΕΥΑΘ

Στέφανος Μαχτσίρας01 Ιουνίου 2021

Τα σημαντικότερα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ για το 2020, οι συγκριτικές αναλύσεις αυτών, τα επενδυτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προοπτικές της εταιρείας, παρουσιάστηκαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ, που διεξήχθη διαδικτυακά.

Το 2021, στο πρώτο πεντάμηνο, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας εμφανίζει αύξηση +9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ βελτιωμένη είναι και η λειτουργική κερδοφορία της εισηγμένης, που πέρυσι, λόγω του covid-19 και της αρνητικής επίδρασης στη δραστηριοποίηση μεγάλων πελατών, κατέγραψε μείωση ΕΒΙΤDA 12, 8% (σ.σ. πολύ μικρή μείωση τζίρου -1%).


Γενικότερα επισημάνθηκε ότι η εταιρεία παραμένει σταθερά υγιής και βιώσιμη με υψηλή κερδοφορία (αν και μειωμένη σε σχέση με το 2019 λόγω των πανδημικών συνθηκών), μερισματική απόδοση και ισχυρή ταμειακή βάση.

«Πορευτήκαμε το 2020 στο τρίπτυχο περιβάλλον – κοινωνία – βιώσιμη ανάπτυξη, παρά την πανδημία βάλαμε τις βάσεις για να διασφαλίσουμε την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με το ΑΠΘ για να ανιχνεύοσυμε το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης», υποστήριξε ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρεία αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. Αυτό αφορά την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (αύξηση εσόδων ΕΥΑΘ κατά 30%), την περιβαλλοντική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Σίνδου (εκεί γίνεται η επεξεργασία των λυμάτων όπου ανιχνεύεται το ιικό φορτίο), την συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας (η εταιρεία αναπτύσσει μία μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας και φωτοβολταϊκό πάρκο), επισκευή μετά από 40 χρόνια του αγωγού της Αραβησσού (οι εργασίες γίνονται ενώ ο αγωγός λειτουργεί), αρχές Ιουλίου υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το...πρασίνισμα του κτηρίου της ΕΥΑΘ στην Εγνατία (ένα κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης με φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 ΚWp). Οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Έργα προς συμβασιοποίηση είναι η αντικατάσταση των συμβατικών υδρομέτρων από έξυπνα σε περίπου 250.000 μεγάλους καταναλωτές για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης νερού, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της περιοχής του Δενδροποτάμου με τον βιολογικό της Σίνδου και η περιβαλλοντική αναβάθμιση του βιολογικού της Μηχανιώνας (προβλέπεται και φωτοβολταϊκό 800 kW).

«Η κυβέρνηση ζητά από την ΕΥΑΘ επενδύσεις, η εταιρεία τα καταφέρνει με έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεών της με οικολογικό πρόσημο. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην συνεργασία της εταιρείας με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα της πόλης», σημείωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην διαδικτυακή του παρέμβαση.

Από τον Διευθυντή Οικονομικών Δ. Αλεξανδρή, παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα, σχετικά με τα έσοδα του 2020, τα οποία ανήλθαν στα 71,91 εκατ. € έναντι 72,68 εκατ. € το 2019, το κόστος πωλήσεων στο ποσό των 44,29 εκατ. € έναντι 43,61 εκατ. €, τα προ φόρων κέρδη στα 16,71 εκατ. € έναντι 20,65 εκατ. € και τα μετά φόρων σε 11,87 εκατ. € έναντι 14,65 εκατ. €. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 22,60 εκατ. € έναντι 25,92 εκατ. €, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενα σε 81,92 εκατ. €, έναντι 75,84 εκατ. €.

Τέλος, το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή, το οποίο εγκρίθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση, ανέρχεται σε € 0,223.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.