ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη οι εργασίες του 4ου Thessaloniki Summit

Σοφία Χριστοφορίδου14 Νοεμβρίου 2019

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου Thessaloniki Summit στο ξενοδοχείο "HYATT". 

Σύνοδο εθνικής και βαλκανικής εμβέλειας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης το 4ο Thessaloniki Summit, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας καθώς και υπουργοί, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες.

Στόχος του 4ου Thessaloniki Summit είναι, όπως είπε ο κ. Σαββάκης, η δικτύωση με την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και των ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων. Όπως είπε, οι διακεκριμένοι ομιλητές θα αναδείξουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι επιχειρήσεις και οι κοινωνίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με στόχο να εισφέρουν στο δημόσιο διάλογο και να διαμορφώσουν νέους κοινωνικούς στόχους.

«Δημιουργείται μια νέα δυναμική παραγωγικής ανασυγκρότησης για Ελλάδα και τα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Σαββάκης και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε είναι σημαντική η οπτική των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας για την περιοχή, που θα διατυπωθεί μέσω των πρεσβευτών των τριών χωρών.

Ακόμα στο 4ο Thessaloniki Summit θα δοθεί έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε θέματα υλικών και άυλων υποδομών υποστήριξης θέματα ενεργειακής ασφάλειας λειτουργία αγορών κεφαλαίου εφαρμογή.

Ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε το 4ο Thessaloniki Summit κορυφαίο βήμα διαλόγου στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, τα προηγούμενα χρόνια, πορεία που όμως ανακόπηκε λόγω της κρίσης. Ο κ. Πέτσας μίλησε για «ολική επαναφορά της Ελλάδας» γιατί «η νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει χώρος ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης σε αυτή την προσπάθεια είναι κομβικός.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων ως μοχλό εκσυγχρονισμού και ευημερίας των χωρών αυτών, αλλά και επίλυσης των διεθνών προβλημάτων με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε ότι η αξιοπιστία της χώρας αποκαθίσταται ραγδαία, κάτι που δείχνει η μείωση των επιτοκίων, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και η προσέλκυση επενδύσεων, όπως αυτές στο Ελληνικό και τις Σκουριές. 

Γ. Μακροπουλιώτης: Προτεραιότητα στην οικονομία των ανθρώπων και την ψηφιακής εποχή

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μακροπουλιώτης ανέφερε ότι την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή. Στις πρώτες 100 μέρες θα καταθέσει πρόταση για μια πράσινη συμφωνία καθώς καθίσταται πλέον αναγκαιότητα η αλλαγή παραδείγματος ώστε ο πλανήτης να παραμείνει υγιής, με στόχο το 2050 η Ε.Ε. να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. «Η Ευρώπη θέλει να ηγηθεί της μετάβασης αναβαθμίζοντας την κοινωνική οικονομία» είπε τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες της νέας επιτροπής είναι η οικονομία των ανθρώπων και η ψηφιακής εποχή. Είπε ότι έως 2024 η Ε.Ε. θα αναπτύξει 10.000 φύλακες συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για να προστατεύουν ευρωπαϊκά σύνορα. Τέλος ανέφερε ότι το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη

Κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, φύλαξη των συνόρων και προβολή των αξιών θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Ε.Ε., τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, από το βήμα του 4oυ Thessaloniki Summit, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα» γιατί η Ευρώπη των 27 είναι «η μεγαλύτερη παγκόσμια και μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη». Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επαναπροώθηση των σχέσεων τους με την Ε.Ε και ότι αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής, ήδη από τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης. «Μας ενώνει το κοινό παρελθόν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς τα εμπρός, παρά μόνο το κοινό μας μέλλον» τόνισε.

Ν. Στεφάνοβιτς: Η Ελλάδα ο καλύτερος φίλος της Σερβίας

Από την πλευρά του ο Νεμάνια Στεφάνοβιτς, γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον καλύτερο «και ίσως το μόνο πραγματικό φίλο» της χώρας του. Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας είπε ότι ήδη πληροί τα 17 από τα 35 κριτήρια. «Είμαστε πολύ κοντά αλλά η διαδικασία προχωρά αργά και επώδυνα» είπε σχολιάζοντας ότι «η Κροατία μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Χάσαμε την ευκαιρία να ενταχθούμε στην Ε.Ε. στις αρχές του 20ού αιώνα, τη χρησιμοποίησαν καλύτερα άλλες χώρες από την Ανατολική Ευρώπη. Τώρα προσπαθούμε να προλάβουμε το τρένο άλλα δεν έχουμε φύγει καν από το σταθμό και ήδη έχει αρχίσει μειώνεται το ποσοστό των Σέρβων που είναι θετικοί στην ευρωπαϊκή προοπτική».

Ο κ. Στεφάνοβιτς δέχτηκε ερωτήσεις για το ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία και αν μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην Ε.Ε. Όπως είπε οι κινεζικές εταιρείες από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, ειδικά στον τομέα κατασκευής υποδομών όπως αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικά δίκτυα. Επίσης ανέφερε ότι σημαντικοί παίκτες στην οικονομία της Σερβίας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία. «Μη συνάγετε γεωπολιτικά συμπεράσματα ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά μόνο με την Κίνα. Επίσης το 98% των συναλλαγών μας με τη Ρωσία αφορά στην ενέργεια» σημείωσε.

Λ. Τσούκαλης: Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για το μεταναστευτικό

Ο Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ τόνισε ότι «το μεταναστευτικό ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν επιδέχεται απλών λύσεων» ενώ ως προς τα Βαλκάνια προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν να παράγουν αστάθεια. «Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να εξευρωπαΐσει το διάλογο με την Τουρκία», ενώ ως προς την Ρωσία είπε ότι πρέπει να αποφύγει το ψυχροπολεμικό κλίμα, δίνοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.Ο κ. Στεφάνοβιτς δέχτηκε ερωτήσεις για το ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία και αν μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην Ε.Ε. Όπως είπε οι κινεζικές εταιρείες από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, ειδικά στον τομέα κατασκευής υποδομών όπως αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικά δίκτυα. Επίσης ανέφερε ότι σημαντικοί παίκτες στην οικονομία της Σερβίας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία. «Μη συνάγετε γεωπολιτικά συμπεράσματα ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά μόνο με την Κίνα. Επίσης το 98% των συναλλαγών μας με τη Ρωσία αφορά στην ενέργεια» σημείωσε.
Ο Λουκας Τσούκαλης πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ τόνισε ότι «το μεταναστευτικό ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν επιδέχεται απλών λύσεων» ενώ ως προς τα Βαλκάνια προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν να παράγουν αστάθεια. «Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να εξευρωπαΐσει το διάλογο με την Τουρκία», ενώ ως προς την Ρωσία είπε ότι πρέπει να αποφύγει το ψυχροπολεμικό κλίμα, δίνοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.