ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ: 15 συλλήψεις μετά την εκκένωση της νέας κατάληψης - Τι βρέθηκε στον χώρο (Βίντεο-Φωτ.)

MakThes Team12 Ιανουαρίου 2022

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 07:00 η επιχείρηση για τον τερματισμό της νέας κατάληψης, που πραγματοποιήθηκε ως απάντηση για την επέμβαση και το τέλος της κατάληψης στο "Στέκι του Βιολογικού" εντός του κτιρίου των Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόκειται για χώρο εργαστηρίου του Τμήματος Φαρμακευτικής, τον οποίο κατέλαβαν σχήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα. Μέσα στον χώρο του εργαστηρίου υπήρχαν άτομα που προέβαλαν αντίσταση και η αστυνομία προέβη σε 15 προσαγωγές, οι οποίες και μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του ΑΠΘ, ενώ από τις ομάδες αντιεξουσιαστών διακινούνται στο διαδίκτυο προσκλήσεις για συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης.

Οι συλληφθέντες κρατούνται και αναμένεται να μεταχθούν στον εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Δείτε παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα alerta.gr από την επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση της κατάληψης:

Τι βρέθηκε στο χώρο

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη από τις 10 Ιανουαρίου. Κατά την έρευνα στο σημείο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: ξύλινα κοντάρια, δύο μοτορόλες, πλήθος τούβλων – πετρών και τρεις πυροσβεστήρες, που χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.


Παρακάτω το βίντεο της αστυνομίας από όσα βρέθηκαν στον χώρο:


Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναλυτικά: 

Ολοκληρώθηκε επιχείρηση, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, που έλαβε χώρα πρωινές ώρες σήμερα (12-01-2022) σε ισόγειο χώρο εργαστηρίου φαρμακολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από την (10-01-2022).

Συνελήφθησαν συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα.

Σε έρευνα του χώρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ξύλινα κοντάρια,
  • (2) μοτορόλες
  • Πλήθος τούβλων – πετρών και τρείς (3) πυροσβεστήρες που χρησιμοποιήθηκαν – εκκενώθηκαν, κατά περίπτωση, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Μετά το πέρας της επιχείρησης ο χώρος παραδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Τάκης Θεοδωρικάκος:«Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ μετά την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ τόνισε:

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν το χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα. Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρόκειται για απροκάλυπτη βία που καταδικάζεται απερίφραστα από όλους. Η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους, άρα θα πρέπει κανείς να εμβαθύνει με αφορμή αυτό το περιστατικό Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής, θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και κάμερες και συνεργασία με την Αστυνομία όταν χρειάζεται».

Γ. Οικονόμου: Η λογική «με το έτσι θέλω», της βίας και της ανομίας δεν χωράει πλέον στα ελληνικά πανεπιστήμια

«Μία νέα κατάληψη στο ΑΠΘ που στεγαζόταν σε χώρο στο εργαστήριο τμήματος της Φαρμακευτικής Σχολής αποδίδεται και πάλι στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η λογική του "με το έτσι θέλω", της βίας & της ανομίας δεν χωράει πλέον στα ελληνικά πανεπιστήμια», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.


Σε άλλη ανάρτησή του, ο κ. Οικονόμου τονίζει: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας να αντιμετωπίζει όσους δεν σέβονται τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας & της ασφάλειας της ακαδημαϊκής λειτουργίας».







This page might use cookies if your analytics vendor requires them.