ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

Ψαλίδα: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

Ιωάννα Λαμπροπούλου20 Οκτωβρίου 2018

Η ψαλίδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: ξηρά μαλλιά, επιθετικά σαμπουάν, στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι σε υψηλές θερμοκρασίες ή μεγάλη καταπόνηση εξαιτίας χημικής επεξεργασίας. Οι άκρες των μαλλιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην «κακή αντιμετώπιση». Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας.

Τι είναι η ψαλίδα; Όταν τα μαλλιά είναι πολύ ταλαιπωρημένα, η τρίχα φθείρεται, «σπάει» συνήθως στις άκρες και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, πιο ψηλά στο μέσο του στελέχους. Μοιάζει να ανοίγει όπως ακριβώς ένα ψαλίδι εξ ου και η ονομασία ψαλίδα.

Οι ειδικές θεραπείες για την ψαλίδα περιέχουν έλαιο σιλικόνης, το οποίο καλύπτει τα μαλλιά σαν μεμβράνη. Έτσι, η ψαλίδα επανορθώνεται προσωρινά. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μαλλιά φαίνονται πιο υγιή και όχι τόσο ταλαιπωρημένα. Η μεμβράνη που σχηματίζει η σιλικόνη αντέχει για μερικά λουσίματα.

Η μοναδική λύση είναι να κόψουμε τις άκρες για να «καθαρίσουμε» τα μαλλιά από την ψαλίδα και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή της στο υπόλοιπο της τρίχας. Φροντίζουμε μάλιστα να επαναλαμβάνουμε το καθάρισμα - 0,5 έως 2 εκατοστά τουλάχιστον - κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ώστε να διατηρούμε την καλή υφή της τρίχας.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την ψαλίδα:

  • Μετά το λούσιμο μην τρίβεις τα μαλλιά με την πετσέτα γιατί η τρίχα όταν είναι βρεγμένη είναι πιο ευάλωτη και σπάει. Προτίμησε να κάνεις ταμποναριστές κινήσεις και πίεσε ελαφρά για να φύγει το περιττό νερό.
  • Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις πιστολάκι μόνο σε νωπά μαλλιά και όχι σε στεγνά γιατί η τρίχα αφυδατώνεται περισσότερο και ως αποτέλεσμα έχει να σπάει, να ανοίγει πιο εύκολα και συνεπώς να έχει ψαλίδα.
  • Να χρησιμοποιείς πάντα προστατευτικό προιόν κατά της θερμότητας από τη μέση μέχρι τις άκρες.
  • Προτίμησε βούρτσες με φυσική τρίχα, που δεν προκαλούν στατικό ηλεκτρισμό
  • Στα flat irons και οποιαδήποτε άλλη θερμική συσκευή styling, φρόντισε η θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 180 βαθμούς
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.