ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παυλόπουλος από Θεσσαλονίκη: Κράτος δικαίου υπάρχει μόνο με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη (Βίντεο)

Δημήτρης Λαζόπουλος29 Νοεμβρίου 2019

 "Με αισθήματα εξαιρετικής τιμής βρίσκομαι μαζί σας", απέναντι σε πάλαι ποτέ συναδέλφους και ειδικά "μαχόμενους", σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην εναρκτήρια τοποθέτηση του συνεδρίου "Δικαιοσύνη και Κοινωνία" που πραγματοποιείται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως ο ΠτΔ καταπιάστηκε με την ουσία του τίτλου του συνεδρίου, υπερθεματίζοντας ότι "το θέμα φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Είναι πολυσήμαντο, πολυπρισματικό".

Πρόσθεσε μάλιστα πως το συνέδριο παραπέμπει στην εξής αλήθεια: "Δεν υπάρχει δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία, η οποία να μη στηρίζεται και να μη λειτουργεί με τις αξίες της δικαιοσύνης" και ταυτόχρονα "δεν νοείται δικαιοσύνη που δεν είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου" έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία, ο ΠτΔ εξήγησε ότι δεν αναφέρεται στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος, κάτι το οποίο "είναι μια αόριστη νομική έννοια". Αντιθέτως, "είναι το δημόσιο συμφέρον ως νομική έννοια", διευκρίνισε ο ίδιος. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος προϋποθέτει κράτος δικαίου και εκείνο με τη σειρά του προϋποθέτει κανόνες δικαίου που διέπουν όλες τις εξουσίες, καθώς επίσης και κυρωτικούς μηχανισμούς, υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Την ίδια ώρα και καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του "σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης", έχει αλλάξει το δημόσιο συμφέρον "όπως το γνωρίζαμε στην Ελλάδα", τόνισε ο ΠτΔ. Πλέον νοείται το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον και το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τούτων δοθέντων, ένα κράτος δικαίου μπορεί να λειτουργεί μόνο όταν η Δικαιοσύνη δικαιοδοτεί σε καθεστώς ανεξαρτησίας, ξεκαθάρισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα ο ΠτΔ παρέπεμψε το ακροατήριο σε τρεις πρόσφατες αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Πολωνίας με φόντο παρεμβάσεις της πολωνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. 

Όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, αυτές οι τρεις αποφάσεις θα αποτελέσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί στο στο μέλλον του ευρωπαϊκό σύνταγμα και αυτό διότι με τις τρεις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου έγινε σαφές στην Πολωνία, και σε άλλες χώρες με παρεμφερείς τάσεις παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες όπως ο ανθρωπισμός, η αξιοπρέπεια και η ελευθερία δεν μπορούν να καταστρατηγηθούν.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την ομιλία του κου Παυλόπουλου στο οποίο αναφέρεται στις αποφάσεις κατά της Πολωνίας

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.