Έτοιμοι να «αποδράσουν» ξανά από Δευτέρα 15 Ιουνίου θα είναι οι φίλοι του μυστηρίου και των γρίφων καθώς η ιδιαίτερη μορφή ψυχαγωγίας που ακούει στο όνομα escape rooms θα είναι και πάλι διαθέσιμη για το κοινό. Με τον κλάδο να βιώνει ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας και της καραντίνας που κράτησε κλειστές αυτές τις επιχειρήσεις για τρεις ολόκληρους μήνες, οι ιδιοκτήτες των escape rooms καλούν τον κόσμο να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις τους το καλοκαίρι γιατί ίσως να μην υπάρχει για πολύ ακόμα αυτή η δυνατότητα που τώρα θεωρείται δεδομένη.
Σύμφωνα με τη κυρία Μαριάνθη Παπαναστασοπούλου και την κυρία Μαριάννα Καρέζη, ιδιοκτήτριες των «LOCKED» και «GREAT ESCAPE» αντίστοιχα, οι οδηγίες επαναλειτουργίας των escape rooms παραμένουν ασαφείς καθώς δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας επαφίενται στη δική τους κρίση και ατομική ηθική. Το σίγουρο είναι ότι πριν την έναρξη λειτουργίας θα έχει πραγματοποιηθεί γενική απολύμανση όλων των χώρων ενώ θα αυξηθεί ο χρόνος ανάμεσα στις κρατήσεις προκειμένου να απολυμαίνονται τα αντικείμενα των δωματίων κατά την έξοδο της κάθε ομάδας και πριν την είσοδο της επόμενης. Παράλληλα, οι παίκτες και το προσωπικό θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν γάντια και σε όλους τους χώρους θα υπάρχει αντισηπτικό.
Θολό παραμένει το τοπίο για ακόμα μία φορά αναφορικά με τη χρήση μάσκας. Οι παίκτες δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα κατά την είσοδό τους και για όσο παραμένουν στις εγκαταστάσεις αλλά αυτό δεν ισχύει για το προσωπικό και ειδικά για τους ηθοποιούς οι οποίοι θα διατηρούν απόσταση από τους επισκέπτες και δε θα επιτρέπεται να τους αγγίζουν.
Η “κρίση” των escape rooms
Τόσο σε οικονομικό όσο και πρακτικό επίπεδο τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των escape rooms είναι πολλά και σύνθετα. Η τρίμηνη απουσία τους από την αγορά γέννησε ένα τεράστιο κενό το οποίο πρέπει να καλύψουν σε μία κατά τα άλλα νεκρή περίοδο για το συγκεκριμένο είδος ψυχαγωγίας. Μπορεί κατά τους χειμερινούς μήνες η «απόδραση» να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επιλογών του κοινού αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει το καλοκαίρι γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. Στην πιθανότητα δε ενός δεύτερου lockdown οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καθώς ήδη βλέπουμε αρκετά escape rooms σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να κλείνουν ή να πωλούνται.
Η στήριξη που δέχθηκαν μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται ανεπαρκής ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τόσο τα μηνιαία έξοδα για τη διατήρηση των δωματίων και του προσωπικού αλλά και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του κόσμου για όλο και πιο ρεαλιστικές δραστηριότητες, οι οποίες όμως με τη σειρά τους προϋποθέτουν ηθοποιούς, ειδικά εφέ και νέα δωμάτια. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Καρέζη, το budget για τη δημιουργία και την παράδοση ενός νέου δωματίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ και πρόκειται για ένα κόστος αρκετά δυσβάσταχτο ειδικά όταν έχουν προηγηθεί τρεις μήνες μηδενικών εσόδων.
Ένα ακόμα βασικό ζήτημα που προκύπτει κατά την επαναλειτουργία τους είναι το πώς μπορεί να επιτευχθεί το κεντρικό concept της απόδρασης από την καθημερινότητα όταν ο ηθοποιός, ο οποίος αποτελεί και ένα από τα κεντρικά στοιχεία στη δημιουργία μίας μυστηριακής ατμόσφαιρας, φορά μάσκα. Βέβαια αυτό χαρακτηρίζεται θέμα ήσσονος σημασίας μπροστά στην πραγματική δυσκολία που προκαλεί η μάσκα στον εργαζόμενο με το ίδιο να πρέπει να κάνει acting φορώντας τη και ενδεχομένως νιώθοντας δυσκολία στην αναπνοή και κούραση.
Η ανάγκη στήριξης και το μέλλον της «απόδρασης»
Με τα εξωτερικά δωμάτια να αποτελούν εναλλακτικούς τρόπους για «δραπετεύσει» κανείς, δεδομένου ότι οι παίκτες κινούνται στο κέντρο της πόλης και βιώνουν το μύθο του μυστηρίου σε εξωτερικό χώρο, τόσο η «LOCKED» όσο και η «GREAT ESCAPE» σχεδιάζουν νέα πράγματα προκειμένου να μη στερήσουν από το κοινό τους τη διασκέδαση. Ωστόσο, η κυρία Καρέζη θίγει ακόμα ένα προβληματισμό για το καθυστερημένο άνοιγμα των escape rooms έναντι άλλων επιχειρήσεων έχοντας ως κριτήριο την ασφάλεια:
«Συγκριτικά με τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης τα escape rooms είναι πιο ασφαλή γιατί ο παίκτης θα έρθει με την παρέα του που θα είναι λίγα άτομα, γνωρίζονται άρα έτσι κι αλλιώς έχουν επαφή και δε συναναστρέφονται με τελείως αγνώστους σε ένα καφέ, club ή πολυκατάστημα που είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Ο χώρος είναι απολυμασμένος και ασφαλής. Προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να έχουμε ανοίξει νωρίτερα. Είναι τραγικό που μας άφησαν τελευταίους όταν ανοίγουν όλοι οι άλλοι χώροι διασκέδασης που συνωστίζεται κόσμος».
Αντίστοιχα και η κυρία Παπαναστασοπούλου αναδεικνύει το παράπονο των επιχειρηματιών του escape αναφορικά με τη ρευστότητα του όρου «άλλες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας» και την κρατική στήριξη: «Το μεγάλο παράπονό μας είναι ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ακριβώς το είδος της επιχείρησης των escape. Έχουμε ανάγκη στήριξης και μας έχουν αφήσει μετέωρους. Ο κλάδος μας είναι η ψυχαγωγία αλλά συγκεκριμένα για τα escape rooms δεν έχει μιλήσει κανείς. Δεν είμαστε θέατρο, δεν είμαστε λούνα παρκ, είναι κάτι άλλο και θα έπρεπε να λάβουν υπόψιν τις συνθήκες λειτουργίας μας ώστε να βγουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας για το τι χρειάζεται από εδώ και πέρα. Κλείνουμε περίπου 7 χρόνια ως μορφή διασκέδασης στην Ελλάδα και παρόλο που ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό και εμείς εξελισσόμαστε, παραμένουμε καινούριοι. Πρέπει να μας σκεφτεί το κράτος γιατί αποτελούμε σοβαρή επιλογή στη διασκέδαση του κόσμου και σε όλο το ηλικιακό φάσμα.»
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το άνοιγμα και αν η στάση του παραμείνει το ίδιο υποστηρικτή όσο ήταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας ίσως τα πράγματα να κυλήσουν πιο ομαλά. Το κοινό έδειξε την προτίμησή του και την αγάπη του για τα escape με πλήθος τηλεφωνημάτων και τα ερωτήματα να πέφτουν βροχή για το πότε θα μπορέσουν να προγραμματίσουν την επόμενη απόδρασή τους. Το μόνο που μένει είναι οι επίδοξοι «δραπέτες» να παραμερίσουν τις όποιες αμφιβολίες τους για τη ζέστη και το κατά πόσο πρόκειται για ένα χειμερινό χόμπι και να επανέλθουν στην αγαπημένη τους ασχολία για όσο ακόμα αυτή παραμένει ζωντανή.