ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

MakThes Team19 Ιουλίου 2019

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καντόγλου 

Θέατρο

«Δον Ζουάν» στο Θέατρο Δάσους

Η 5η Εποχή παρουσιάζει το αριστουργηματικό έργο του Μολιέρου «Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τους Νίκο Κουρή, Ζέτα Μακρυπούλια και Μάκη Παπαδημητρίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.

Στο κείμενο, ο Μολιέρος πραγματεύεται έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύθους, δίνοντας την ισχυρότερη λογοτεχνική ενσάρκωση του θρυλικού ήρωα και ένα από τα πιο γοητευτικά όσο και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Ο Μολιέρος οδηγεί στα άκρα το προφίλ του ακόλαστου ήρωα. Μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα ερωτικά επιτεύγματα του Δον Ζουάν στη φιλοσοφία του. Τον προικίζει με οξύνοια που του επιτρέπει να δικαιολογεί τις πράξεις του μέσα από τον αδιαφιλονίκητο ορθολογισμό ενός ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την υποκρισία της κοινωνίας που τον περιβάλλει. Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκη (Δάσος Σέιχ Σου, τηλέφωνο επικοινωνίας 2135 200200) Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21:30

«Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία!» του Ροζέ Βιτράκ στο ΚΘΒΕ

Ο εννιάχρονος Βικτόρ τη μέρα των γενεθλίων του αποφασίζει να αποτινάξει την ταυτότητα του υποδειγματικού γιού και να ξεσκεπάσει όλα τα καλώς κρυμμένα – κακώς κείμενα της οικογένειάς του. Τραβώντας αργά και επιδέξια το σεντόνι της αστικής υποκρισίας, κατευθύνει τα πράγματα μέχρι το τέλος του έργου σε αποκαλύψεις που οδηγούν στη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης, του πατριωτικού εφησυχασμού, της κοινωνικής σύμβασης. Ο Βικτόρ με την ειλικρίνεια, την αφέλεια, την αθωότητα αλλά και την πονηράδα ενός παιδιού, επιτίθεται σε όσα δεν μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί ως προϋποθέσεις μιας ασφαλούς και ήσυχης κοινωνικής ζωής. Εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού, ο Ροζέ Βιτράκ συνθέτει ένα πρωτότυπο έργο με όπλα του το χιούμορ, τον λυρισμό και την πρόκληση. Στρέφει τα βέλη του ενάντια στην αστική οικογένεια, τοποθετώντας τον θεατή στα ανασφαλή εδάφη μιας κωμωδίας με… «τραγικόν τέλος». Το έργο ανεβαίνει 41 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ. Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις, Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλέφωνο επικοινωνίας 2315 200200)

Παιδικό Θέατρο

«Λάχανα και Χάχανα» στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών

Μια βραδιά γεμάτη «Χάχανα και Λάχανα» υπόσχεται το παιδικό μιούζικαλ «Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα» που θα ανέβει στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 στη Χαλκιδική στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θάλασσας.

Οι μικροί φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν με τη βοήθεια της μουσικής, των τραγουδιών και των αστείων που ακούγονται στην παράσταση. Ένα σύγχρονο μιούζικαλ για παιδιά, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, με εξαιρετικούς συντελεστές, γνωστούς ηθοποιούς, βιντεοπροβολές. O Τάσος Ιωαννίδης έγραψε τη μουσική και το πρωτότυπο σενάριο με τραγούδια έξυπνα, γλυκά, αστεία, που πέρα από την εκπαιδευτική τους χρησιμότητα είναι και πολύ διασκεδαστικά και σκηνοθετεί μαζί με τον Χρήστο Τριπόδη μία παράσταση με δράση, φαντασία, γέλιο, χαρά και τραγούδι, με χαρακτήρες πολύ γνώριμους από την καθημερινή ζωή των παιδιών και άλλους φανταστικούς παρμένους από τον κόσμο του ονείρου. Στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών (Διόδωρου και Κωνσταντινουπόλεως, Νέα Μουδανιά, τηλέφωνο επικοινωνίας 2373350200) Σάββατο 20 Ιουλίου στις 21:00

Κινηματογράφος

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King)

Η κλασσική ταινία της Disney από το 1994, ζωντανεύει ξανά, αυτή τη φορά σε μια CGI και live action εντυπωσιακή κινηματογραφική μίξη. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών σε σκηνοθεσία του Jon Favreau, ταξιδεύει μέχρι την αφρικανική σαβάνα όπου ένας μελλοντικός βασιλιάς γεννιέται. Ο μικρός Simba είναι ο διάδοχος του πατέρα του, Mufasa. Δεν είναι όλοι χαρούμενοι στο βασίλειο, όμως, με την έλευση του μικρού λιονταριού. Ο Scar, ο αδερφός του Mufasa -και μέχρι πρότινος διεκδικητής του θρόνου- έχει άλλα σχέδια. Η μάχη για τον θρόνο θα ποτιστεί με προδοσία, οδηγώντας την κατάσταση σε τραγωδία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί ο Simba. Με την βοήθεια όμως των καινούργιων φίλων του, ο Simba θα μεγαλώσει και θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν και του στέρησαν.

Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν (The dead don’t die)

Βρισκόμαστε σε μια ήσυχη, σχεδόν βουβή πόλη του Σέντερβιλ στην Αμερική, όμως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Το φεγγάρι τις τελευταίες μέρες φέγγει πολύ έντονα και έχει κατέβει ανεξήγητα χαμηλά. Οι ώρες της ημέρας μπερδεύονται, το φως του ήλιου χάνεται, ενώ τα ζώα συμπεριφέρονται παράξενα. Οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις είναι ανησυχητικές και οι επιστήμονες απορούν. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την κατάρα που θα έρθει να σκεπάσει σύντομα αυτή τη μικρή πόλη. Οι νεκροί δεν πεθαίνουν. Γίνονται αιμοδιψή ζόμπι και σηκώνονται απ’ τους τάφους τους για να κάνουν άγριες επιθέσεις στους ζωντανούς και να τους φάνε. Οι κάτοικοι της επαρχιακής πόλης πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους.

Κόκκινη Τζόαν (Red Joan)

Τη γνωρίζουμε από τον ρόλο της αρχηγού Μ που έδινε εντολές στον πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Τώρα η Τζούντι Ντεντς αντιμετωπίζει η ίδια την κατηγορία της Βρετανίδας κατασκόπου που έδωσε το κλειδί της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικούς. Καλείται, λοιπόν, να αποκαλύψει στην αστυνομία την εξαιρετικά περιπετειώδη ζωή της και να απολογηθεί για τον έρωτά της με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο. Η αφήγηση μιας ολόκληρης ζωής, τόσο πολυτάραχης, που καθηλώνει τον θεατή.

Anna

Πίσω από την καθηλωτική ομορφιά της Άννα Πολιάτοβα κρύβονται βαθιά μυστικά που θα την οδηγήσουν στον επικίνδυνο κόσμο της κατασκοπείας. Το «Anna» είναι μια σύγχρονη ταινία δράσης από τον θρυλικό συγγραφέα, παραγωγό και σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν. Με ένα καστ πολλών αστέρων, ανατροπές και εντυπωσιακή πλοκή.

Η Κούκλα του Σατανά (Child’s Play)

Η κλασική ταινία τρόμου του 1988 «Η Κούκλα του Σατανά» επιστρέφει πιο εφιαλτική από ποτέ. Όλα ξεκινούν όταν μια νεαρή μητέρα, η Κάρεν (Όμπρεϊ Πλάζα), δωρίζει στον γιο της Άντι (Γκάμπριελ Μπέιτμαν) μια κούκλα Buddi, μη γνωρίζοντας την απειλητική και δολοφονική φύση που κρύβεται μέσα της. H αιμοδιψής κούκλα, που πλέον διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, επιστρέφει για να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο, στοιχειώνοντας σκέψεις, ψυχές και παιχνίδια.

Θεέ μου τι σου Κάναμε; 2 (Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu?)

Μετά τους τέσσερις γάμους που κλυδώνισαν την οικογένειά τους, ο Κλοντ και η Μαρί Βερνέιγ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούργιο πρόβλημα. Οι τέσσερις γαμπροί τους έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Γαλλία με τις συζύγους και τα παιδιά τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ανίκανοι να φανταστούν ότι η οικογένειά τους δεν θα είναι κοντά, ο Κλοντ και η Μαρί προσπαθούν απεγνωσμένα να τους κρατήσουν δίπλα τους.

Spider-Man: Μακριά από τον Τόπο του (Spider-Man: Far from Home)

O φιλικός και παιδί-της-διπλανής-πόρτας υπέρ-ήρωας αποφασίζει να ακολουθήσει τους φίλους του Νεντ, MJ και την υπόλοιπη «τάξη» σε διακοπές στην Ευρώπη. Αν και τα σχέδια του Πίτερ είναι να αφήσει για λίγο πίσω του τις υπέρ-ηρωικές του ενασχολήσεις, ξαφνικά θα χαλάσουν όταν θα χρειαστεί να βοηθήσει τον Νικ Φιούρι και μαζί να ξεσκεπάσουν το μυστήριο επιθέσεων περίεργων πλασμάτων, που προκαλούν το χάος στην ήσυχη ήπειρο.

Διακοπές στην Ίμπιζα (Ibiza)

Ο Φιλίπ και η Καρόλ, διαζευγμένοι και οι δύο, γνωρίζονται και ερωτεύονται τρελά. Προσπαθώντας να κερδίσει τα δύο νεαρά παιδιά της συντρόφου του, o Φιλίπ είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Έτσι, θα κάνει μια συμφωνία με τον μεγαλύτερο γιο της: εάν γράψει καλά στις εξετάσεις του και πάρει το απολυτήριο, θα επιλέξει εκείνος τον προορισμό των φετινών διακοπών. Κι αυτός, δεν θα είναι άλλος από την … Ίμπιζα. Για τον Φιλίπ, που είναι συνηθισμένος σε ήρεμες διακοπές, αυτό θα είναι μόνο η αρχή πολλών εκπλήξεων και ακόμα περισσότερων ξεκαρδιστικών καταστάσεων στο νησί των χιλιάδων τουριστών και των ατέλειωτων πάρτι.

Διακοπές στη Βενετία (Venice Calling)

Ο 14χρονος Εμίλ παλεύει να μεγαλώσει φυσιολογικά, αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα παλιό τροχόσπιτο, όπου ζει με τον αλλοπρόσαλλο, μεγαλύτερο αδελφό του και τους ανορθόδοξους γονείς του, ένα εκκεντρικό ζευγάρι που βρίσκει πάντα τρόπο να τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Όταν η Πολίν, ο μεγάλος του έρωτας από το σχολείο, τον προσκαλεί στο κονσέρτο της στη Βενετία, ο πατέρας ανακοινώνει ότι πρόκειται για την τέλεια ευκαιρία να κάνουν ένα οικογενειακό ταξίδι. Με προορισμό τη Βενετία, αυτή η δυσλειτουργική ομάδα ξεκινάει ένα ταξίδι με το τροχόσπιτο, που θα εξελιχθεί σε μία απίστευτη, ξεκαρδιστική και καταλυτική περιπέτεια.

Toy Story 4

Ο Woody ήταν πάντα σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο και το ότι προτεραιότητα του είναι η φροντίδα του παιδιού του, είτε είναι ο Andy είτε η Bonnie. Οπότε όταν το καινούριο παιχνίδι της Bonnie, που είναι καρπός χειροτεχνίας και ακούει στο όνομα Forky, αυτοαποκαλείται «σκουπίδι», ο Woody αναλαμβάνει να του δείξει ότι πρέπει να αγκαλιάσει το γεγονός ότι είναι ένα παιχνίδι. Όταν η Bonnie παίρνει την παρέα σε οικογενειακή εκδρομή, ο Woody καταλήγει σε μία απρόσμενη παράκαμψη που του επιφυλάσσει τη συνάντηση με τη χαμένη του φίλη Βο Peep. Μετά από χρόνια μοναχικής περιπλάνησης, το περιπετειώδες πνεύμα της Bonnie και οι εμπειρίες της στον δρόμο έρχονται σε αντίθεση με την ντελικάτη, πορσελάνινη επίστρωση της. Πάνω που ο Woody και η Βο συνειδητοποιούν ότι οι κόσμοι τους είναι μακριά σε ό,τι αφορά τη ζωή τους ως παιχνίδια, την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πιο ασήμαντη έγνοια τους.

Μικρά Αθώα Ψέματα 2 (Nous Finirons Ensemble)

O Μαξ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάθλιψη γι’ αυτό και ξεκινά για ένα μοναχικό Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του. Την ίδια στιγμή, οι φίλοι του που έχει να δει τρία χρόνια καταστρώνουν ένα πάρτι έκπληξη για τα γενέθλιά του σαν μια ευκαιρία για να ξανασμίξουν. Τώρα που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, τα ζευγάρια έχουν απομακρυνθεί, οι ζωές έχουν αλλάξει και όλοι λένε μικρά αθώα ψέματα, τι έχει απομείνει από τη φιλία; Η συνέχεια της επιτυχημένης γαλλικής κωμωδίας «Μικρά Αθώα Ψέματα» που αγαπήθηκε από το κοινό παγκοσμίως.

Αλαντίν (Aladdin)

Η καινούργια εντυπωσιακή live-action μεταφορά από ένα κλασσικό παραμύθι της Disney, είναι αυτή τη φορά ο «Αλαντίν», που ακολουθεί την ιστορία του γοητευτικού αλητάκου του δρόμου Αλαντίν (Μένα Μασούντ), της θαρραλέας και αποφασιστικής Τζάσμιν (Ναόμι Σκοτ) και του Τζίνι (Γουίλ Σμιθ) που μπορεί να είναι και εκείνο που θα ξεκλειδώσει το μέλλον τους.

Annabelle Comes Home

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Annabelle από το να προκαλέσει τον όλεθρο, οι δαιμονολόγοι Εντ (Πάτρικ Γουίλσον) και Λορέν Γουόρεν (Βέρα Φαρμίγκα) κλειδώνουν τη δαιμονική κούκλα στο δωμάτιο με τα καταραμένα αντικείμενα, την τοποθετούν «με ασφάλεια» σε μία προθήκη και ζητούν την ευλογία ενός ιερέα. Όμως, έναν χρόνο αργότερα, μία δαιμονική νύχτα τρόμου παραμονεύει όταν η 10χρονη κόρη τους, Τζούντι, και οι φίλες της επισκέπτονται το δωμάτιο, ξυπνάνε την Annabelle και όλα τα κακά πνεύματα που κατοικούν εκεί.

Μουσική

Ο Χρήστος Θηβαίος στο Θέατρο Κήπου

Συνολικά 22 χρόνια δισκογραφίας συμπληρώνει ο Χρήστος Θηβαίος και συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές του παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα και μελωδία. Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων, ο Χρήστος Θηβαίος διαλέγει τα αγαπημένα του τραγούδια από την πορεία του στη μουσική αλλά και άλλα που έχει αγαπήσει, από εκλεκτούς συναδέλφους του. Ταυτόχρονα παρουσιάζει και τα νέα τραγούδια από τη σπουδαία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε τον περασμένο Χειμώνα, με τίτλο «Σιδερένιο Νησί». Ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς (Μάξιμος Δράκος: Πιάνο, Καλλίστρατος Δρακόπουλος: Τύμπανα) υπόσχονται μια αξέχαστη συναυλία που θα συγκινήσει και θα διασκεδάσει, με τα δικά του σπουδαία τραγούδια, όπως το «Ημερολόγιο» και τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου», αλλά και τραγούδια από τις συνεργασίες του με μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Βασίλη Δημητρίου κ.ά. Στο Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310256775) Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21:00

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο 8ο Φεστιβάλ Πόζαρ

Το 8o Φεστιβάλ Πόζαρ θα υποδεχτεί την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 το Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για μια μοναδική συναυλία δίπλα στις ιαματικές πηγές και τον θερμοπόταμο. Οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής θα γεμίσουν απίστευτη ενέργεια τον χώρο και οι ροκ φωνές τους θα μας παρασύρουν να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε μαζί τους όλο το βράδυ. Στα Λουτρά Αλμωπίας Πόζαρ (Κάτω Λουτράκι, Πέλλα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2384091300) Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21:00

«Νύχτα Μαγικιά», συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

Ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Παναγής Μπαρμπάτης ενορχηστρώνει τις εμβληματικότερες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, επτανησιακό του ύφος. Το έργο του αποτελεί την ιστορική, μουσική καταγραφή των συναισθημάτων ενός ολόκληρου λαού, μέσα από 40 τραγούδια για χορωδία, σολίστ, πιάνο και συμφωνική μαντολινάτα. Στη μουσική αυτή αναδρομή ακούγονται, αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης όπως: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί», «Επιτάφιος», «Γειτονιά των Αγγέλων». Στο Επταπύργιο ( τηλέφωνο επικοινωνίας 2130968810 ) Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21:30

Live Events-DJ Sets

Moderator | Early Sundays

Οι Κυριακές στην πόλη αποκτούν άλλο ρυθμό. ‘’Early Sundays’’ στο #RoofTop (Ταράτσα) του WonderWall Cafe Bar κάθε Κυριακή. Δροσιστικά cocktails, μεθυστικά ηλιοβασιλέματα και καλοκαιρινές μελωδίες. Την Κυριακή 21/07, καλεσμένος είναι ο Moderator. Με έδρα του την Αθήνα ο Moderator χτίζει σινεματικά ηχοτοπία με μια τόσο ευρεία γκάμα επιρροών, που χωράει από lounge και hip hop μέχρι soundtrack ιταλικών ταινιών τρόμου, oldschool soul και rockabilly. Το τελικό αποτέλεσμα, όπως φανερώνεται και μέσα από τους δίσκους του The World Within και Sinner's Syndrome, τον κατοχυρώνει ως έναν από τους ενδιαφέροντες και εκλεκτικούς παραγωγούς της ελληνικής downtempo/trip-hop σκηνής.

To πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Cult Classic Records του Λονδίνου και το ''The World Within'' ήταν για καιρό στις πρώτες θέσεις των charts του bandcamp. Επιπλέον, έχει μοιραστεί τη σκηνή με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Θεσσαλονικιός Mononome και o Γάλλος Kognitif. Στο WonderWall Cafe Bar ( Αιγύπτου 18, τηλέφωνο επικοινωνίας 694 228 8346) Κυριακή 21 Ιουλίου στις 19:00

Treehouse pres. Chapters of Us Kled Mone & Artivist

Το τρίτο επεισόδιο από τη νέα σειρά από events "Chapters of Us", με έναν ιδιαίτερο ηλεκτρονικό μουσικό χαρακτήρα και με την υπογραφή του Kled Mone της Ultra Music και τον ARTIVIST Είσοδος Ελεύθερη. Δεντρόσπιτο – Treehouse (πάρκο ΧΑΝΘ, τηλέφωνο επικοινωνίας 231 025 1488) Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21:00

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.